320x240 grafikus LCD
320x240 grafikus LCD
Sziasztok!
EW32FAFLW, 320x240 pontos érintőfelülettel egybeépített az grafikus LCD vezerlesehez kellene segitsegseg. Tudna valaki segiteni egy doksival, mintaprogrammal, ami bekapcsolja az LCD-t, kitesz egy pontot vagy karaktert egy pozicioba. Minden megoldast megkoszonok amivel ki lehet probalni az LCD-t.
Udv, Zsolt
EW32FAFLW, 320x240 pontos érintőfelülettel egybeépített az grafikus LCD vezerlesehez kellene segitsegseg. Tudna valaki segiteni egy doksival, mintaprogrammal, ami bekapcsolja az LCD-t, kitesz egy pontot vagy karaktert egy pozicioba. Minden megoldast megkoszonok amivel ki lehet probalni az LCD-t.
Udv, Zsolt
-
Robert-
A kijelszőszám elírva:
EW32F1AFLW
Adatlap:
http://www.edtc.com/EDT/Products/Specs/199.pdf
Elég szivatás a vezérlése a 4-bites adatbusz miatt...
EW32F1AFLW
Adatlap:
http://www.edtc.com/EDT/Products/Specs/199.pdf
Elég szivatás a vezérlése a 4-bites adatbusz miatt...
-
Robert-
Kód: Egész kijelölése
'********************************************************************
'* Program nev: Mega16-16.bas *
'* Fordito : BASCOM AVR, (V.1.11.8.1) *
'* Datum : 2006-03-10 *
'* Honlap : http://avr.tavir.hu *
'* *
'* Irta : Cseh Róbert *
'* E-mail : csehrobert (kukac) tavir (pont) hu *
'********************************************************************
'ATMEGA16 mintapanel kiegeszito program Mega Board v3:
'Graph LCD.
'Fuse: External Xtal: 1111:1111
' JTAG : Disable
'
$regfile = "m16def.dat" ' specify the used micro
$crystal = 14745600 ' used crystal frequency
$baud = 9600 ' use baud rate
'some routines to control the display are in the glcdKS108.lib file
'$lib "glcdKS108.lib"
$lib "glcdKS108.lbx"
'we need to include the font files
'Notice that this is a testfont with only numbers defined !
$include "smallfont8x8.font"
'$include "font8x8.font"
'$include "font16x16.font"
Config Pind.4 = Output 'LCD háttérvilágítás
Portd.4 = 1
Print "Cnf"; ' printing will still work as only the receiver pin is disabled
'First we define that we use a graphic LCD
Config Graphlcd = 128 * 64sed , Dataport = Portb , Controlport = Porta , Ce = 1 , Ce2 = 2 , Cd = 5 , Rd = 4 , Reset = 0 , Enable = 3
'The dataport is the portname that is connected to the data lines of the LCD
'The controlport is the portname which pins are used to control the lcd
'CE =CS1 Chip select
'CE2=CS2 Chip select second chip
'CD=Data/instruction
'RD=Read
'RESET = reset
'ENABLE= Chip Enable
'Dim variables (y not used)
Dim X As Byte , Y As Byte
Print "-Cls";
Cls
Wait 1
'specify the font we want to use
Setfont Font8x8
Print "-1";
'You can use locate but the columns have a range from 1-128
'When you want to show somthing on the LCD, use the LDAT command
'LCDAT Y , COL, value
Lcdat 1 , 1 , "123"
'lcdat accepts an additional param for inversing the text
Lcdat 2 , 1 , "123" , 1 ' will inverse the text
'Now use a different font
'Setfont Font8x8
'since the 16*16 font uses 2 rows, show on row 3
'Lcdat 1 , 1 , "2345"
'Lcdat 2 , 56 , "2345656"
Print "-Gr";
Wait 1
Line(0 , 0) -(127 , 64) , 1 'make line
Wait 2
Line(0 , 0) -(127 , 64) , 0 'remove line
For Y = 1 To 20
Circle(30 , 30) , Y , 1
Waitms 100
Next
Wait 1
Glcdcmd &H3E , 1 : Glcdcmd &H3E , 2 ' both displays off
Wait 1
Glcdcmd &H3F , 1 : Glcdcmd &H3F , 2 'both on
'GLCDCMD accepts an additional param to select the chip
'With multiple, GLCDCMD statements, it is best to specify the chip only the first time
Print "-Pic"
Showpic 0 , 0 , Plaatje 'show a comnpressed picture
End 'end program
Plaatje:
'include the picture data
$bgf "tavir.bgf"
Ez irast is tud es rajzot is.
