Rádiós óra

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
evildodo
Pákabűvész

Hozzászólás Szerző: evildodo »

Robert írta:Ha mp alapú kiírás kell, akkor az AVR-t a órakvarccal és külső nagy frekis kvarccal is hajtsd meg! A teljesíténymaximum kell, így tessék 16 MHzről járatni a chipet és a mp alapú órát a belső Timer2+32768Hz-s órakvarcról... Ellenkező esetben (pl Belső RC órajel) a pontosságod +/-15% lesz!
Igen, mint írtam 8Mhz-en akartam hajtani. De ha azt mondod, akkor kap 16Mhz-es kvarcot, bár nem szeretek a maximum körül "játszani", jobb a biztonság :) De szerintem Te is így gondolkodsz, ahogy a postjaidat olvasgatom a fórumon :)
Tizedmásodperc is fog kelleni a stopper részéhez, viszont nem kell nagyon pontos. A lényeg, hogy ha mondjuk csal pár tizedet, akkor azt egyformán csalja, stabilan mindig :D
Hol lehet olyan dcf óra chipet találni? mert még az hiányzik a láncból :)
Geht nicht, Gibt's nicht!
evildodo
Pákabűvész

SirLeslie írta:
Robert írta:Ha mp alapú kiírás kell, ...
...vagy B verzió: ha van az áramkörben INT kimenetes óra ic, akkor bekapcsoláskor egyszer kiolvasni a teljes kiírandó adatokat, és ezután az óra ic INT-es lábát 1mp-es ciklusra állítani: programbol ezt figyelni és csak növelni kell az óra számláló rutin másodperc értékét (és így tovább (mp->pp->óó)), nem kell a kiolvasásra értékes processzor-időt pazarolni.

;-)
Tized, század másodperc is menne ezzel a megoldással? Mert RTC-m van bőven itthon :)
Ha zalaegerszegen / pesten járok viszem a söröket :D
Köszi nagyon!
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Nem. Csak mp megy ki, ill a pontos 12:00:00

http://hu.wikipedia.org/wiki/DCF77
SirLeslie
Pákabűvész

Hozzászólás Szerző: SirLeslie »

evildodo írta:...
Korrekt! Ebbe mi dübörög? Portbővítők?
Nem.
1 db ATmega16 belső 8MHz-ről (az is félgőzzel, egy 4x4es billentyűmátrix és egyebek miatt van benne) +3db emlegetett Max7219CNG. (a rutint meg az előbb írtam le ;-) )

max-ic mintája... második hozzászólás értelemszerűen... csak annyit kell módosítanod, hogy az engedélyező lábra kell figyelned, mikor melyik max-ra küldöd az adatot (adatvonalak párhuzamosan, vezérlő jel egy-egy prociláb)
evildodo
Pákabűvész

Robert írta:Nem. Csak mp megy ki, ill a pontos 12:00:00

http://hu.wikipedia.org/wiki/DCF77
őőő, bocs, én a stopper részlegre gondotam :)
SirLeslie
Pákabűvész

evildodo írta: Tized, század másodperc is menne ezzel a megoldással? Mert RTC-m van bőven itthon :)
Hátttöööö... azt úgy csinálnám, hogy a proci egyik timer-ét állítanám erre a feladatra (tized/század-os megszakítást generálva -> tized/század értéket egyel növelve), és minden int után nullázná a tized/század másodperc számlálót és kezdené előről (hogy mindig szinkronban legyen)... ám lehet, hogy ilyen gyors kijelzést nem lehet vele megcsinálni, nem próbáltam/nem volt rá szükségem - rtfm adatlap ;-)

evildodo írta:Ha zalaegerszegen / pesten járok viszem a söröket :D
Köszi nagyon!
No, ide aztán hozhatod! Megrögzött antialkoholistának - inkább idd meg az egészségünkre ;-)
evildodo
Pákabűvész

SirLeslie írta:
evildodo írta: Tized, század másodperc is menne ezzel a megoldással? Mert RTC-m van bőven itthon :)
Hátttöööö... azt úgy csinálnám, hogy a proci egyik timer-ét állítanám erre a feladatra (tized/század-os megszakítást generálva -> tized/század értéket egyel növelve), és minden int után nullázná a tized/század másodperc számlálót és kezdené előről (hogy mindig szinkronban legyen)... ám lehet, hogy ilyen gyors kijelzést nem lehet vele megcsinálni, nem próbáltam/nem volt rá szükségem - rtfm adatlap ;-)

Okéé, egyre közelebb kerülök a megoldáshoz, nekem már ez is nagy segítség, a többi már csak rajtam múlik :)
evildodo írta:Ha zalaegerszegen / pesten járok viszem a söröket :D
Köszi nagyon!
No, ide aztán hozhatod! Megrögzött antialkoholistának - inkább idd meg az egészségünkre ;-)
Én is hasonló cipőben járok... Nem pazarlom ilyenekre az agysejtem, amúgy is rendesen fogynak egy ilyen projekt után :D
De almafröccsöt nagyon szeretem, esetleg abból innék rátok! :D
SirLeslie
Pákabűvész

evildodo írta: Hol lehet olyan dcf óra chipet találni? mert még az hiányzik a láncból :)
conradban lehet venni dcf modult*, rf-témával nem szeretek/tudok görcsölni - cserébe bascom dcf mintájával elsőre működik... remekül mutatja a bejövő dcf bit-eket is ;-)

* = DCF EMPFAENGERPLATINE Rendelési szám: 641138 - LN
honlapon nem találod meg, de ha telefonon kéred, akkor tudják hol kell keresni (a másik listában).
Válasz küldése