RFM12BP rádiós modul Integration chippel!

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
dummy
Chipgyilok

Hozzászólás Szerző: dummy »

Szemezgettem a neten:

RFM12B modulhoz:
Hasznos, bár a kód C-ben van, de jó a magyarázó szöveg, könnyen át lehet írni Bascom-ra (angol): http://zenburn.net/~goroux/rfm12b/rfm12 ... _start.pdf

A HM-TR modulról meg egy új-zélandi fickó honlapján olvastam, hogy a modulon lévő proci egy MEGA48! :) Bár ő PIC-kel hajtja. :cry:
dummy
Chipgyilok

dummy írta:Készen kaphatóak keskenysávú Yagi antennák a 433 MHz-es tartományra, direkt ilyen célokra... Majd hétfőn rákérdezek a melóhelyen a főszakiknál, hogy milyen ötletük van!
Otto!

Rádiós guru kollégám a következőket mondta:

1. Ha nincs nagy távolság, és viszonylag akadálymentes a rálátás a két modulra (adó/vevő), azaz nem lesz közte épület, fasor, fal, akármi, akkor felesleges az irányított antenna, mert könnyen összeszed más jelet is, ami nem feltétlenül jó (szoftveresen is foglalkozni kell a zavarvédelemmel). Ha így megy, akkor kár beruházni komoly antennára. Ahol ráadásul az antenna és a modul között gondosan szerelt koaxkábelt illik tenni, egy sima drót oda nem jó. Ehhez gyakorlat, szerszámok, meg valami műszer is kell az ellenőrzéshez, mert a gányolás itt nagyon nem megengedett.

2. Gumiantennából érdemes minőségit venni, amiben nem csak egy darab drótot tettek a gumi belsejébe, mert a legtöbbnél sajnos erről van szó. Magyarázott ezután mindenféle antennafajtákról elméleti dolgokat, amikor is értelmesebb elfoglaltság után néztem (nekem ez kínaiul van). :)

3. A Hope honlapján van egy pdf mindenféle nyákból kialakított antennákról, talán azokon is érdemes lenne elgondolkodni, mert egy jó nyáktervezővel, fotóeljárással azokat is meg lehet csinálni, és van köztük nyereséges fajta is, ami a konstrukcióból adódóan jelet erősít, tehát növeli a hatótávolságot.

Egyelőre ennyi.
otto
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: otto »

Hello Dummy!

Köszi az információkat!
Az általad leírtakat figyelembe véve egyenlőre maradok az egyszerű "lambda/4"-es antennánál a vevő esetében.
Az adóra meg veszek "gumi" antennát.
dummy
Chipgyilok

Legjobb tudomásom szerint a gumiantennák negyed lambdások. Úgyhogy, ezt most nem teljesen értem. :o
otto
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: otto »

Ide tettem fel a "nem gumi antenna" képeit,illetve a vevő képét.
http://ottomat.hu/archivum/RF_modulok/

Nem emlékszem,hogy lehet-e linket feltenni ide! Remélem igen.

Az adóra feltehetően gumi antenna fog kerülni,mert az kézben hordozható kivitelű,már amennyiben 100x100x50mm-es dobozt annak lehet nevezni.
dummy
Chipgyilok

Bázisantenna. Nálunk legalábbis így becézik. A járműre helyezhető változat pedig mágnestalpas. Van negyed- és 5/8-ad lambdás. Valami azért csak ragadt rám Gyuri kollégám kiselőadásából! :D
AndrewID
DrótVégénSzéndarab

HM-TR + RFM12B

Hozzászólás Szerző: AndrewID »

Sziasztok,

Már jó pár napot elszórakoztam ezekkel a modulokkal, de még egy bitet nem sikerült átvinnem.
A felállás:
HM-TR transzparens modem default beállításokkal.
RFM12B Atmega8L -el, 3V-on járatva, a http://zenburn.net/~goroux/rfm12b/rfm12 ... _start.pdf címen elérhető kapcsolással, és programmal töltve.

