ATTiny13 kezdő kérdések
Sziasztok!
Kényszerből nekem is ki kellett próbálnom az ATtiny13-at és nem kifejezetten lett a kedvencem :S Hozzáértés erőteljes hiánya lesz a baj, de nem tudok rájönni, hogy konkrétan mi. Egy egyszerű léptetőmotort vezérlő programot akartam letölteni, ami meg is történt, de 5-6mA-es áramfelvételen túl semmi sem történik. A dolog odáig fajult, hogy egy közönséges LED villogtató program sem fut le rajta, a letöltés pedig minden esetben sikeres. Valami ötlet erre? A vezérlőprogram a következő lett volna:
$regfile = "attiny13.dat"
$hwstack = 32
$swstack = 0
$framesize = 16
Config Portb.4 = Output
Config Portb.2 = Output
Config Portb.1 = Output
Config Portb.0 = Output
Config Portb.3 = Input
Set Portb.3
Ki1 Alias Portb.2
Ki2 Alias Portb.1
Ki3 Alias Portb.0
Ki4 Alias Portb.4
Do
Ki4 = 0
Ki1 = 1
Waitms 50
Ki1 = 0
Ki2 = 1
Waitms 50
Ki2 = 0
Ki3 = 1
Waitms 50
Ki3 = 0
Ki4 = 1
Waitms 50
Loop
Kényszerből nekem is ki kellett próbálnom az ATtiny13-at és nem kifejezetten lett a kedvencem :S Hozzáértés erőteljes hiánya lesz a baj, de nem tudok rájönni, hogy konkrétan mi. Egy egyszerű léptetőmotort vezérlő programot akartam letölteni, ami meg is történt, de 5-6mA-es áramfelvételen túl semmi sem történik. A dolog odáig fajult, hogy egy közönséges LED villogtató program sem fut le rajta, a letöltés pedig minden esetben sikeres. Valami ötlet erre? A vezérlőprogram a következő lett volna:
$hwstack = 32
$swstack = 0
$framesize = 16
Config Portb.4 = Output
Config Portb.2 = Output
Config Portb.1 = Output
Config Portb.0 = Output
Config Portb.3 = Input
Set Portb.3
Ki1 Alias Portb.2
Ki2 Alias Portb.1
Ki3 Alias Portb.0
Ki4 Alias Portb.4
Do
Ki4 = 0
Ki1 = 1
Waitms 50
Ki1 = 0
Ki2 = 1
Waitms 50
Ki2 = 0
Ki3 = 1
Waitms 50
Ki3 = 0
Ki4 = 1
Waitms 50
Loop
$swstack = 8-cal próbáltam először, de azzal sem ment. Közben viszont rájöttem, hogy az ATmega8-omat sem tudom rendesen felprogramozni! Vagyis a letöltés és visszaellenőrzés megtörténik, de a mikrokontroller nem csinál semmit. A biztosítékbiteket megmondom őszintén, hogy nem bántottam. Megtaláltam a leírásban a kellő beállításokat, de mivel egyfelől még nem kellett használnom őket -így nem is különösebben ismerem a kezelési módjukat-, másfelől a biztosítékbitek beállítására szolgáló panelen is teljesen más lehetőségek jelennek meg, mint a leírásban, ezért nem piszkáltam inkább.
Ha szűz még biztosítékbitileg a T13:
- órajel: 9.6 MHz
- DivClk8: engedélyezve
--> Órajel: 1.2 MHz ($crystal=1200000)
Egy sima LEDvillogtató mit csinál?
$crystal=1200000
$hwstack = 16
$swstack = 4
$framesize = 8
Config Portb.4 = Output
Config Portb.2 = Output
Config Portb.1 = Output
Config Portb.0 = Output
do
toggle portb.4
toggle portb.2
toggle portb.1
toggle portb.0
waitms 250
loop
Tiny13 és Tiny13A költ mintha lenne valami eltérés (Timer?). Legalábbis külön def állomány van hozzá.
- órajel: 9.6 MHz
- DivClk8: engedélyezve
--> Órajel: 1.2 MHz ($crystal=1200000)
Egy sima LEDvillogtató mit csinál?
$crystal=1200000
$hwstack = 16
$swstack = 4
$framesize = 8
Config Portb.4 = Output
Config Portb.2 = Output
Config Portb.1 = Output
Config Portb.0 = Output
do
toggle portb.4
toggle portb.2
toggle portb.1
toggle portb.0
waitms 250
loop
Tiny13 és Tiny13A költ mintha lenne valami eltérés (Timer?). Legalábbis külön def állomány van hozzá.
"Tiny13 és Tiny13A költ mintha lenne valami eltérés (Timer?). Legalábbis külön def állomány van hozzá."
Erre gondoltam én is, ki is próbáltam, mert jobban megnézve a tokot rajta van az "a" jelölés, de így meg kiírja, hogy az érzékelt mk sima ATtiny13.
Ezt követően kipróbáltam a LED villogtatót. Első letöltésnél folyamatos fényt eredményezett, másodjára viszont ment! Megpróbálom lépésről lépésre kibővítve letölteni a saját programomat, hátha összejön.
Erre gondoltam én is, ki is próbáltam, mert jobban megnézve a tokot rajta van az "a" jelölés, de így meg kiírja, hogy az érzékelt mk sima ATtiny13.
Ezt követően kipróbáltam a LED villogtatót. Első letöltésnél folyamatos fényt eredményezett, másodjára viszont ment! Megpróbálom lépésről lépésre kibővítve letölteni a saját programomat, hátha összejön.
"Nem azért nem indultak a proghramjaid mert a poti a reset lábon
néha lehúzta?"
Könnyen elképzelhető! Eddig sikerült elkerülnöm a reset láb használatát, így nem találkoztam ezzel a jelenséggel. Az a baj, hogy mindíg utólagosan olvasok utána a hibáimnak és nem megelőző jelleggel tájékozódom a dolgok mikéntje felől. Sajnos minden láb foglalt már az IC-n. Négy a motort vezérli, egyre egy reed-cső van kötve, a resetre meg az ADC-t tettem, de ebben az esetben a reset-et egyszerű digit kimenetként fogom használni a léptető egyik vezérlőlábjaként és az analóg beolvasást egy másik lábra kötöm át.
Köszi Mindenkinek a segítséget!
néha lehúzta?"
Könnyen elképzelhető! Eddig sikerült elkerülnöm a reset láb használatát, így nem találkoztam ezzel a jelenséggel. Az a baj, hogy mindíg utólagosan olvasok utána a hibáimnak és nem megelőző jelleggel tájékozódom a dolgok mikéntje felől. Sajnos minden láb foglalt már az IC-n. Négy a motort vezérli, egyre egy reed-cső van kötve, a resetre meg az ADC-t tettem, de ebben az esetben a reset-et egyszerű digit kimenetként fogom használni a léptető egyik vezérlőlábjaként és az analóg beolvasást egy másik lábra kötöm át.
Köszi Mindenkinek a segítséget!