60 nap alatt Arduino tanfolyam

Tanfolyamok, oktatások és kapcsolódó házi feladatok...
Válasz küldése
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

HW-ből Arduino (vagy utánépített, de nem kínai lábatlan IC-s) Diecimila/duemilanove vagy UNO.
Én a diecimila/duemilanove-t jobban preferrálom a driver-ellátottság miatt.... Az UNO azért nem annyira igazi... (vagy csak én vagyok háklis rá:))
A MEGA panel nem javasolt, ott a kivezetések funkciói eltérőek, mint a standard arduinonál.

A panelen a központi chip atmega168 vagy atmega328 legyen (ez utóbbi 2x akkora memóriát tartalmaz.
Sokfele begyűjthető, pl. Farnell. De itt az oldalona WebShop alatt is :) a kezdőkészletek, kezdő panelek közt.
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Asers_Shop
Robert
Elektronbűvölő

Mega128b chip nem igazán arduinobarát. De itt a nagytestvér (szülő? Nővér?) lehet a cél:
Wiring névre hallgat:
http://wiring.org.co/hardware/
Csoki
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: Csoki »

Engem is nagyon felcsigázott a tanfolyam lehetősége. Élek is vele, amint megérkezik a drágaságom. Sajna előbb vásároltam, és csak utána olvastam, emiatt egy lábatlan jószágot sikerült rendelnem.
Csatlakoznák egy előttem szólóhoz, aki kérdezte, milyen hardverre lesz majd szükség a tanfolyamhoz. Kell majd egy Arduino UNO, ez mindenkinek tiszta. De mire lesz még szükség ezen kívül? pl: lcd, thermosztát, SD olvasó, stb.

Olvastam az oktatásról, hogy: Az ideje 60 nap. 22-25 levél/feladat érkezik... Hogy kell érteni ezt a 25 levelet?
És ha már itt tartunk: Az oktatás hány és milyen feladatot tartalmaz ?
Robert
Elektronbűvölő

Az UNO mellett a diecimila valahogy meggyőzőbb driverileg.
Ami kell, egy csupalyuk vagy egy dugdosós panel. LED-ek, ellenállások, nyomógombok. Egy kis hangszóró/csipogó.
2x16-os vagy hasonló LCD.

Kell valami 1Wire buszos eszköz (Ds1820, DS18B20, DS1820S). Kb. az EXT1 panel.
I2C buszon a LM75 hőmérő, óraIC (DS1307, PCF8563/8583), 24LCxx eeprom.
SPI busz is bejátszik, de még képlékeny (74595 sorozat), MCP23S08/23S17
SD kártya

Képlékeny még. De előre nem szabad mindent begyűjteni, mert ha kapkodás van, akkor a tanulás rovására megy.
kb. 2 naponta jönnek a leckék. Házik, mintaprogramok. Az első hét light (olyan mint a szalonna light : tepertő), az 1-2 alap: háttértörténet, alaprendszerek és a hardware-k...

Szóval kapodva rendelni _nem_ szabad!
Az ár és a minőség hát, kína esetén inkább csak a bosszúságot okozhatja! Azaz óvatosan...

Demopanel helyett induláshoz:
http://www.virtualbreadboard.net/
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Robert 2012. július 11. szerda, 4:58-kor.
eroth
Biztosítékgyilkos

Hozzászólás Szerző: eroth »

Sziasztok!
A kellékek, eszközök beszerzésével kapcsolatban szeretnék, némi infóval szolgálni. Ami a kínai cuccokat illeti, elsőként az óvatosságot tudom mindenkinek tanácsolni, majd a határozott és gyors felejtést!!! Az ismerősöm rendelt három egyforma 328P-vel szerelt panelt. -a három panelen, három egymástól különböző áramkör volt kialakítva, és egyik panelen sem a nevezett 328P proci csücsült!!! A hüvelysor pedig még köszönő viszonyban sem volt az itt használatos R3 kvázi szabvány elrendezéssel! A garanciáról és az esetleges terméktámogatásról, még említést sem tettem... (a fantáziátokra bízom!) Jómagam vásároltam pár dolgot hazai értékesítőktől, nem említem a nevüket, (még beperelnének az elvetemültek!) Ha kérdeztek tőlük, jobb esetben válaszra sem méltatnak, vagy lekezelően leszólnak! Persze, szerencsére nem ez jellemzi az egész piaci szegmenst! És akkor itt a reklám helye: ha tutira jó minőségű terméket akartok, normális áron, akkor épp jó helyen jártok! A tavir.hu oldalon minden szükséges cucc megvehető, gyors korrekt kiszolgálással és teljeskörű terméktámogatás mellett!!! Még annyit tennék hozzá, ezeket a gondolatokat egyrészt a saját tapasztalatom és néhány szintén ezen a területen tevékenykedő ismerősöm beszámolója alapján vetettem fel. Remélem tudtam segíteni pár emberkének, mielőtt jól megvezetik a vágott szeműek...
Üdv Endre*
Asys
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: Asys »

