Jelszint konvertálása

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Válasz küldése
mrpeet

Jelszint konvertálása

Hozzászólás Szerző: mrpeet »

Helló!

A problémám a következő lenne:
Az 5volton futó mikrovezérlőm egyik párhuzamos portjának a jelszintjét szeretném 5voltról 2,7-3,3voltra redukálni! Egyszerű megoldás érdekelne!
Én a következővel próbálkoztam, de nem működött: 74hc245-ös IC tápfeszültségét, egy 3voltos stab IC-vel leredukáltam, és a mikrovezérlő adatlábait a bemenő vonalra kötöttem! Azt reméltem, hogy így a 74hc245 IC tápfeszével egyező jelet kapok a kimenetein, de nem így történt, mert ugyan úgy 5voltot kaptam, amint valahol 5voltos jel érkezett a beneti vonalra... Ja, és ekkor az ic tápfesze is felufrott 5voltra!

Ha nagyon rossz volt az elképzelésem, akkor bocsi a bénázásért, és várok ötleteket a megoldásra! Köszi
Robert

Hozzászólás Szerző: Robert »

Kimenetként? egyszerű:

ICLáb-------Ellenállás (kb. 1-2k)-----+------>Masik aramkor fele.
.....................................................|
................................................Zener 3v3
...................................................GND

De kérdés, hogy mennyire kell ezzel foglalkozni. A másik rendszer bemenete nem 5V tolerant?

Illetve ellenállásosztóval is működik a feszcsökkenés. A kapuk általában feszültségszintekkel, és nem áramerőséggel kell meghajtani. Ha a kimeneti kapu 10mA-l terhelődik, akkor 5V esetén az összellenállás: 5V/0,01A=min 500Ohm lehet. Ha a kimeneti kapura itt 2:3 arányban megosztom (pl. 470ohm:810ohm) akkor a közös ponton ott a jelszint ami kell...

A 74HC245 IC nem 3.3V-s hanem 5V-os, mert TTL IC. Ott a feszcsökkentés nem játszik! Keress - ha ICleválasztás kell - kapuIC-t ami 3v3-as, és 5V tolerant.
mrpeet

Hozzászólás Szerző: mrpeet »

Kell vele foglalkozni, mert a másik rendszer nem csipázza az 5voltot,de meglett ami kell: egy 74LCV245ös IC-t kell használni!
Válasz küldése