Az RFM12B modul elvileg kiadja magából a jelet, mert az nIRQ lábát adatküldés után egy ideig magasan tartja.
A HM-TR viszont semmi nem jön. Lehet a preamble, és a szinkronizációs bitek nem jók hozzá?
Van már valakinek sikerélménye ezekkel a modulokkal, esetleg ötlet hogy innen hogyan lehetne továbbjutni?
A következő, amit talán megpróbálok még, hogy megfordítom az adatkommunikációt, hogy a HM-TR az adó, és az RFM12B a vevő. Persze az ellenkező irány volna a kívánatos.
dummy
Chipgyilok

Nos, egyelőre a kínaiaktól próbálok némi többletinformációhoz jutni a HM-TR modulokkal kapcsolatban. Eléggé szűkszavúak, de legalább válaszolnak az e-mailekre. Mert az az adatlap amit közreadtak, sokmindenre - programozás szempontjából - nem jó. Bár, érdemleges infó még nem érkezett tőlük. Azért reménykedem, hátha... :)

Annyi biztos, hogy minden paraméternek egyeznie kell az adóban és a vevőben, csak akkor lesz "élő" link. Szerintem valamilyen beállításbeli eltérés lehet a ludas.

Egyébként a HM-TR modult mivel konfigurálod fel? RS-232-őn keresztül a PC-s programmal, amit a Hope-honlapon közreadtak, vagy a procival?
Mert a gyártó szerint a setup tool-lal ki lehet olvasni a modul aktuális beállítását. Érdemes lenne ott elkezdeni a hibakeresést, s ha ott minden stimmel, akkor lehetne a "mezei" modult piszkálni.

Egy apró észrevétel: valahol olvastam, hogy az RFM12B 3,3-3,8V között működik megbízhatóan. Ha valóban 3V-ról járatod, ahogy írtad, akkor talán érdemes lenne az említett feszültségtartományban megpróbálni, hátha az a gond.

(Éppen sikerült ismét belefutni a fusebit vs. külső kvarc anomáliába. Beállítom a külső kvarcot, visszaírom az FB-ket, kiolvassa, de nem írta át valamiért az órajelforrást. újra beállítom, megint visszaírom, erre jön a rettegett READLB not found... Persze, hogy nincs itthon tartalék M8, és bolt környékére sem jutok egyhamar. Grrrr! :cry: )
AndrewID
DrótVégénSzéndarab

Én most ott tartok, hogy csináltam egy letöltőkábelt ehhez a HM-TR-hez, és lementettem az Atmega48 tartalmát. (milyen jó hogy nem zárták le az IC-t)
Nagyon úgy néz ki, hogy a HM-TR-en is ugyanaz az IC van lecsöppentve fekete cuccal, mint az RFM12B-n, így a lábkiosztását ez alapján elvileg ismerhetem. (kijövő lábak sorrendje alapján)
Kiméricskélem a lábakat, és ha már összeállt a kapcsolás, akkor betöltöm a saját programom, ami nagyobb valószínüséggel fog ugyanazokkal a beállításokkal működni, mint az RFM12B.
Ha ez működne, akkor elég jó és kis sorozatban óccsó dolgokat lehetne bütykölni belőle, mert jó pár lába szépen ki van vezetve.

A HM-TR-hez találtam valahol kínai oldalon letölthető windows-os .EXE programot. Ez szépen kiolvassa a beállításokat, és módosítja is. Ha nem találod, feltölthetem ide neked a file csere-bere közé!

Már vagy 10x átbújtam az RFM12B adatlapját a beállítások környékén, minden egyezni látszik, de valami mégsem. Pedig biztosan ad, mert ha bekapcsolom, akkor egy idő után a szintén 868Mhz-n működő időjárás-állomásom elveszti a kapcsolatot a külső szenzorával :)

Hmm... lehet majd megpróbálom ezt a 3.3V-ot is. De így hogy fog üzemelni a szenzor 2db ceruzaelemről, minden extra tápmahinálás nélkül? :(
dummy
Chipgyilok

