Soros port (rs232)

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Válasz küldése
Sanci
Bitmanipulátor

Hozzászólás Szerző: Sanci »

Szóval kipróbáltam a HW Uart-ot Mega32-n. Szépen műkszik a beállítás része. (Ők nem akadnak össze :) )

$regfile = "m32def.dat"

$crystal = 11059200
$baud = 9600
$hwstack = 40
$swstack = 40
$framesize = 40

Dim X As Byte
X = 2

Select Case X
Case 1 : Config Com1 = 9600 , Synchrone = 0 , Parity = None , Stopbits = 1 , Databits = 8 , Clockpol = 0
Case 2 : Config Com1 = 2400 , Synchrone = 0 , Parity = None , Stopbits = 1 , Databits = 8 , Clockpol = 0
Case 3 : Config Com1 = 1120 , Synchrone = 0 , Parity = None , Stopbits = 1 , Databits = 8 , Clockpol = 0
Case Else : Nop
End Select

Irjukki:
Waitms 300
Print "hello"
Goto Irjukki

End
dummy
Chipgyilok

Hozzászólás Szerző: dummy »

Sziasztok!

Már egy ideje foglalkozom az avr-ekkel, de ez most kifogott rajtam:

Kód: Egész kijelölése

Config Com1 = 19200 , Synchrone = 0 , Parity = None , Stopbits = 1 , Databits = 8 , Clockpol = 0

Config Serialin = Buffered , Size = 16

Echo Off

Dim N As String * 5

Enable Interrupts

Open "com1:" For Binary As #1

Enable Interrupts

Print #1 , "#"

Do
   If Ischarwaiting(#1) = 1 Then                         
              N = Waitkey(#1)                                     
                                 Lcd Str(asc(n));                         
          End If
Loop
Close #1
Egy M128 uartján (az elsőn, a másodikat nem használom) a "#" küldése után a csatlakoztatott eszköznek változó számban bájtokat kell küldenie.

A bájtok meglétét, értékét ellenőrizném úgy, hogy beérkező bájtok számértékét kiírnám az lcd-re (a konfigurációját nem írtam ide, de egyébként működik).

De valamiért nem jelenik meg szám, csak egy db kriksz-kraksz. Miért?
(Sebességek, protokoll, ilyesmi jó).

Később meghatározott bájtsorozat érkezése után ki kéne lépni a do...loop-ból, de erre nincs ötletem.

Ha tudtok, segítsetek!
Köszönöm!
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

LCD-re a karakterkiírás ideje alatt jön be új byte. Illetve a Buffered megtelik. A 16-t növeld meg 64 vagy 128-ra.

Az LCD nincs véletlen valami egyéb funkciós porton?

A SW/HWStack ill a Buffers-t növeld meg 64/64/64-re legalább....
Jano
Biztosítékgyilkos

Hozzászólás Szerző: Jano »

