Tavir USB ISP linux alatt

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Válasz küldése
onyx
Újonc
Újonc

Tavir USB ISP linux alatt

Hozzászólás Szerző: onyx »

Udv Robi, mindenki!

Ha mar volt ilyen tema, akkor elnezest kerek, de en nem talaltam meg. Tehat a kerdesem az, hogy Linux alatt hogyan lehetne feleleszteni a webshopbol rendelheto Tavir ISP -t. Az USB - serial kit-et felismeri a rendszer szepen, de abban ugye FT232BL IC van, de az ISP-ben levo RL csipet nem ismeri fel. A driver, ami letoltheto az FTDI honlaprol, nem fordul le, mindenfele headereket hianyol, viszont a gyari kernelben benne van az ftdi_sio modul, ami tamogatja az FT232RL IC-t is. Egyebkent felismeri a driver, hogy feldugtam a modult, csak nem oszt ki virtualis comportot. Arra gondolok, hogy az ISP-ben beallitott nem szabvany vid/pid paros okozza a galibat. Kerdes, hogy hogy tudnam ezt atirni, illetve hogy mi az eredeti vid/pid paros, amire at kellene irnom, vagy ha ez nem szukseges, akkor linux alatt hogy elesszem be a programozot, mert nem szivesen hasznalnek csak emiatt windowst a fejleszteshez.

Segitsegetek elore is koszonom!
Balint
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Linux alatt azért nem megy, mert más a PID/VID kódja, mint a sima FTchipnek...
A simának a driveret felrakod linux alatt alapbeallitott FTDI chippel, es onnan az AVRDUDEval megy....

Az FTDIdrivert osszerakom linux ala....
onyx
Újonc
Újonc

Robert írta:Linux alatt azért nem megy, mert más a PID/VID kódja, mint a sima FTchipnek...
A simának a driveret felrakod linux alatt alapbeallitott FTDI chippel, es onnan az AVRDUDEval megy....

Az FTDIdrivert osszerakom linux ala....
Koszi a gyors valaszt!

Arra rajottem tegnap, miutan a postot irtam, hogy csak a vid/pid kombinacio lehet a gond, letoltottem egy kernel forrast, es megadtam benne az uj vid/pid kombot, ujraforditottam, es igy megy is, mar csak azt a gond, hogy nem sok kedvem van sajat kernellel hajtani a gepem egy nyavajas driver miatt. Az alap driverrel azert nem megy, mert ahhoz, hogy az avrdude-dal menjen, kene, hogy a kernel adjon egy device-t, amire hivatkozhatok az avrdude-al, az pedig nem jon letre, mert nem ismeri fel a kernel az ismeretlen pid miatt az eszkozt. Tehat legjobb lenne atirni a pidet, de nem tudom lehetseges-e valahogy egyszeruen, illetve hogy utana is mukodokepes lesz-e a programozo. Vegso esetben persze hasznalok custom kernelt, es akkor menni fog, csak egyszerubb a disztro altal csomagoltat hasznalni. Nagyon szerintem ne vacakolj a linuxos driverrel, mert ami a kernelben alapbol benne van, az tokeletes ra, plussz egy sort kell beirni a drivers/usb/serial/ftdi_sio.c es .h fileokba. A lenyeg, hogy a driver ujraforditast szeretnem meguszni, mert linux alatt ez nem annyira trivialis, mint windows alatt.
Robert
Elektronbűvölő

A FTDI honlapon levő minta van nálam is használatban....
Elvileg a hagyományos VID/PID páros is jó lehet, de ekkor más - FTDI chipet használó - eszközökkel ütközés lehet...
onyx
Újonc
Újonc

Robert írta:A FTDI honlapon levő minta van nálam is használatban....
Elvileg a hagyományos VID/PID páros is jó lehet, de ekkor más - FTDI chipet használó - eszközökkel ütközés lehet...
Nem szandekozom mas FTDI csipekkel egyutt hasznalni, maximum az USB - soros kittel, de azzal se muszaj, nem gond lehuzni addig, amig programozom az eszkozt. Tehat szerinted van lehetoseg PID-et valtani az ISP-n? Es ha igen, hogy tehetem meg - biztonsagosan? Mert ha nem biztonsagos, akkor nem szivesen csinalnam, nincs kedvem elrontani az eszkozt.
Koszi a gyors valaszt egyebkent.
Robert
Elektronbűvölő

Elvileg lehet, de ezzel átírhatod olyanra is, hogy az eszköz csak chipcserével javítható...