AndrewID írta:Én most ott tartok, hogy csináltam egy letöltőkábelt ehhez a HM-TR-hez, és lementettem az Atmega48 tartalmát. (milyen jó hogy nem zárták le az IC-t)
Na, ez nem biztos, hogy 100%-ig etikus. :) Bár, ha nem csinálsz utána üzletet a másolással/reprodukálással, szerintem nem gond.
Nagyon úgy néz ki, hogy a HM-TR-en is ugyanaz az IC van lecsöppentve fekete cuccal, mint az RFM12B-n
Ebben 100%-ig biztos lehetsz! Ő lesz az RF12, vagy az RF12B chip. Előbbi bírja az 5V-ot, a B-s chip/modul csak max. 3,8V-ot bír.
A HM-TR-hez találtam valahol kínai oldalon letölthető windows-os .EXE programot.
Na, ezt kellene egy AVR-rel reprodukálni, azaz rájönni, hogy mit hogyan küld a modulnak a PC azzal a szoftverrel. Mezei UART-os dologról lehet szó, de a kínaiak "elfelejtették" dokumentálni. Most éppen ezt próbálom belőlük kiszedni. :D
Már vagy 10x átbújtam az RFM12B adatlapját a beállítások környékén, minden egyezni látszik, de valami mégsem.
Ne azt nézd, hanem a chip adatlapját, ami az RF12B lesz! Az "beszédesebb", mint a modul adatlapja.
Hmm... lehet majd megpróbálom ezt a 3.3V-ot is. De így hogy fog üzemelni a szenzor 2db ceruzaelemről, minden extra tápmahinálás nélkül? :(
Ha tényleg a tápfesz a baja, akkor sehogy. Más tápellátásmódot kell választani. Én simán el tudok képzelni egyetlen ceruzaelemet egy kis teljesítményű kapcsolóüzemű IC-vel megtuningolva. Manapság ez nem megvalósíthatatlan. A Maxim-nak vannak jó kis cuccai ilyen célra, egy 8 lábú IC, pár passzív alkatrész, és pl. 3V-ból csinál mondjuk stabil 5V-ot. Ez csak egy példa, keresgélni kell, biztosan van rá megoldás!
dummy
Chipgyilok

Egyébként egyre inkább sanszos a részemről, hogy nem foglakozom a HM-TR modullal. Ha sikerül egy működőképes linket összehozni RFM12B modulokkal, akkor már eleve megvalósítottam azt, amit a HM-TR-ben megkapok. Ráadásul én a saját hardverem úgy változtatom, ahogy akarom. Ez igy egy előny. :P
AndrewID
DrótVégénSzéndarab

heureka!

Sikerült, szinte el sem hiszem! HM-TR saját firmware-el szépen veszi a biteket az RFM12B-től, ami két ceruzaelemrő, kb 2.9V-ról üzemel. :D

Ha saját programom használom benne az már etikus? Nem fejtem én vissza az ő programjukat... A panelon meg ott kínálja magát a letöltő csatlakozó helye, és még a reset láb sincs letiltva.

A HM-TR-en lévő atmel és rf chip közti összeköttetés ugyanaz mint az RFM12B adatlapjában szereplő példakapcsolásé:
PB3 - SDI
PB5 - SCK
PB2 - nSEL
PB3 - SDO
PD2 - nIRQ

Jah és persze ez a progi volt a nyerő: http://zenburn.net/~goroux/rfm12b/
Csak a kis elírást kell javítani benne, ami miatt a gcc hibára fut, nomeg a portok konfigurációt módosítani az aktuális hw bekötéshez.
dummy
Chipgyilok

Re: heureka!

AndrewID írta:Sikerült, szinte el sem hiszem! HM-TR saját firmware-el szépen veszi a biteket az RFM12B-től, ami két ceruzaelemrő, kb 2.9V-ról üzemel. :D
Gratula! :-)
Ha saját programom használom benne az már etikus? Nem fejtem én vissza az ő programjukat... A panelon meg ott kínálja magát a letöltő csatlakozó helye, és még a reset láb sincs letiltva.
Ennek eldöntése nem az én feladatom. Ha már ennyire nem vette a gyártó a fáradtságot, hogy megvédje a saját firmware-jét... :S
Csak a kis elírást kell javítani benne, ami miatt a gcc hibára fut, nomeg a portok konfigurációt módosítani az aktuális hw bekötéshez.
Ezeket viszont jó lenne közkinccsé tenned. Hogy más már ne szívjon vele feleslegesen. Szerintem.
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

A C kód jhozzáférhető?
Itt tuti átalakulna bascom alá:)
dummy
Chipgyilok

Robert írta:A C kód jhozzáférhető?
Itt tuti átalakulna bascom alá:)
Az eredeti firmware-t aligha teszik közkinccsé, de az általam is belinkelt honlapon pl. C kód van közzétéve. Tényleg jó lenne, ha valaki bevállalná az átírást Bascom-ra, mert nekem a C nagyon kínai, és amúgysem a programozásból élek. A Bascom-mal még elvagyok, de ezek az ömlesztett zárójeles, kacsacsőrös, akármilyen szintaxisok összezavarnak. :)

Nemrég kérdeztem egy programozó kollégát, hogy miért szeretik annyira a C-t, erre azt válaszolta, hogy ő sem szereti, de mivel mindenki C-ben programoz, ezért ő is abban pötyörészik. Szóval, nem akar kilógni a sorból... :twisted:
Válasz küldése