ADC konvertálás
Körbelestem, nem hagyott nyugodni:
Egyik helyen a megvalósítás (általános PC/Digifoto MMC/SD kártyához):
A kártya tápfesz 3.3V. A lábak bekötése
ATMega láb------2k2-------+------SD kártya láb
.......................................|
......................................3k3
.....................................GND
Azaz ellenállásosztóvan oldja meg:).
Egyik helyen a megvalósítás (általános PC/Digifoto MMC/SD kártyához):
A kártya tápfesz 3.3V. A lábak bekötése
ATMega láb------2k2-------+------SD kártya láb
......................................3k3
.....................................GND
Azaz ellenállásosztóvan oldja meg:).
- Masterfoxx
- DrótVégénSzéndarab
Vcc és VccA valamint a GND-GNDa összekötendő.
Az Aref és a GND közé 100nF kondi nem árt (de nem létszükséglet).
Ha a belső 2,56V -t használod, akkor 100nF az ARef lábra.
Vagy adhatsz ide külső feszültséget (referenciaként), ez lehet a tápfesz is.
De ekkor az összes tápzaj is a hibát növeli! És a belső 2,56V-t szoktam használni...
Táplábat nem szabad lógva hagyni... Ha meg használni akarod, akkor pláne.
Az Aref és a GND közé 100nF kondi nem árt (de nem létszükséglet).
Ha a belső 2,56V -t használod, akkor 100nF az ARef lábra.
Vagy adhatsz ide külső feszültséget (referenciaként), ez lehet a tápfesz is.
De ekkor az összes tápzaj is a hibát növeli! És a belső 2,56V-t szoktam használni...
Táplábat nem szabad lógva hagyni... Ha meg használni akarod, akkor pláne.
Meg egy felvetés. Olyan mérés esetén, ahol a mért eredmény értéke fontos, a mérési éredményt hogyan állítjátok be a tényleges értékre (ofszet)?
Milyen beállítás mellett lehet az AVR-re kényszeríteni az állandó mintavételezési bitmélységet? hiszen ennek ha a "kutya a kovászba..." akkor is pontosnak kell lennie, mert az akksi elpukkanhat.
Milyen beállítás mellett lehet az AVR-re kényszeríteni az állandó mintavételezési bitmélységet? hiszen ennek ha a "kutya a kovászba..." akkor is pontosnak kell lennie, mert az akksi elpukkanhat.
Erre időközben "rájöttem".kutnyak írta:Meg egy felvetés. Olyan mérés esetén, ahol a mért eredmény értéke fontos, a mérési éredményt hogyan állítjátok be a tényleges értékre (ofszet)?
Láma voltam, hogy nem mértem rá a referencia feszültségre. Nekem nem 2.56, hanem 2.64.
Nem akarom gyorsítani, inkább a stabilitása a fontos.Robert írta:Ez a Vref offset.
Illetve van a mérésnek is egy kisebb nonlinearitása.
A felbontás 10 bites _kötött_. Ha gyorsítod a mérést, akkor az utolsó jegyek bizonytalanná válnak. A mérés ~25 órajel időtartamú. De erről azt hiszem a könyvben írtam.... (max sebesség meg ilyenek...)
Megvan, az az a beállítási lehetőség,amihez ritkán nyúl az ember. Nekem elég lenne az is, ha minden program indításkor megmérhetném a referencia feszt és a programban a számot módosíthatnám.
meg egy kérdés: a mérés erősen ugrál +/- 1 értéket -> 2,5 mV hiba. Hogy oldjátok meg a stabilabb mérést,egészen pontosan az átlagolást egyszerűen?
mondjuk 5 mintavétel / mérés / csatorna (vagy alkalom)