Azért - élesben - nem biztos h kísérleteznék vele...
Ha kell tudok összerakni ~ 2-3 hét múlva olyat, amin az alapbeállítások vannak (0401/6003).
onyx
Újonc
Újonc

Robert írta:Elvileg lehet, de ezzel átírhatod olyanra is, hogy az eszköz csak chipcserével javítható...

Azért - élesben - nem biztos h kísérleteznék vele...
Ha kell tudok összerakni ~ 2-3 hét múlva olyat, amin az alapbeállítások vannak (0401/6003).
Oke, akkor nem jatszom vele. Annyira nem fontos, hogy megegyet megvegyek belole, szoval ez csak akkor jo megoldas, ha hajlando vagy becserelni ezt, ami nalam van. Persze ezt valoszinuleg Te nem akarod, ez rendben is van. (Ha megis, szolj). Marad az a megoldas, hogy "hekkelt" kernelt teszek fel a disztroval szallitott helyett.

Koszi a segitseget!
Robert
Elektronbűvölő

Becsere is járható út... Bár ha előre tudtad volna, akkor úgy készült volna:)

De dobj egy mailt a kapcsolat oldalon és win alatti átírásos módit le tudom írni...
onyx
Újonc
Újonc

Robert írta:Becsere is járható út... Bár ha előre tudtad volna, akkor úgy készült volna:)

De dobj egy mailt a kapcsolat oldalon és win alatti átírásos módit le tudom írni...
Igen, az en hibam, de sosem foglalkoztam meg FTDI IC-kkel, ezert is rendeltem inkabb, mint hogy magam tegyem ossze, mert van ezer mas dolgom most, es eggyel kevesebb hibaforrast akartam. Eszembe nem jutott, hogy ilyen gondot okozhat. Egyelore szerintem ne varialjunk, felesleges emiatt a hardvert ujra osszerakni, megoldom a kernelmodul szintjen a dolgot. Ha megis valamiert nem menne, jelentkezem.

Koszonom a segitseget megegyszer!

Udv, Balint
Robert
Elektronbűvölő

Meglestem a gyari drivert is....
Ahhoz is valami forditast kell elkovetni....

Az usbserial modul fordul le a gyari driver szerint. Es igy tudsz ra hivatkozni...
onyx
Újonc
Újonc

Robert írta:Meglestem a gyari drivert is....
Ahhoz is valami forditast kell elkovetni....

Az usbserial modul fordul le a gyari driver szerint. Es igy tudsz ra hivatkozni...
Na sikerult megoldanom. Igazabol az egesz nehezseget az okozta, hogy nem akartam sajat kernelt hasznalni, hanem a disztro fele kernelt akartam hasznalni. Vazlatosan leirom, hatha kell az utokornak :)

Ubuntun csinaltam, de debianon is ugyan igy kellene:

apt-get source linux-source-verzioszam
cd linux-*
mcedit drivers/usb/serial/ftdi_sio.c

A 463. sorba betettem egy ilyet:

Kód: Egész kijelölése

{ USB_DEVICE(FTDI_VID, FTDI_TAVIR_ISP) },
Aztan:

mcedit drivers/usb/serial/ftdi_sio.h

ide pedig:

Kód: Egész kijelölése

#define FTDI_TAVIR_ISP 0xFA32
majd fakeroot debian/rules binary

a kesz csomagot pedig szokas szerint feltesszuk:

dpkg -i linux-image*.deb

Tehat nincs szukseg az FTDI oldalrol letoltheto "driverre", a most futo kernel verziokban benne van a modul, maximum egy kis ganyolasra van szukseg, hogy mukodesre birjuk.

Ja es a device /dev/ttyUSB0 lesz. (illetve ttyUSB#, ahol # valtozhat, attol fuggoen, hogy van-e mar ilyen eszkoz bedugva)

Eleg trivialis, de azert elmolyoltam vele :)
Megegyszer koszi a segitseget!
Válasz küldése