Köszi,így már világos!dummy írta:Ez nem a B, hanem a BP változat! Ez tényleg tudja az 500mW-ot.
RFM12BP rádiós modul Integration chippel!
No, igen. FFIT lábon elvileg a beállított számú bitek vétele után kéne egy megszakításnak generálódnia, ha van érvényes vett adat. De hogy ez az IT melyik kategória, az nem derül ki (Rising, Falling, Low level). Még a Change state-et is kipróbáltam a megszakításnál, de nem történik semmi.
Rákerestem a neten, de ahogy elnézem, ezt az FFIT lábat nem igazán sikerült használnia senkinek. Marad a polling mode a vevőben. Ami valahogy nem igazán szimpatikus, de ha ló nincs...
Viszont a vevő megy, az ARSSI lábat hidegítő kondin kb. 1,15V mérhető, ha van a közelben adó. Ha az adót kikapcsolom, itt csak minimális (tized nagyságrendű) feszültség mérhető. Tehát a vevőt is sikerült feléleszteni, de még messze a megoldás.
Rákerestem a neten, de ahogy elnézem, ezt az FFIT lábat nem igazán sikerült használnia senkinek. Marad a polling mode a vevőben. Ami valahogy nem igazán szimpatikus, de ha ló nincs...
Viszont a vevő megy, az ARSSI lábat hidegítő kondin kb. 1,15V mérhető, ha van a közelben adó. Ha az adót kikapcsolom, itt csak minimális (tized nagyságrendű) feszültség mérhető. Tehát a vevőt is sikerült feléleszteni, de még messze a megoldás.
IA4421-et hasznalok, vegul sikerult beeleszteni, mostmar gond nelkul megy. Az FFIT interruptot hasznalom, a fifo kiolvasasaval szolgalom ki. Az FFIT interrupt egy aktiv egyes interrupt, tehat alapallapotban nulla szinten van, aktiv allapotban pedig logikai 1-ben.dummy írta:No, igen. FFIT lábon elvileg a beállított számú bitek vétele után kéne egy megszakításnak generálódnia, ha van érvényes vett adat. De hogy ez az IT melyik kategória, az nem derül ki (Rising, Falling, Low level). Még a Change state-et is kipróbáltam a megszakításnál, de nem történik semmi.
Atmelnel ez azt jelenti, hogy a kulso interrupt beallitasanal az interrupt jelszintjet beallito biteket 1-esre allitod:
MCUCR = (1 << ISC01) | (1 << ISC00);
Sorry, én nem beszélni C nyelv...onyx írta:MCUCR = (1 << ISC01) | (1 << ISC00);
De értem, miről van szó. Azt hiszem, legalábbis...
Ha jól értem az egyébként eléggé szűkszavú adatlapokat, akkor:
- beállítom, hogy hány bit után legyen FIFO IT
- ha van érvényes adat, és feltöltődött a FIFO az előbb megadott számú bittel, akkor lesz egy megszakítás - itt elvileg az IA4421 7-es lába (DCLK/CFIL/FFIT), ami eddig 0 szinten volt, 1-es logikai szintre vált??? Ez itt a kulcskérdés, mert nálam a modul azonos célú kivezetésén az égvilágon semmilyen szintváltozás nem történik, ez a bajom.
Meddig tartja az 1-es szintet az FFIT láb? Amíg ki nem olvasom a FIFO-t, és nem törlöm a FIFO regiszter 1. bitjét (CAxx regiszter), vagy az egész csak egy órajelnyi állapotváltozás, és a láb visszabillen 0-ba?
És nem mellesleg: ezt a kivezetést direktbe kötötted az AVR-re, vagy van rajta esetleg valamilyen passzív alkatrész is (felhúzó ellenállás esetleg, bár nem kellene papírforma szerint)?
Sokkal szimpatikusabb lenne kihasználni az FFIT láb figyelését megszakítással, mint állandóan olvasgatni a status regisztert...
Az mindenesetre eléggé ijesztő, hogy eddig nem találtam olyan forrást, amiben az FFIT-vel kezelnék a vételt, a polling mode-ot preferálja az eddig talált összes alkalmazás.
Azt hiszem, hogy ez ekvivalens a Bascom-ban az alábbival:dummy írta:Sorry, én nem beszélni C nyelv...onyx írta:MCUCR = (1 << ISC01) | (1 << ISC00);
Kód: Egész kijelölése
Config Int1 = RisingKár volt elkiabálni, már vesz valamit a bestia. Már csak az a kérdés, hogy mit?dummy írta:Ha valakinek van működőképes, kipróbált Bascom progija a vételre, az ne sajnálja tőlünk!.
Megszakítással továbbra sem megy, ám pollinggal mintha... De nem akarom elkiabálni.
Megpróbálok összedobni egy egyszerű adó-vevő párt.
