Programozo

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Na jó, a rendszer védelmet kikapcsolni nem mindenütt illik/hagyják....

Pl. a XP alatt nem sikerült korlátozott fiókkal a Bascomot futtatásra bírni. Pedig így még telepítés nélkül pendrive-n is lehetne hordozni....
szovhoz
Bitfaragó

Hozzászólás Szerző: szovhoz »

Ha van rá igény csinálhatok egy portable verziót az működik pendriveról nem bizti hogy a bascom bírja de megpróbálható természetesen csak a demo-t!? Jellezétek pmben ha szükséges!
Robert
Elektronbűvölő

Simán a telepített könyvtárat ha kimásolod annak mennie kell.

Ha feltelepíted, akkor valami jogosultságot kell(ene) adni neki, hogy mezei Userrel fusson...

Az elküldött hibaüzenet:
Exception EIOPortError in module bascavr.exe at 00189ED4
Cannot start IOPort driver. Make sure your have IOPort.sys driver copied in Your WINNT/SYSTEM32/DRIVERS and you have Administrator's rights.

Tipp: Alapértelmezett programozó a Bascomban a STK200 vagy a Sample Electronics programmer. Ennek meg az IOPORT.sys kell.....
Allspark
Bitmanipulátor

Hozzászólás Szerző: Allspark »

Hali

Van egy AVR-Duino MiniBoardom. Ennek a segítségével össze lehet rakni egy isp programozót?

Megépítem és a DemoBoard-ban lévő atmega168-as chipbe beleégetek egy programozó bootloadert majd átteszem az isp programozóba.
Ez így működne?
Olvastam hogy a TavIRisp STK500 is 2 bootloadert tartalmaz hogy lehessen frissíteni.

Kösz a segítséget.
Robert
Elektronbűvölő

Igen, az AVRISP910 elkészült. Az arduino.cc oldalon fenn van a fórumban....
Robert
Elektronbűvölő

daveredline
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: daveredline »

sziasztok! egy stk200al szeretnék programozni egy atmega16ot. most csinálok előszor ilyet, usbről szeretném meghajtani a chipet. Ugyanaz a +5V és GND elég a chipnek is meg a programozónak is? az lpt portból jön ki valamilyen (táp)fesz egyébként?
köszi
daveredline
Újonc
Újonc

ja és még valami , ez a tényleges kiosztása az stk200 csatijának igaz?
http://wiredworld.tripod.com/tronics/at ... layout.png
Allspark
Bitmanipulátor

Hello

Ami linket beírtál nekem nem hoz ki semmit.
De itt meg tudod nézni a csati kiosztását: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsola ... mit=%3E%3E

Ha a Robitól vetted a programozót akkor biztos hogy ad le feszt de az nem mindig elég és én nem is ajánlom hogy csak azt használd. USB-ről tökéletesen meg lehet hajtani a céláramkört és a programozót is.

Szerk: Áhh a böngészőmmel volt a probléma, most már bejön a kép és igen, ez a kiosztása a 10-es isp csatlakozónak.
daveredline
Újonc
Újonc

oké, köszi!Igen a Robitól vettem.
Akkor ha az isp 2es(PWR)pinjére rákötöm a z USB +5 voltját és akkor azt ugyebár megkapja az uC is akkor az úgy jó igaz?
Még valami.. felprogramozáskor maradhatnak az alkatrészek rákötve az atmega-ra vagy csak a kristály maradjon?
Ezt szeretném egyébként összerakni egy dugdosós próbapanelon:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsola ... roller.png
Allspark
Bitmanipulátor

Nem kell az ISP +5v-át bekötni, elég csak a gnd ha egy áramkörön vannak. Gondolom ugyanannak a pc-nek az usb csatijával fogod meghajtani.

Ha ugyanúgy kötöd be ahogy a rajzon van akkor maradhatnak az alkatrészek, mert pont a nyomógomboknál lesznek a programozó szálak és nem fognak bezavarni. Ha a potiknál lenne akkor már lehet hogy bezavarna. Nekem két programozószál volt összekötve egy ellenálásal és az már nem tetszett neki, jumperrel le kellett választani amíg föltöltöttem a progit.

A gomboknál a belső felhúzót ne felejtsd el bekapcsolni ha már külsőt nem raksz rá.

A biztosítékbiteket pedig be kell állítani ha külső kristályról akarod meghajtani mert hiába kötöd rá, a belső 8 mhz-ról fog menni, nemtudom hogy van-e a mega16-ba 8-as osztás mert ha van akkor csak 1 mhz-ről.
Itt nézd meg hogyan lehet beállítani: http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Co ... age&pid=49
És nagyon figyelj oda a stabil tápfeszte mert könnyen kizárhatod magad a chipből.
daveredline
Újonc
Újonc

oké, tehát akkor az ISPnek elég lesz ezek szerint az a feszültség amit az LPTről kap és a GND meg legyen rákötve az USBből..
Robert
Elektronbűvölő

Az AVR lábain mérd meg a feszültséget prg előtt. 4.5...5V közt kel lennie!
A D1/D2 diódát a programozás idejére én átkötném.
daveredline
Újonc
Újonc

ok, tehát a diódákat hagyjam ki addig ameddig programozom. Egyébként minek kellenek bele? és mért kettő? (bocs az elektronikai ismereteim kicsit szerények:)
Robert
Elektronbűvölő

Az USB esetén a Data+ és Data- jelszintek miatt kell. Ezek névlegesen 3,3...3,6Vosak kell legyenek.

Ezt 2 módon érheted el:
- AVRtápfeszültségét veszed lejjebb (2 diódán 2*0,7V esik)
- A data vonalba egy Zeneres jeslzintmegfogást raksz. Ez a Zener belső kapacitása miatt nem mindig vezet eredményre (gyakorlatilag nálam mindíg ment és én jobban szeretem ezt a megoldást)
Válasz küldése