ESP8266 és az FCC
ESP8266 és az FCC
Az ESP modulok közül úgy tudom az ESP-12 egyedül FCC minősítésű.
Belefutottam abba, hogy lecseréltem a wifi routert, a nem FCC modulok (ESP-01) csak szerencsés esetben kapcsolódtak, a Nodemcu-t meg bedugom (ESP-12), az meg felmegy azonnal.
Hogyan lehet, hogy két ESP-01-et megpróbálva mindkettő kb. 5% valószínűséggel kapcsolódik, a Nodemcu meg mindig.
Lehet köze a fémházhoz, amin FCC van?
Belefutottam abba, hogy lecseréltem a wifi routert, a nem FCC modulok (ESP-01) csak szerencsés esetben kapcsolódtak, a Nodemcu-t meg bedugom (ESP-12), az meg felmegy azonnal.
Hogyan lehet, hogy két ESP-01-et megpróbálva mindkettő kb. 5% valószínűséggel kapcsolódik, a Nodemcu meg mindig.
Lehet köze a fémházhoz, amin FCC van?
Re: ESP8266 és az FCC
Nem valószínű.
Az FCC egy papír és a szabványoknak, kereskedelmi elvárásoknak való megfelelőséget írja le.
Tipp: inkább tápzavarra tippelek. A NODEMCU tartalmaz egy stabil tápot, míg a ESP-01 mellé neked kellett rakni valamit (ami min. 250mA-t kell hogy tudjon).
Az FCC egy papír és a szabványoknak, kereskedelmi elvárásoknak való megfelelőséget írja le.
Tipp: inkább tápzavarra tippelek. A NODEMCU tartalmaz egy stabil tápot, míg a ESP-01 mellé neked kellett rakni valamit (ami min. 250mA-t kell hogy tudjon).
Nálam flash csere után produkálta ezt, kis izzadás után kiderült, hogy csak a zavarszűrő 100nf-ot hagytam ki a tápfesz lábakról.
Azóta stabil. Csacsi hiba, de előfordulhat ilyen is.
Azóta stabil. Csacsi hiba, de előfordulhat ilyen is.
Tudnátok működőképes kapcsolási rajzot küldeni?
Van 5v arduino -> 100 uF -> 100 nF -> LD33 -> 100 nF -> 10 uF -> esp-01
Mindkettő telefontöltőről ment.
Van 5v arduino -> 100 uF -> 100 nF -> LD33 -> 100 nF -> 10 uF -> esp-01
Mindkettő telefontöltőről ment.
Hát kapcsolásból semmi extra nincs.
Nálam szigorúan az alap kapcsolás van használatba. Ezen nem kellett változtatnom eddig.
http://esp8266.github.io/Arduino/versio ... bility.png
gpio lábakon pedig szintillesző panel van eddig minden esetben.
3.3V pedig ezzel
http://www.sunrom.com/media/content/446 ... lm1117.jpg
Kis nyákon pont elfér a 01 hátán is de az ESP12e modulok is ezzel mennek.
Valamint USB 5V telefonadapter van elé kötve. 500mA-2000mA amiket találtam.
Router szerintem mindegy neki. Az enyém..
Router Zyxel NBG6616, ugyan sok beállítást nem enged, de eddig nem éreztem hiányát.
802.11n re állítva.
Úgyhogy semmi extra, ha jó a táp menni kellene annak. Legalább is nálam eddig csak az tudott bosszúságot okozni.
Mondjuk vannak olyan Firmwarek amiknek kevés lehet az ESP01 512 flash, erre szoktak figyelmeztetni, de erről többet nem tudok mert ilyeneket csak futtában látok nem használom őket.
Nálam szigorúan az alap kapcsolás van használatba. Ezen nem kellett változtatnom eddig.
http://esp8266.github.io/Arduino/versio ... bility.png
gpio lábakon pedig szintillesző panel van eddig minden esetben.
3.3V pedig ezzel
http://www.sunrom.com/media/content/446 ... lm1117.jpg
Kis nyákon pont elfér a 01 hátán is de az ESP12e modulok is ezzel mennek.
Valamint USB 5V telefonadapter van elé kötve. 500mA-2000mA amiket találtam.
Router szerintem mindegy neki. Az enyém..
Router Zyxel NBG6616, ugyan sok beállítást nem enged, de eddig nem éreztem hiányát.
802.11n re állítva.
Úgyhogy semmi extra, ha jó a táp menni kellene annak. Legalább is nálam eddig csak az tudott bosszúságot okozni.
Mondjuk vannak olyan Firmwarek amiknek kevés lehet az ESP01 512 flash, erre szoktak figyelmeztetni, de erről többet nem tudok mert ilyeneket csak futtában látok nem használom őket.
Meggyőztetek. Vettem egy LD1117-33-at, tantál kondenzátorokat: 100nF, 10uF, 100uF.