Adó küld egy tesztadatot, vevő visszaküldi az adónak, adó megnézi, hogy a küldött és a vett adat egyezik-e, és ha nem, akkor az egyezésig ismétel. Ezzel lehetne a hatótávot is méregetni. Ahol már bizonytalanul megy a dolog, ott a vége a hatótávolságnak.
De szépen hangzik, már csak meg kell csinálni!
Sziasztok!
Én már eljutottam az RFM12B 868Mhz modullal valameddig.A files csere-bere helyre bemásoltam egy HopeRFM12B_Rs232.zip-ben. Hátha ez előbbre visz...Tulképpen 1 db Mega 8 + 1 db RFM12B adó-vevő modul + soros illesztő. Ami sokat szívatott az az illesztettlenség!!! M8 5V-ről megy a Hope meg 3,7 V-ről. A modul bemeneteit egy egy 1K ellenállással, Sdo lába - M8 Miso ra meg föld felé egy 3k3 !! Na ez szívatott sokáig. Ameddig csak direktbe kötöttem, addig 3-4 m-ig működött tök jól messzebb semmi !!! Nyilván OC kimenet?? Még most sem értem, de az ellenállással sokat javított. nIrq lába Int0-ra 4k7 felhúzó ellenállattal. Tervezem , hogy egy rendes illesztő fokozatot is teszek erre a két lábra , ha lesz időm (SN74LVC1G07DBVR)!! Amúgy így lakáson belül 1-3 falon keresztül 10-20m volt .. külső térbe 50-60m volt a kis piros dróttal amit adtak hozzá... eddig
Fmiklós
Én már eljutottam az RFM12B 868Mhz modullal valameddig.A files csere-bere helyre bemásoltam egy HopeRFM12B_Rs232.zip-ben. Hátha ez előbbre visz...Tulképpen 1 db Mega 8 + 1 db RFM12B adó-vevő modul + soros illesztő. Ami sokat szívatott az az illesztettlenség!!! M8 5V-ről megy a Hope meg 3,7 V-ről. A modul bemeneteit egy egy 1K ellenállással, Sdo lába - M8 Miso ra meg föld felé egy 3k3 !! Na ez szívatott sokáig. Ameddig csak direktbe kötöttem, addig 3-4 m-ig működött tök jól messzebb semmi !!! Nyilván OC kimenet?? Még most sem értem, de az ellenállással sokat javított. nIrq lába Int0-ra 4k7 felhúzó ellenállattal. Tervezem , hogy egy rendes illesztő fokozatot is teszek erre a két lábra , ha lesz időm (SN74LVC1G07DBVR)!! Amúgy így lakáson belül 1-3 falon keresztül 10-20m volt .. külső térbe 50-60m volt a kis piros dróttal amit adtak hozzá... eddig
Fmiklós
Miklós!
Köszi a programot! Ahogy elnézem, ez a német fórumokon népszerű progi átírata, ismerősnek tűnt.
De legalább neked működött! És sokat vacakoltam vele, de nem sikerült szóra bírni. Főleg a polling módnál a status bit ellenőrzése nem akart valamiért menni.
Találtam egy másik forrást, amiben szintén az UART-ot használja be-/kimenetnek a program, de ez nálam nem nyerő, mert az UART-ot a saját alkalmazásomban nem akarom használni. Azt a kódot eléggé átírva, és az eddigi tapasztalatokat alkalmazva sikerült összehozni a - végre - működő programot, amit alaposan felkommentezve felteszek majd én is a csere-berébe.
Köszi a programot! Ahogy elnézem, ez a német fórumokon népszerű progi átírata, ismerősnek tűnt.
De legalább neked működött! És sokat vacakoltam vele, de nem sikerült szóra bírni. Főleg a polling módnál a status bit ellenőrzése nem akart valamiért menni.
Találtam egy másik forrást, amiben szintén az UART-ot használja be-/kimenetnek a program, de ez nálam nem nyerő, mert az UART-ot a saját alkalmazásomban nem akarom használni. Azt a kódot eléggé átírva, és az eddigi tapasztalatokat alkalmazva sikerült összehozni a - végre - működő programot, amit alaposan felkommentezve felteszek majd én is a csere-berébe.
Ja, szintillesztés:
Aki él a mintaküldési lehetőséggel, melyet a gyártók kínálnak, azoknak ajánlom a 3,3V/5V probléma áthidalására:
Kimondottan I2C-hez: PCA9306
SPI, egyéb : TXB01xx
(xx= az adatvezetékek száma)
Mindkettőt a Texas Instruments gyártja, érdemes belőle rendelni, mert hobbi célra mindenképpen megfelelnek (bár, annál azért komolyabb kategória).
Antenna:
Az a kis huzaldarab, amit a modulhoz adnak, erősen felejtős. Minimum gumiantenna, SMA aljzattal. A modult hordozó nyáklap pedig legyen "GND-telifóliás"! Lényegesen jobb hatásfokot biztosít ez a két körülmény, mint az a drótdarab.
