AndrewID írta:Én most ott tartok, hogy csináltam egy letöltőkábelt ehhez a HM-TR-hez, és lementettem az Atmega48 tartalmát. (milyen jó hogy nem zárták le az IC-t)
Na, ez nem biztos, hogy 100%-ig etikus.

Bár, ha nem csinálsz utána üzletet a másolással/reprodukálással, szerintem nem gond.
Nagyon úgy néz ki, hogy a HM-TR-en is ugyanaz az IC van lecsöppentve fekete cuccal, mint az RFM12B-n
Ebben 100%-ig biztos lehetsz! Ő lesz az RF12, vagy az RF12B chip. Előbbi bírja az 5V-ot, a B-s chip/modul csak max. 3,8V-ot bír.
A HM-TR-hez találtam valahol kínai oldalon letölthető windows-os .EXE programot.
Na, ezt kellene egy AVR-rel reprodukálni, azaz rájönni, hogy mit hogyan küld a modulnak a PC azzal a szoftverrel. Mezei UART-os dologról lehet szó, de a kínaiak "elfelejtették" dokumentálni. Most éppen ezt próbálom belőlük kiszedni.
Már vagy 10x átbújtam az RFM12B adatlapját a beállítások környékén, minden egyezni látszik, de valami mégsem.
Ne azt nézd, hanem a chip adatlapját, ami az RF12B lesz! Az "beszédesebb", mint a modul adatlapja.
Hmm... lehet majd megpróbálom ezt a 3.3V-ot is. De így hogy fog üzemelni a szenzor 2db ceruzaelemről, minden extra tápmahinálás nélkül?

Ha tényleg a tápfesz a baja, akkor sehogy. Más tápellátásmódot kell választani. Én simán el tudok képzelni egyetlen ceruzaelemet egy kis teljesítményű kapcsolóüzemű IC-vel megtuningolva. Manapság ez nem megvalósíthatatlan. A Maxim-nak vannak jó kis cuccai ilyen célra, egy 8 lábú IC, pár passzív alkatrész, és pl. 3V-ból csinál mondjuk stabil 5V-ot. Ez csak egy példa, keresgélni kell, biztosan van rá megoldás!