USB AVR programozó

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Egyébként meg ez a programozó az AtmelSTK500v2-es-el kompatibilis.
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Nos, Bascom alatt kipróba.
Az AVRDUDE segédprogrammal bírtam életre lehelni, a Bascom direktben nem támogatja. A Bascom paramétert átadni csak a beégetendő filenevet tudja, erre kis batch file írással megoldható és a Programmer fülön az external programmert kell választani. Egyenlőre csak a Flash memóriát tudtam írni, az EEPROMot nem:(.

Ami nagyobb szívfájdalmam, hogy a biztosítékbitek (órajelkiválasztás, bootloader címe, BOD, External reset engedélyezés-tiltás) beállítása _nem_ érhető el avrdude programból paraméterként. Csak egy ún. terminal módba belépve, és itt kell bűvészkedni vele. A biztosítékbitek értékét HEX kódban kell megadni, ami sokkal könnyebben elszámolható, mint a Bascom lenyíló menüje:(, és ehhez adatlap kell, amit bogarászni kell.

A nyáklap szépen meg van csinálva, a beforrasztáshoz Wellerpáka (tűheggyel) ajánlott. SMD tokozású FT232BM és SMD ATMega16 chip kell hozzá.
leva

Hozzászólás Szerző: leva »

AVRDudue-al lehet command line ban megadni a fuse biteket. Bár ott is csak HEX-ben. AVRStudio-val is megy egyébként. Köszi a tesztet Robi! :-)
leva

Hozzászólás Szerző: leva »

Még annyit, hogy ATmega8 kell bele. Egyébként a Bascom nem tudja neked összerakni a fuse biteket, és HEX-ben átadni az AVRdude-nak?
Robert
Elektronbűvölő

Kell egy köztes fordító. A Bascom csak az AVR500.exe fele tudja kiadni a fusebiteket:(, a többi fele nem akarja... De még belebújok az 1.11.8.1-be is.
Az AVRdude parancssorában nem láttam (hunyó vagyok:) ). Meglesem.

ATMega8+FT232.
Gondolkodom hogy lehetne még kisebbre összenyomni:)...

Nem próbáltad véletlen a Mega8only-val?
Norbi

Help!

Hozzászólás Szerző: Norbi »

Hali! bocsi, hogy közbevágok, de van 1 kis problémám és lehet, hogy ti tudnátok segíteni. LPT-vel kéne progiznom egy ATMELT, csak linux alatt tudom, hogy hogyan kell, de a linux nem akarja ezt. egy másik személy megpróbálta és ő fel tudta tölteni, ugyanazzal a programozóval.
Tudnátok segíteni?
Ezen az oldalon van a leírás:
http://tuxgraphics.org/electronics/2004 ... e352.shtml
Köszi előre is.
A válaszokat, ha lehet ez e-mail címemre legyetek szívesek küldeni.
czakonorbert@citromail.hu
köszi még egyszer
Norbi

Hozzászólás Szerző: Norbi »

Ja, és ezt windwos alatt is meg lehetne valósítani és kéne programozó kapcsolása is, mert olyat sehol nem találok :? Az e-mail címem még a régi :D köszi
Robert
Elektronbűvölő

A Tuxgraphicson fenn van a rajz is.
Win alatt is megy, az STK500, AVRDuDe progframmal.

Az eredeti STK500 HW RS232, de itt helyette FT232 chiőpet hasznlva USB-s is lehet.
Robert
Elektronbűvölő

USB-s programozó:
http://tuxgraphics.org/electronics/2005 ... 5101.shtml
Programozórajz (LPT) van a LEDvillogtató fejezetben.

Illetve nálam is a wan a WebShopban többféle (LPT-s illetve USB felületű is.Mindeghyik megy Win ill Linux alatt is. Bővebben ld:
TavIR isp: http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Co ... age&pid=78
LPT-s:
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Co ... page&pid=7

Égetőprogramok címszavakban:
- PonyProg
- Bascom
- AVRStudio
- AvrDuDe
- AVR910
- AVROSP
reflex99
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: reflex99 »

Üdv Robi!

A héten megkaptam a webshopos dolgokat, köszi érte.
Egy kis gondom van az usb-s programozóval, mégpedig az, hogy nem tudom feltelepíteni. Ha rádugom a gépre, TavIR isp-ként megtalálja, benyomom neki, hogy hol keresse a driverét, de azt írja, hogy nem lehet telepíteni, mert nem találja a megfelelő szoftvert. Két gépen is kipróbáltam (XP home és XP prof.), az innen letölthető ft232 driverrel, meg a gyártótól is leszedtem a legújabbat, de ugyanaz mindig.
Kérlek segíts, hátha van valami trükk!

Tibi.
Robert-

Hozzászólás Szerző: Robert- »

Az innen letoltheto driverrel probald meg, mert a VIB/PID azonosito mas mint a FTDI honlapon levo.

Otthon megnezem, hogy a honlapon levovel van-e valami gond (Otthon van a programozo).

Ami trukk lehet meg:
A Driver eleres utja ne legyen hosszabb mint 64 karakter, ne tartalmazzon ekezetes betuket es szokozt sem.
En egy "1" nevu mappat hozok letre es az ala szoktam berakni.
reflex99
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: reflex99 »

Köszi, sikerült, én voltam a láma, a 802-höz tartozó drivert szedtem le először, azzal nem ment (hogy miért gondotam hogy jó lesz?...), a 809-el persze egyből sikerült!

Tibi.
Robert-

Hozzászólás Szerző: Robert- »

:))))
Még ami tippem lett volna:
az eszközkezelőben a HW eszközök alól a ?-es eszközként bejelentkezett részt eltávolítani. Ez a felismerés első átugrása után szokott megjelenni.

Néha - főleg sok-sok kísérlet esetén - az USB driver településével nem jár együtt a virtuális COM port települése is. Ekkor lehúz, újradug megoldja a problémát. Ill ha a COM eszközök között felkiáltójeles, akkor driverfrissítést és drivermegmutatást választva működik.
Robert
Elektronbűvölő

Amit kifelejtettem:

Az AVROSPii-hez kell (illetve ajánlott)az AVRStudio AVR leíró XML filejai. Ennek hiánya esetén nem jelenik meg a FUSE bitek kipipálható listája!
Válasz küldése