Aki él a mintaküldési lehetőséggel, melyet a gyártók kínálnak, azoknak ajánlom a 3,3V/5V probléma áthidalására:
Kimondottan I2C-hez: PCA9306
SPI, egyéb : TXB01xx
(xx= az adatvezetékek száma)
Mindkettőt a Texas Instruments gyártja, érdemes belőle rendelni, mert hobbi célra mindenképpen megfelelnek (bár, annál azért komolyabb kategória).
Antenna:
Az a kis huzaldarab, amit a modulhoz adnak, erősen felejtős. Minimum gumiantenna, SMA aljzattal. A modult hordozó nyáklap pedig legyen "GND-telifóliás"! Lényegesen jobb hatásfokot biztosít ez a két körülmény, mint az a drótdarab.
Feltöltöttem a csere-berébe a tesztprogramokat. (rfm12b_teszt.zip)
A két Bascom fájlon kívül van egy szövegfájl is, hasznos és fontos infókkal!
(Többek között, hogy egyáltalán mit is csinál a két program).
A programokat felkommenteztem, hogy érthetőbb legyen a működésük.
Mivel nem 100%-ig saját programokról van szó, hanem több forrásból próbáltam egy, a saját célomnak megfelelőt összehozni, így mindenki úgy használja fel, ahogy jónak látja.
Ha bármilyen kérdés lenne, azt tegyétek fel itt, és ha tudok rá válaszolni, akkor megteszem!
Update1: A feltett program bug-os, javítás alatt van! Javítás után újra felteszem! Sorry!
A két Bascom fájlon kívül van egy szövegfájl is, hasznos és fontos infókkal!
(Többek között, hogy egyáltalán mit is csinál a két program).
A programokat felkommenteztem, hogy érthetőbb legyen a működésük.
Mivel nem 100%-ig saját programokról van szó, hanem több forrásból próbáltam egy, a saját célomnak megfelelőt összehozni, így mindenki úgy használja fel, ahogy jónak látja.
Ha bármilyen kérdés lenne, azt tegyétek fel itt, és ha tudok rá válaszolni, akkor megteszem!
Update1: A feltett program bug-os, javítás alatt van! Javítás után újra felteszem! Sorry!
Nemsokára megpróbálkozom az rfm12b-vel, ez hatótávilag 300m-t tud (kb 150m-t kell stabilan tudnia), ez mennyire valós érték? Gondolom csak normális antennával... azt hol lehet venni konkrétan és mi a pontos típusa?dummy írta: Ha bármilyen kérdés lenne, azt tegyétek fel itt, és ha tudok rá válaszolni, akkor megteszem!
RFM12BP 433MHz füstöl
Sziasztok!
RFM12BP furán viselkedik. Összetákoltam mindenhonnan egy programot hozzá, ami felinicializálja és megpróbál küldeni valami adatot. Először nem ment semmi ki. A TXen lábat 3.3k-val húztam +3.3V-ra, kicseréltem egy drótdarabra, elindult az adás. Azt vettem észre a tápfelvételen, hogy adáskor elkezd felvenni nagyobb áramot és a 2-ik megszólításig veszi is fel a kakót (nem mindig). Ráküldtem az innen letöltött példaprogramot, ami nagyon sűrűn ad, erre elkezdett füstölni a modul és felvett 2A-t. Egy 2.2ohm a +12V tápon kezdett szublimálni. Most csak egy megfigyelő vevő van, azon csak azt látom, hogy megy ki valami RF teljesítmény. Mi ez az eszement áramfelvétel? (tápok stabilak és jók, a M88 is 3.3V-ról megy. Ha valakinek van működő deszkamodelje ezzel a vacakkal, kölcsönözném vagy megvásárolnám, mert 2 hét múlva össze kellene tákolnom valami átvitelt.
RFM12BP furán viselkedik. Összetákoltam mindenhonnan egy programot hozzá, ami felinicializálja és megpróbál küldeni valami adatot. Először nem ment semmi ki. A TXen lábat 3.3k-val húztam +3.3V-ra, kicseréltem egy drótdarabra, elindult az adás. Azt vettem észre a tápfelvételen, hogy adáskor elkezd felvenni nagyobb áramot és a 2-ik megszólításig veszi is fel a kakót (nem mindig). Ráküldtem az innen letöltött példaprogramot, ami nagyon sűrűn ad, erre elkezdett füstölni a modul és felvett 2A-t. Egy 2.2ohm a +12V tápon kezdett szublimálni. Most csak egy megfigyelő vevő van, azon csak azt látom, hogy megy ki valami RF teljesítmény. Mi ez az eszement áramfelvétel? (tápok stabilak és jók, a M88 is 3.3V-ról megy. Ha valakinek van működő deszkamodelje ezzel a vacakkal, kölcsönözném vagy megvásárolnám, mert 2 hét múlva össze kellene tákolnom valami átvitelt.