Breadboardon kipróbálom, hogy rácuppan-e tantál kondenzátorokkal a wifi-re. Idáig elkót és papírt használtam.
Breadboardon kipróbálom, hogy rácuppan-e tantál kondenzátorokkal a wifi-re. Idáig elkót és papírt használtam.
Ajánlom a 10 - 11. oldalak olvasását:
Az Elektronika alapjai:
http://esca.atomki.hu/~egri/elektromos_labor/elalap.pdf
c. Kerámia kondenzátor
Az Elektronika alapjai:
http://esca.atomki.hu/~egri/elektromos_labor/elalap.pdf
c. Kerámia kondenzátor
Én meg addig izgulok hogy beinduljon. Nem szeretnék lófjet estére a párnámra egy ötletért.
Egyébként már kellett javítanom telefontöltőt is mert abban is volt megdagadt kondi. Semmi nem tökéletes.
Egyébként már kellett javítanom telefontöltőt is mert abban is volt megdagadt kondi. Semmi nem tökéletes.
Átmulattam az estét, söröztem a haverokkal, utána kiütéssel győzött az alkohol.
Számomra az elektronika egy whiski, egy ouzo és fél liter sör után már kevésbé megy. Inkább hanyagolom ilyen állapotban, mert kevesebb dolgot vágok gallyra magam körül.
Számomra az elektronika egy whiski, egy ouzo és fél liter sör után már kevésbé megy. Inkább hanyagolom ilyen állapotban, mert kevesebb dolgot vágok gallyra magam körül.
Ezentúl a hibajelentésnél kéretik a kapcsolási rajz és a kód mellé az alkoholszintet is feltüntetni.
Lehet szegény ESP01 is egy efféle estének esett áldozatul.
Forrasztás után néha nem árt alkohollal leöblíteni a panelt, de nem így.
Lehet szegény ESP01 is egy efféle estének esett áldozatul.
Forrasztás után néha nem árt alkohollal leöblíteni a panelt, de nem így.
Sikerült beállítani, a tantál kondenzátorokkal stabilabbnak tűnik, bár azért nem mindig kapcsol elsőre.
Hogy mi volt a hiba: esp-link-et használok. Alapból 4MB-s modulra fordul (nodemcu), a wifi beállításokat is annak megfelelően tárolja.
Ez fel is másolta rendesen, Nodemcu alatt ment is. De mi van az ESP-01-gyel? Értelemszerűen a flash címek tök másutt vannak.
Innentől hellyel-közzel elkezdett működni.
Hogy mi volt a hiba: esp-link-et használok. Alapból 4MB-s modulra fordul (nodemcu), a wifi beállításokat is annak megfelelően tárolja.
Kód: Egész kijelölése
make clean
make
make flash
Kód: Egész kijelölése
make FLASH_SIZE=512KB clean
make FLASH_SIZE=512KB
make FLASH_SIZE=512KB flash
Breadboardon 90%-ban ment, próbanyákon összerakva néha-néha elindult.
Szerintem felejtős a cucc.
Szerintem felejtős a cucc.
Íme a megoldás:
Szóval az ESP-01 az gagyi, annyit mondanak, hogy vezetéket kell az antennán keresztül kötni és csodálatos módon stabil lesz.
Sajnálattal vettem észre, hogy tényleg. 10-ből tízszer kapcsolódik segédantennával.
Sajnálattal vettem észre, hogy tényleg. 10-ből tízszer kapcsolódik segédantennával.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Keresztül kötni ahogy látom csak annyit jelent hogy rátenni, semmi kontakt nincs az antenna és a drót között.
Kipróbáltam. Elvittem a lakás legeldugottabb pontjára a 01-et és ugyan csatlakozott de igen lassú volt a kapcsolat, nyögve jött be a rajta tárolt html oldal.
Dróttal pedig kiválóan működött.
Igen hasznos kis ötlet.
Én a 12f moduloknál olvastam, hogy javítottak a csatlakozáson, de így még nem teszteltem őket.
Kipróbáltam. Elvittem a lakás legeldugottabb pontjára a 01-et és ugyan csatlakozott de igen lassú volt a kapcsolat, nyögve jött be a rajta tárolt html oldal.
Dróttal pedig kiválóan működött.
Igen hasznos kis ötlet.
Én a 12f moduloknál olvastam, hogy javítottak a csatlakozáson, de így még nem teszteltem őket.
Nincs az antenna sugárzási részében rádiófrekvenciás tükör? Vagy Faraday kalicka/lap/háló?
A 12F-ről eddig csak azt láttam, hogy a reset és a táp közé 80K ellenállás beépítésre került.
A kialakításról nem lehetett még nagyon infót szerezni....
A 12F-ről eddig csak azt láttam, hogy a reset és a táp közé 80K ellenállás beépítésre került.
A kialakításról nem lehetett még nagyon infót szerezni....