Tisztelt pákatársak!
Belefutottam egy olyan problémába, ami Nektek is tanulságos lehet.
Adott egy M32 ami RS232-ön adatokat küld egy PC felé. A PC-n csak USB portok vannak, ezért egy USB-RS gyári átalakító van rádugva és így mennek az adatok. Az M32 55 méter hosszú kábelen nyomja az igét, nem lehet közvetlenül USB-s csippel megoldani a dolgot. Ráadásul sima MT kábel, nem spéci adatkábel. Ezért aztán az adatfolyam beállítása 9600,N8,1 mert nem tud nagyobb sebességet a kábel. Az M32 binálisan ad, hogy rövid legyen a kommunikációs idő.
Na ez szép és jó, DE! Ahogy az M32 nyomni kezdi az adatokat, random szerüen kb. 2-10 perc múlva megáll a kommunikáció a PC oldalán, mert a hülye Windows azt mondja, hogy a porton lévő eszköz az egy speciális egér és fölrak hozzá egy drivert, ami megakasztja a kommunikációt. :evil:
Csak akkor indul újra, ha lehúzom és újra visszadugom az USB-re a küttyüt.
A projektjein 90%-a PC-s kommunikáción alapul, tehát van már némi tapasztalatom, de ezen én is elakadtam. Kipróbáltam másik tipusú USB-RS átalakítót, mondván nem korrekt a drivere az eredetinek. A negyedik tipus után is fent állt a probléma, tehát nem az átalakító driver a hibás. Próbáltam az XP-t idomítani, letiltani az egeret, hardverprofilt kialakítani, kértem segítséget egy mikiszoftos ismerőstől, de a hiba akkor is maradt.
Ha rövid kábellel 115,2K-ra nyomtam a sebességet, akkor nem jelentkezett a gond, de a projektem ezt nem tette lehetővé.
:idea: Végkövetkeztetés: át kellett térnem a 7 bites kommunikációra, mert másként nem ment a dolog. Igen ám de ekkor nem lehet 127-nél nagyobb értékű bájtot átküldeni. Ezért vagy karakteresen vagy HEX-be kell átküldeni az adatokat. Igy a 15 bájtnyi adat HEX-ben 31-re hízott, de legalább megy.
Még egy tapasztalat: VB6 Val függvénye a HEX számokat is átalakítja decimális számra, ha egy "&H" karakterpárt illesztünk elé. A súgó szerint LONG tipusú változót kapunk vissza ilyenkor. Ez jól hangzik csak nem igaz. :evil:
Ugyanis, ha a beküldött HEX szám H0000AAAA, akkor ezt egy negatív számra konvertálja, mert csak 4 karakteres HEX számot tud kezelni. Tehát, ha nullákkal kezdődik a HEX szám és 8 karakterből áll, akkor kiakad és hülyeségre konvertál.
Szóval a mikiszofttal tele lett a buckám, egy projekten bellűl két ilyen bugra bukkanni az már sok. Kár, hogy az emotikonok között nincs egy nagy fa...k, mert akkor kitenném a Bill Geccccc -nek.
Szóval ha terveztek valamilyen cuccot, akkor figyeljetek az ilyenekre. 8O
Robert
Elektronbűvölő

Hasonlóba futottam bele én is (USB MS Trackpoint felrakása).
Ez az USB-s eszköz csatlakoztatásakor következtik be, ha az eszköz ad a feléledés alatt! (nálam az USB-soros részen egy FT232 chip van, illetve ha USB-SOROS átalakítót használok, akkor a Pt203 chip van belül (ATEN)).

Megoldás:
A kommunikáció csak az USB-s eszköz felrakása után 2-5 sec-l indítható!
Az egér telepítés csak 9600,8,1,n illetve 19200,8,1,n esetben volt, egyéb sebesség/beállítás esetén nem.
Fontos: felmegy a driver, ha alaplapi sorosportra rakom a holmit, akkor is. Illetve ha a PC a bekapcsolás alatt a COM porton PnP eszközt keres, és válasz jön, akkor megörül, és egér települ.... (pl. a holmi folyton ad a drót végén és a PC épp bekapcsolás alatt van).

Kérdés (nem próbáltam ki): ha felrakja az egeret (ezt a Trackpoinot) és letiltod, mint nem használandó eszközt, akkor is megakad a kommunikáció?

Nálam VB (még) nincsen, csak egyenlőre csak a hyperterminal. Persze ez a Vista-ból hiányzik:(
Jano
Biztosítékgyilkos

Végig próbáltam a beállításokat 2400-tól 56K-ig. Csak 115,2K-val ment.
Próbáltam azt is, hogy a progi betöltés után 1 perccel küld egy kérő üzenetet és csak utána ad az M32, mert amiket leírtál, azokkal én is tisztában vagyok. Ettől annyival lett jobb, hogy mérhető volt a random hiba ideje, kb 137 sec mindig.
Mint írtam letiltottam az egeret, nálam Microsoft PainBall-t rakosgatott föl.
Csináltam olyan hardverprofilt, amibe letiltottam az összes soros eszközt.
Addíg nem volt jó, amíg 7 bitre át nem álltam. Most már egy hete megy és még nem szóltak, hogy rossz úgy, hogy valószínű, hogy működik. 8O
Jano
Biztosítékgyilkos

OFF
Bocs, hogy osztom az észt, de most a Szoftver ABC-nél 80 ezer+FA a VISUAL STUDIO 2008 STANDARD, aminek a megvételével használható lesz a régi VB6 is. Szerinten ez elég jó ár ahhoz képest, hogy 8 éve a Visual Studio 98 200 ezer körül volt.
8O ON
Sanci
Bitmanipulátor

Bocs hogy közbeszólok, de: Nekem a Visual Studio 2008 van meg.
Visual C/C++,Visual Basic, komplett MSDN, és Visual Web Developer.
Ami ha jól emlékszem INGYENESEN tölthető le INNEN (express editions): http://www.microsoft.com/express/
Telepítettem mindet, de sok időm nem volt foglalkozni még vele.
De elérhető a 2006 magyarítás és gyógyítás is...
Jano
Biztosítékgyilkos

