60 nap alatt Arduino #07 - SOS villogó
OFF topik
De csak ebben a "beetető" eval kit verzióban.
Amúgy ugyanis csak az IC ára összemérhető egy teljes Arduinoval.
És nincs mellette ez a kezdő-barát fejlesztőkörnyezet.
Amúgy ez nem uC hanem DSP.
ON topik
Nem gondolom, h létezik olcsóbb és jobb tanuló/hobbista rendszer, mint az Arduino, amit még akár egy kortárs művész is el-programozgat. Persze aki már túl van ezen a szinten az nyugodtan kacsintgathat másfelé, PIC, ARM, és számtalan más lehetőség létezik. Én nagyon kedvelem az AVR-eket, jobbnak, modernebbnek, megbízhatóbbnak tartom őket a még elterjedtebb PICeknél, (legalábbis a régebbieknél, ahol sok chip program hiba volt).
Az Arduino pedig sokkal több, mint egy mikrokontroller.
(Ugyan elrontott*1, de azért kvázi-)szabványos hardver, ami bővíthető és sok, működő példaprogram, kezdőbarát függvénykönyvtár.
*1 elrontott: A bővítőkártya csatlakozók közül a digitális bemeneteket tartalmazó csatlakozósorok távolsága nincs 0,1"-os raszteren, emiatt a házi shield-készítés nehézkes. Lehet venni görbe csatlakozótüskét illetve csinálni házilag. Azt nem tudom, hogy egymásra pakolós csatlakozót is lehet-e kapni, azaz olyat, aminek alul a tüskéi, felül a lyukai ott vannak, ahol az Arduinónak, de közben beforrasztható a csupalyuk panelbe...
Először tréfálni akartam, h akkor te nagyon drágán vetted az Arduinot, de megdöbbentem, tényleg olcsóbb, mint az Arduino.kapu48 írta:Ötlet!
Egy ilyen deszkához mit szólsz?
Ezen élvezheted a C programozás örömeit!
Olcsóbb mint az Arduino, és 32 Bites ARM. + van rajta MP3 Dekoder Chip!
STM32F4DISCOVERY: http://www.st.com/internet/evalboard/product/252419.jsp
De csak ebben a "beetető" eval kit verzióban.
Amúgy ugyanis csak az IC ára összemérhető egy teljes Arduinoval.
És nincs mellette ez a kezdő-barát fejlesztőkörnyezet.
Amúgy ez nem uC hanem DSP.
ON topik
Nem gondolom, h létezik olcsóbb és jobb tanuló/hobbista rendszer, mint az Arduino, amit még akár egy kortárs művész is el-programozgat. Persze aki már túl van ezen a szinten az nyugodtan kacsintgathat másfelé, PIC, ARM, és számtalan más lehetőség létezik. Én nagyon kedvelem az AVR-eket, jobbnak, modernebbnek, megbízhatóbbnak tartom őket a még elterjedtebb PICeknél, (legalábbis a régebbieknél, ahol sok chip program hiba volt).
Az Arduino pedig sokkal több, mint egy mikrokontroller.
(Ugyan elrontott*1, de azért kvázi-)szabványos hardver, ami bővíthető és sok, működő példaprogram, kezdőbarát függvénykönyvtár.
*1 elrontott: A bővítőkártya csatlakozók közül a digitális bemeneteket tartalmazó csatlakozósorok távolsága nincs 0,1"-os raszteren, emiatt a házi shield-készítés nehézkes. Lehet venni görbe csatlakozótüskét illetve csinálni házilag. Azt nem tudom, hogy egymásra pakolós csatlakozót is lehet-e kapni, azaz olyat, aminek alul a tüskéi, felül a lyukai ott vannak, ahol az Arduinónak, de közben beforrasztható a csupalyuk panelbe...
KösziSzLacus írta:Macsek!
Amúgy nagyon tetszik, az ötlet, hogy a várakozást töltsük azzal, hogy mást csinálunk. De még elemzem mit is találtál ki, mert minden sorát érteni akarom.

Először told be az Arduinoba (már ha van neked) és próbáld ki. A javított verzió szépen működik.
