XMega használat

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Válasz küldése
Jano
Biztosítékgyilkos

XMega használat

Hozzászólás Szerző: Jano »

Gondoltam fejlődni kell a korral és ha van valakinek tapasztalata az említett 100 lábúval az ide leírhatná.
Úgy tudom a BASCOM 1.11.9.4. már kezeli az ATXMEGA128A1 -es tipust.
Sajnos a jó öreg STK200 letöltő nem jó hozzá, vagy spéci kétvezetékes programozó vagy egy JTAG kell a birizgáláshoz.
Tud valaki egy ehhez való letöltő leírást, vagy gyárit kell venni hozzá?
Találtam JTAG leírásokat, de nem volt a csiplistában az említett dög.
Ha valaki már foglalkozott vele kérem jelezzen, mert érdekelne az új csip. 8O
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Beforrasztást hogy oldod meg? 0,5mm lábtávja van!

Programozóból utánépített/utánépíthetőt nem találtam:(
Jano
Biztosítékgyilkos

A beforrasztás nem gond, mert eddíg is használtam M2560-t ami szintén 100 lábú. Vasalós technikával meg tudom csinálni a TQFP-ket, de régebben csináltattam kis panelokat is amikre pillanatok alatt ráforrasztom a dögöt és a kispanel 1.27mm-es csatlakozókkal megy a főpanelra.
Inkább a programozása lesz a gond, mert gyatra a doksija, egyutt írja le több tipus dolgait és elég zavaros.
A másik az az új kétvezetékes PDI interfész, amire csak ATMEL-es cucc van.
Lehet JTAG-al is programozni, de úgy néz ki, hogy csak a gyárival, mert az utánépítettekből hiányzik egypár utasítás ami az Xmegához kell.
Most rendeltem egy ATAVRISP-2 programletöltőt + 2db. ATXMEGA128A1-et, ha megjön fölhergelem és megírom a tapasztalatokat. 8O
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

A beforrasztásról lehet tippet kapni? Én is egy M1280-l küzdök....
Jano
Biztosítékgyilkos

A leónozott panelre csipesszel ráteszem a 100 lábút és bepozicionálom a megfelelő helyre. Alaposan begyantázom az 50W-os Weller páka hegyét és jó sok ónt rakok rá. Egy begyakorlott oldalazó mozdulattal föllűlről lefelé lehúzom az egy oldalon lévő lábakon a pákahegyet és kész is az az oldal. Ha valamelyik láb nincs beforrasztva, akkor a pákahely oldalával megísmétlem a mozdulatot.
Hogy jó legyen és ne fusson össze az ón a lábakon annak a sok gyanta a titka. Én fenyőgyantát használok nem valamilyen folyatószert.
A lábal között ott marad a gyanta, ezt nagyon alapossan el kell távolítani denaturált szesszel. Az így kapott gyantás szeszt szoktam az ónozás elött a panelokra kenni, hogy jobban fusson rajtuk az ón.
A lábak közül azért kell alaposan lemosni a gyantát, mert a 100 lábúnál a lábtáv kicsi és kúszó áramok és feszültségek lesznek a lábak között. Főleg az ADC lábaknál kritikus a dolog, de nagyobb ferkin dolgozó digitális lábbal is lehet szívni miatta. Én már szívtam vele eleget ezért tudom ajánlani az alapos tisztítást.
Ha az ón mégis összefut a lábakon, nincs semmi baj. Ónszippantóval vegyük le a naggyát, és ezt követően jól begyantázott pákaheggyel oldalazzuk le mégegyszer. Ekkor szépen letisztulnak a lábak, a fölösleges ón pedig a pákahegyre tapad.

Ami még fontos: A páka ne egy kishegyű 20W-os holmi legyen mert annak nincs annyi hőenergiája, hogy egy oldalazással beforrasszunk egy sor lábat. Az 50W-os Weller PTK-9-es csúccsal az igazi a feladatra, de ha valaki ügyes a pillanatpákával és hajlít egy egyenes hegyet, avval is meg lehet csinálni.
Ilyenkor vigyázni kell a rövid kontaktidőre, mert felégeti a panelcsikokat a lábak alatt, ha túl hosszan melegítjük. Ezt tényleg csak gyakorlott pákászoknak ajánlom, nekem 7-ből 5-ször jóra sikerült. 8O
Válasz küldése