KS0108-as chiphez van.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Robert 2008. július 12. szombat, 6:39-kor.
320as kijelző
Most élesztek egy 320*240-es tft kijelzőt ilitek vezérlővel. A gondom az hogy a bascom a képernyő címeket byteos formában küldi, illetve alig kezeli a szín információkat ( 16 szín rémlik csak). Szerintetek lehet a bascom rutinjait ( line, circle stb) valahogy használni vagy irhatom meg az egészet magam a bmp kép kezeléshez hasonlóan?
-
Hooligan01
Mi a pontos típusa a vezérlőnek?
Ha jól látom a gyártó oldalán, többféle interfész is van, spi, vsync, rgb, stb. melyiket használod?
Mivel a bascom nem igazán támogatja ezt a vezérlőt, kénytelen leszel magad megírni nulláról.
Vagy: a line, circle, stb függvények egy külső asm-ben megirt library-ból hívódnak meg, ha ügyes vagy átírod hogy jó legyen az aktuális vezérlőhöz.

Ha jól látom a gyártó oldalán, többféle interfész is van, spi, vsync, rgb, stb. melyiket használod?
Mivel a bascom nem igazán támogatja ezt a vezérlőt, kénytelen leszel magad megírni nulláról.
Vagy: a line, circle, stb függvények egy külső asm-ben megirt library-ból hívódnak meg, ha ügyes vagy átírod hogy jó legyen az aktuális vezérlőhöz.
ILI9320 Sima párhuzamos módban használom.Hooligan01 írta:Mi a pontos típusa a vezérlőnek?
Negyed vga tft és 10eft alatt kapható! Szóval jó kis kijelző.
Irtam már rá BMP megjelenítést, téglalp rajzolást. Határesetben ez átmegy vonalba. De a kör vagy ferde vonal rajzoláshoz a bascom csak a pixel kiíró rutint hívja meg a libből. De csak byteot ad meg címként. Szóval híába írom meg ezeket a rutinokat ha nem kap jó bemenetet. Arra viszont nincs ötletem hogy hogyan lehetne a fordítóba belenyúlni. Most még megírom a karakter kiírást majd megnézem hátha elég ennyi a megrendelőnek.Nincs valakinek atmegához átírható kör, vonal, stb rajzoló grafikus könyvtára? Asm, bascom forrás volna a jó, de ha kell átírom c-ből is.
és jól megy a dolog mert nekem nem megy a c tanultam az egyetemen de az soha nem ment viszont bajlódom én is egyekkora kijelzővel sedd1335-be van egy pár működő bvascomos progim de nem megy egyikkel se a változó értékek kiíratása van működő c-s kódom és érdekelne e hogy nem írnád át mondjuk bascomra egy kis anyagi támogatásért cserébe? vagy mondjuk egy kijelzőért?
El vagyok havazva melóval, örülök ha ez a kijelző elindul. Végül is úgy döntöttem hogy a vízszintes felbontást felezem, így elég egy byte a x irányhoz, majd a libet úgy írtam át hogy dupla pixelt rakok ki egymás mellé. Picit fuser megoldás, de elfogadható az eredménye.
Más: Kérdeztétek hol kapható ez a kijelző: A Chipcad árulja:
http://www.chipcad.hu/letoltes/ET032001DH9.pdf
Más: Kérdeztétek hol kapható ez a kijelző: A Chipcad árulja:
http://www.chipcad.hu/letoltes/ET032001DH9.pdf
Taloáltam egy jó kis szoftot ekora kijelzőre de nem fordul le eredeti bascomban.
itt a szoft a lap aljafele de mi lehet a hiba?
csuhas ha működik a akijelződ köldenél rólla képet hogy milyen? És a chipcad nál úgy vetted hogy van rajta vezérlő is? mondjuk sed?
Kód: Egész kijelölése
http://www.roboternetz.de/phpBB2/zeigebeitrag.php?p=374477csuhas ha működik a akijelződ köldenél rólla képet hogy milyen? És a chipcad nál úgy vetted hogy van rajta vezérlő is? mondjuk sed?