Ha valami nem tiszta akkor kérdezz, biztos lesz más is, aki nem ért belőle valamit.
SOS
Üdvözlet mindenkinek, szevasztok!
Remélem megfelelően tudjátok használni a MORSE.jelek jel arányainak megadását.
Remélem megfelelően tudjátok használni a MORSE.jelek jel arányainak megadását.
Kód: Egész kijelölése
/* Ez egy morse program. Morse adás a következő.
1 pont időegység (jelen 100 ms)
1 vonás 3 pontnak megfelelő időérték (300 ms)
jelek közti szünet 1 pont (100 ms). Betűk közti szünet 3pont (300 ms). Szavak közti szünet
7 pont (700 ms)
Mivel az SOS egyben szokás leadni betűk között nincs szünet és csak 1 szót
adunk le vagyis, csak egyszer játszuk le az SOS-t, ezért a 7 pontos szünet nem használjuk.
Tudom, ezt a programot elegánsabban is meg lehet írni ciklusként, vagy folyamat vezérléssel.
Ezt agy Nemzetközi rádiós vizsgávalő, 10 éves rádiós gyakorlattal rendelkező (tengerész rádiós tiszt)
követte el. */
// mindez elméleti szinten, mert nincs lehetőségem kipróbálni
// Globál változók
int pont = 100;
int vonás = 300;
int szunet1 = 100;
// int szunet3 = 300;
// int szunet7 = 700;
int lab = 13;
void setup() {
pinMode(lab, OUTPUT); //LED vezérlés.
}
void loop() {
digitalWrite(lab, HIGH); //S-betű leadása.
delay(pont);
digitalWrite(lab, LOW);
delay(szunet1);
digitalWrite(lab, HIGH);
delay(pont);
digitalWrite(lab, LOW);
delay(szunet1);
digitalWrite(lab, HIGH);
delay(pont);
digitalWrite(lab, LOW);
delay(szunet1);
digitalWrite(lab, HIGH); //O-betű
delay(vonas);
digitalWrite(LOW);
delay(szunet1);
digitalWrite(lab, HIGH);
delay(vonas);
digitalWrite(LOW);
delay(szunet1);
digitalWrite(lab, HIGH);
delay(vonas);
digitalWrite(LOW);
delay(szunet1);
digitalWrite(lab, HIGH); //S-betű leadása.
delay(pont);
digitalWrite(lab, LOW);
delay(szunet1);
digitalWrite(lab, HIGH);
delay(pont);
digitalWrite(lab, LOW);
delay(szunet1);
digitalWrite(lab, HIGH);
delay(pont);
digitalWrite(lab, LOW);
delay(szunet1);
}
Üdv gyulus2md!
Megnéztem az "SOS" programod. Tetszik! Elkövettél pár apró hibát, de ezeket orvosolva a programod működik! Ami elsőre látszik, hogy pár sorban kiadtad a parancsot az alacsony szintre váltáshoz, de kimaradt a port azonosítás, jelen esetben a "lab," a zárójelből. (szintaktikai hiba)
Valamint a második sorban "vonás" szerepel, helyesen "vonas" Ezeket átírtam és már fordította is az Arduino. Más, írod, hogy nincs lehetőséged kipróbálni. Tipp: Ha kész áramköröd nincs, attól még nyugodtan telepítheted az Arduino-t, valamint, Robert ajánlott korábbi leckében szimulátor programot. Ez utóbbit is kipróbáltam, használható, működik!
További szép napot, üdv. Endre
Megnéztem az "SOS" programod. Tetszik! Elkövettél pár apró hibát, de ezeket orvosolva a programod működik! Ami elsőre látszik, hogy pár sorban kiadtad a parancsot az alacsony szintre váltáshoz, de kimaradt a port azonosítás, jelen esetben a "lab," a zárójelből. (szintaktikai hiba)
Valamint a második sorban "vonás" szerepel, helyesen "vonas" Ezeket átírtam és már fordította is az Arduino. Más, írod, hogy nincs lehetőséged kipróbálni. Tipp: Ha kész áramköröd nincs, attól még nyugodtan telepítheted az Arduino-t, valamint, Robert ajánlott korábbi leckében szimulátor programot. Ez utóbbit is kipróbáltam, használható, működik!
