Léptetőmotor vezérlés

Lezárt
hurubbi
Újonc
Újonc

Léptetőmotor vezérlés

Hozzászólás Szerző: hurubbi »

Sziasztok!
Remélem jó helyre írok.
Egy léptetőmotoros vezérlést szeretnék majd készíteni, a távcsövemhez.
A motor bipoláris 2,4V 2A -es.
Mikrolépéses módban szeretném majd működtetni.
Készítettem kapcsolási rajzot az elképzelésemről.
Kérlek nézzétek meg, hogy jó lehet -e így a cucc.

Előre is köszönöm!

http://mysterious.uw.hu/stepper/rekta-driver.png
http://mysterious.uw.hu/stepper/keyboard.png
http://mysterious.uw.hu/stepper/rekta-h-bridge.png
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

A HBridge-t érdemesebb a PWM kimenetekről hanjtani (ehhez M8 családból a M48/88/168 chipre lesz szükséged. Így tudsz nem tisztán 12Vokkal hajtani a motort hanem kisebbel is.
Bér 2A alatt én a L297/298 chippárost használnám (a 298 azt hiszem a dridge. ~500 Ft és minden hülyeség benne van...
hurubbi
Újonc
Újonc

Robert írta:A HBridge-t érdemesebb a PWM kimenetekről hanjtani (ehhez M8 családból a M48/88/168 chipre lesz szükséged. Így tudsz nem tisztán 12Vokkal hajtani a motort hanem kisebbel is.
Én 168 -ra gondoltam, nézegettem az adatlapját, de számomra nem derült ki, hogy melyik lábai használhatók PWM kimenetnek.
Sajnos teljesen kezdő vagyok, nem sokat tudok még az AVR-ről. :oops:
De folyamatosan tanulok.
Bér 2A alatt én a L297/298 chippárost használnám (a 298 azt hiszem a dridge. ~500 Ft és minden hülyeség benne van...
Én is gondoltam az L298 -ra, de sajnos csak 2A-t tud. A motorom is 2A-es, de nem akarom ennyire kihegyezni.
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

És pont egy ilyen nem egyszerűvel akarsz kezdeni? :evil:

A PWM kimenetek az OCxx jelűek. 6 db van benne.

Kezdő projektnek nem javaslom.... Túl sokat kell hogy tudjon!
Ami ehhez - is - kell: Sorosporti vezérlés, LED villogtatás (1...15. fejezet.... A PWM-hez kell a Timer (~2 hónap tanulás). De ha csak ki/bekapcsolod, akkor a LED villogattó elég...
hurubbi
Újonc
Újonc

Robert írta:És pont egy ilyen nem egyszerűvel akarsz kezdeni? :evil:
Ha egyszer egy ilyenre van szükségem. :)
A PWM kimenetek az OCxx jelűek. 6 db van benne.
Kezdő projektnek nem javaslom.... Túl sokat kell hogy tudjon!
Ami ehhez - is - kell: Sorosporti vezérlés, LED villogtatás (1...15. fejezet.... A PWM-hez kell a Timer (~2 hónap tanulás). De ha csak ki/bekapcsolod, akkor a LED villogattó elég...
Köszönöm a segítséget! Nem baj ha sokáig tart, nem holnapra kell hogy készen legyen. :)
winnerbt
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: winnerbt »

Jó lehet ez a megoldás, de a PWM jeleddel nem lineárisan fog menni a motorod (szinuszos lesz az elfordulás két lépés között), mivel nem áramokat szabályozol. Az meg hogy a motorod 2A-es, nem azt jelenti, hogy ki kell hajtani addig a hídmeghajtó/motort. A3977 vagy a Toshiba hasonló vezérlőit 1.2A-re kihajtva normális motort nem tudtam lefogni kézzel.
És ezek tudnak 8 vagy 16 mikrosteppinget. Lehet kapni kész vezérlőket kb 10000-ért, azokon szokott lenni olyan mikrostep, hogy kb 10000 lépes/rev. Na, szerintem ez parasztvakítás, bár azt írják, hogy "szabadalmaztatott tech. " és titok meg minden... Ha lineáris elfordulást akarsz mikrostep-ben, akkor mindenképp áramszabályozás kell vagy spec ICvel vagy komparátor az INTre. Szerintem először mindenképp próbáld ki az L298-at, olcsó, jó.
hurubbi
Újonc
Újonc

Winnerbt:
Köszi az infót, megfontolom!
DOGMAN
Chipgyilok

Re: Léptetőmotor vezérlés

Hozzászólás Szerző: DOGMAN »

hurubbi írta:Remélem jó helyre írok.
gyere át ebbe a topikba: Léptetőmotor vezérlés

Eléggé kezdő szinten van leírva (mert általában én voltam a kérdező, és sok jó türelmes ember válaszolgatott nekem jókat :D )
Lezárt