Sziasztok!
Én régóta figyelem az oldalt, kapom a hírleveleket, és csorog a nyálam, mert nagyon érdekel a téma. (Talán még az eredeti szakmámba is vág, bár rég nem foglalkoztam vele, sajnos.) A tanfolyam mindenképpen érdekelne, csak az a gond, hogy egy sulin próbálom épp átverekedni magam, és nem engedhetem meg, hogy ebbe is belevágjak. Mert ugye a tanfolyam egy dolog, de később is biztos nem bírnám ki, hogy tanulás helyett ne ezzel foglalkozzak.
Szóval az ötlet jó és csábító. Én valószínűleg majd csak jóóóval később csatlakozom. Akik belevágnak, sok sikert! :D
Robert
Elektronbűvölő

Később is bele lehet vágni:).
De tényleg olyan, hoyg le lehet ragadni a programozásban, gyakorlásban. az idő repül, a vizsgák meg (na azok újrajátszanak:))
Szóval tényleg inkább a suli után.... A tanfolyam megmarad, bővül :).

Sulihoz nagy kalappal + sok türelmet hozzá....
kapu48
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

Mi tartott vissza eddig az Arduino komolyabb megismerésétől?
1.: Alapból nem tudja kezelni csak azt a pár (3?) Arduino-ós boardot!
Ez nagyon korlátozza a lehetőségeket.
2.: Az egyéni név választások, amihez kel 1+ táblázat, hogy értelmezni tudjam a ATMEGA gyári nevekhez igazítva.
3.: Nincsen eredeti Arduino UNO-m, lenne Arduino MEGA -M128 hasonmás azt meg alapból nem javasoljátok.
Mi szól mellette? Hogy teljesen zárt project? Jóformán csak LED villogtatásra jó, kiegészítők panelok nélkül.
:?
Robert
Elektronbűvölő

Kicsit más szemmel nézve (pedagógia on :) ):
- ha valaki most kezdi el és eredményt szeretne, gyorsan, egyszerűen - akkor Arduino.
Ha kezdi kinőni, akkor van egy kész hardware és nyithat más nyelvek felé: microC, microPascal, Bascom-AVR, Eclypse, Gcc, ASM.
Az arduino az egyszerűsége miatt tudott nyitni. Sok esetben nem is kell 'egy LED-villogónál' több. Az eredeti koncepció: külvilági jelre valami válaszreakciót adjon (Wiring alapok). Aztán mi lett 10 év alatt belőle:)

Jeleleg támogatott chipek:
- Alap arduino keretrendszer: ATMega8/168/328, ATMega1280/2560, ATMega32U4!
- Alap Wiring (Arduino szülője): ATMega128/1281/2561/644P

Tervben: ARM Cortex M3 (?) mag: Arduino Due.

Hát igen. Kell a kódtábla ha valaki Arduinon kívüli világra használja. Egyszer :). De ha nem akarok ilyet készíteni, akkor a tanfolyami anyagok közt a Cheat Sheet :).

Az olasz tervezés nem igazán sikerült jól a Mega panel esetén:(
Arduino HW (még) nyílt, némi kötöttséggel (OpenProject / GPL). A szoftver meg GPL licensz. És ezért is készül sok kiegészítő:).

Ha egy kezdő fejével gondolkodom, akkor látom hol állnak fejre a C/ASM nyelven. Már az első 1-2 héten... itt meg ezeken átsiklanak, nagyon könnyen...
Ki kell próbálni:)
kapu48
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

Ezt már emlegetik vagy 3 éve: „Tervben: ARM Cortex M3 (?) mag: Arduino Due.”
Ha kapható lesz itthon azonnal jövök hozzád leckét venni!
8)
Robert
Elektronbűvölő

Állítólag már Beta tesztelőknél van :)
Gyakorlatilag _semelyik_ shield nics még felkészítve a 3.3V-os működésre:(. És a rajta levő ARM chip bemenete sem 5V toleráns:(

"Olasz műszaki fejlesztés"...
Robert
Elektronbűvölő

De ez a tanfolyam újabb leckéjét veti fel: Arduino és családtörténete című cikket frisíthetem :).
Csoki
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: Csoki »

Kicsit későn jut eszembe (az oktatásos kérdőív kitöltése után) de esetleg be lehetne venni a haladó témák közé az Arduino - Android együtműködést.
A másik amit meg lehetne kérdezni, hogy ki milyen nyelvben szeretne programozni : c / basic / mind1.
Robert
Elektronbűvölő

OK, haladó témák közé beraktam.
A BlueTooth, Direkt kapcsolat OTG USB, WiFi alapon.

A programnyelvvel kapcsolatban kéretik új témát indítani :).
gondor53
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: gondor53 »

Sziasztok!

Feliratkoztam a 60 napos tanfolyamra, remélem lesz elég időm végigcsinálni.

Az a kérdésem, hogy az anyagok valamilyen letölthető formában, PDF, DOC,
stb. érkeznek vagy a levélbe ágyazva jönnek?
Csak azért kérdem, mert a levélbe ágyazott dokumentumokkal a különböző levelező rendszerek igen furcsa dolgokat tudnak művelni. :-)

Van már tapasztalatotok ez ügyben?
Válasz küldése