A leónozott panelre csipesszel ráteszem a 100 lábút és bepozicionálom a megfelelő helyre. Alaposan begyantázom az 50W-os Weller páka hegyét és jó sok ónt rakok rá. Egy begyakorlott oldalazó mozdulattal föllűlről lefelé lehúzom az egy oldalon lévő lábakon a pákahegyet és kész is az az oldal. Ha valamelyik láb nincs beforrasztva, akkor a pákahely oldalával megísmétlem a mozdulatot.
Hogy jó legyen és ne fusson össze az ón a lábakon annak a sok gyanta a titka. Én fenyőgyantát használok nem valamilyen folyatószert.
A lábal között ott marad a gyanta, ezt nagyon alapossan el kell távolítani denaturált szesszel. Az így kapott gyantás szeszt szoktam az ónozás elött a panelokra kenni, hogy jobban fusson rajtuk az ón.
A lábak közül azért kell alaposan lemosni a gyantát, mert a 100 lábúnál a lábtáv kicsi és kúszó áramok és feszültségek lesznek a lábak között. Főleg az ADC lábaknál kritikus a dolog, de nagyobb ferkin dolgozó digitális lábbal is lehet szívni miatta. Én már szívtam vele eleget ezért tudom ajánlani az alapos tisztítást.
Ha az ón mégis összefut a lábakon, nincs semmi baj. Ónszippantóval vegyük le a naggyát, és ezt követően jól begyantázott pákaheggyel oldalazzuk le mégegyszer. Ekkor szépen letisztulnak a lábak, a fölösleges ón pedig a pákahegyre tapad.
Ami még fontos: A páka ne egy kishegyű 20W-os holmi legyen mert annak nincs annyi hőenergiája, hogy egy oldalazással beforrasszunk egy sor lábat. Az 50W-os Weller PTK-9-es csúccsal az igazi a feladatra, de ha valaki ügyes a pillanatpákával és hajlít egy egyenes hegyet, avval is meg lehet csinálni.
Ilyenkor vigyázni kell a rövid kontaktidőre, mert felégeti a panelcsikokat a lábak alatt, ha túl hosszan melegítjük. Ezt tényleg csak gyakorlott pákászoknak ajánlom, nekem 7-ből 5-ször jóra sikerült.