Igazad van Sanci, az express változata a VS 2005 és 2008-nak is ingyen letölthető, csak egy regisztráció szükséges hozzá. A 2005 express-t még pénzkeresetre is lehet használni. De ezek az ingyenes verziók nem teszik lehetővé a Visual Basic 6.0 legális (pénzkeresős) használatát.
Ezt csak a VS 2008 Standard megvásárlása teszi lehetővé.
Sajnos a VB 6.0-t már évek óta nem lehet megvenni a mikiszofttól.
Mivel sokszor előfordul, hogy csak egy egyszerű programot kell csinálni, azt a VB 6-ban gyorsan leprogramozható, kis helyet foglal el és kicsi az erőforrás igénye.
A VS 2005-höz fel kell telepíteni a workframe 1.0-át ami nagy helyet foglal és nagyon erőforrásigényes.
A VS 2008 már a wf 2.0-3.5 verziókkal fut és ezek már esztelenül nagyok és nagy gép kell hozzájuk. Arról nem is beszélve, hogy ezek a fejlesztőkörnyezetek is hatalnasak és egy P4-3200 és 1G RAM mellett is
egy fordítás perceket vesz igénybe.
Tehát, ha csak egy kompakt kis progit akarsz írni-eladni valakinek hivatalosan (számlával), akkor a VB 6.0 az egyik legjobb választás.
8O
Sanci
Bitmanipulátor

Igen.. ha számlás a dolog az más kategória....
Sajnos ami nekem van VisualBasic 6.0+manyarítás, Visual C/C++ még azzal sem volt sok időm foglalkozni :( Pc-re általában kénytelen vagyok a progit megiratni ha szükségem van rá.
A C nyelvről van egy elég jó kis magyar leírásom, de magyarított változatban nem találtam Compailer-t. Nem olyan nagy gond ugyan, de jobb lenne....
A C ínkább a Codevision AVR miatt érdekes számomra.
Elvileg mind ANSI C#. Így a PC-n gyakorolva nagy részét már a mikrovezérlő programozására is tudnám használni.

Qickbasic-ben szoktam néha írkálni apróságokat, de az már elég régi kis progi....

Lehet érdemes lenne egy topic-ot nyitni, ahol tudnánk esetleg segíteni egymást ezen a téren is.
Robert
Elektronbűvölő

Este otthon nyitok egy PC-programozás főkategóriát.... Nálam is gond sokszor a PC oldali felület. Ezért lesz belőle Hyperterminal:). Olvasni mindenki tud :) - max nem csilivili a felület....
Robert
Elektronbűvölő

A PC Programozás fórum innen elérhető. Valami kategória legyen még?

http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Fo ... index&c=11
DOGMAN
Chipgyilok

Hozzászólás Szerző: DOGMAN »

Üdv!

Kérdés: Itt ez a cikk:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsola ... .html?pg=1

Azt írja hogy 3V -os feszültség szinteket használ, ha ellenállással kötöm az 5V-os AVR-re akkor okés nem?
Robert
Elektronbűvölő

Az AVR felől a Tx az akkor leosztandó 2k2-3k3 szintekkel.
Az AVR Rx lába megeszi.

Az AVRes rendszer nem lehet 3V3-as?
DOGMAN
Chipgyilok

Hozzászólás Szerző: DOGMAN »

Robert írta:Az AVRes rendszer nem lehet 3V3-as?
5V lenne jó mert PC-be akarok építeni programozható ventillátor vezérlőt, hőfok és fordulatszám vezérléssel/kijelzéssel (nem PWM-es hanem ULN kapcsolgatja 5-8-12 V-t), winamp kijelzése LCD-re plusz infrán keresztül winamp és mplayer vezérlő. A pcben meg az 5V ott figyel.
Ebben amit belinkeltem az FT232 vagy valamelyik haverja van szóval csak rákötöm valamelyik alaplapi usb tüskére azt kész lenne a com port amin lehetne bizgálni.

Végülis lehetne 3.3-as is, nemtom hirtelen ULN-nek elég-e a 3.3 as bekapcsoló fesz.

Most hogy elnézem a funkciókat, lehet a 4k kevés is lesz, lehet vennem kell Bascomot is, ehhe...
Válasz küldése