További szép napot, üdv. Endre
SOS
Szevasztok!
Elnézést kérek mindenkitől, de programomba hiba csúszott, ékezetes betű vonás Helyesen vonas, és a hosszú jeleknél nem adtam meg a lábszámot.
Mégegyszer sri bye bye
Gyulus
Ui: közelebb figyelmesebb leszek.
Elnézést kérek mindenkitől, de programomba hiba csúszott, ékezetes betű vonás Helyesen vonas, és a hosszú jeleknél nem adtam meg a lábszámot.
Mégegyszer sri bye bye
Gyulus
Ui: közelebb figyelmesebb leszek.
Re: SOS
Gratulálok, tök jó program lett (És végre olyan valaki is van köztünk, aki tudja mi az a morze jel és hogy kell adni a vészjelzéstgyulus2md írta: Remélem megfelelően tudjátok használni a MORSE.jelek jel arányainak megadását.

Azt már eroth megírta, hogy tudod "kipróbálni" a későbbi programjaidat.
Knight Rider
Szerk: admin
Ennek a programnak nem itt a helye.
Átraktam az őt megillető forumba (Knight Rider):
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Fo ... 1657#21657
Ennek a programnak nem itt a helye.
Re: Knight Rider
Nagyon helyes! Egész jól mutat az "SOS" program a "Knight Rider" szekcióban! Ugyebár kell a változatosság...!gyulus2md írta:Szerk: admin
A programnak nem itt a helye.

Tutti, hogy oda szeretted volna helyezni?
Re: 60 nap alatt Arduino #07 - SOS villogó
Sziasztok!
Most kezdtem a programozást tanulni, ez lenne az én első házi feladatom!
Az arduino keretrendszerét használtam a program megírásához.
Íme a végeredmény:
/*TavIr házi feladat: SOS villogó
*/
void setup () {
pinMode (13, OUTPUT);
}
void loop () {
digitalWrite (13, HIGH); //S
delay (300);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
digitalWrite (13, HIGH);
delay (300);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
digitalWrite (13, HIGH);
delay (300);
digitalWrite (13, LOW);
delay (900); //S utani szunet
digitalWrite (13, HIGH); //O
delay (900);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
digitalWrite (13, HIGH);
delay (900);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
digitalWrite (13, HIGH);
delay (900);
digitalWrite (13, LOW);
delay (900); //O utani szunet
delay (300);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
digitalWrite (13, HIGH);
delay (300);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
digitalWrite (13,HIGH);
delay (300);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
}
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom ezt a programot valamilyen szimulátorral kipróbálni? Van a gépemen Proteus és Emula nevű szimulátor, de nem tudom, hogyan kell megnyitni ezt a programot és azt sem, hogy miket kell beállítani a szimulátorban.
Előre is köszönöm a segítséget!
Most kezdtem a programozást tanulni, ez lenne az én első házi feladatom!
Az arduino keretrendszerét használtam a program megírásához.
Íme a végeredmény:
/*TavIr házi feladat: SOS villogó
*/
void setup () {
pinMode (13, OUTPUT);
}
void loop () {
delay (300);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
digitalWrite (13, HIGH);
delay (300);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
digitalWrite (13, HIGH);
delay (300);
digitalWrite (13, LOW);
delay (900); //S utani szunet
digitalWrite (13, HIGH); //O
delay (900);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
digitalWrite (13, HIGH);
delay (900);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
digitalWrite (13, HIGH);
delay (900);
digitalWrite (13, LOW);
delay (900); //O utani szunet
delay (300);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
digitalWrite (13, HIGH);
delay (300);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
digitalWrite (13,HIGH);
delay (300);
digitalWrite (13, LOW);
delay (300);
}
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom ezt a programot valamilyen szimulátorral kipróbálni? Van a gépemen Proteus és Emula nevű szimulátor, de nem tudom, hogyan kell megnyitni ezt a programot és azt sem, hogy miket kell beállítani a szimulátorban.
Előre is köszönöm a segítséget!