Mivel kezdjek?
- rosszpelda
- DrótVégénSzéndarab
Sziasztok !
Egy kis segítségre van szükségem. Két napja olvasgatok az AVR-ekről , ez arra elég volt, hogy eldöntsem, inkább itt kezdem a mikrovezérlőkkel való ismerkedést. Évekig kerülgettem a PIC-eket ( könyvek, adatlapok, egyéb irodalom), de az égetők és egyéb panelek ára miatt nem kezdtem el használni ezeket. Az asm nekem nehéz egyelőre, a C-t nem tanultam, a basic-kel viszont elboldogulok, tehát letöltöttem a BASCOM-demót és szorgalmasan tanulmányozom a segédletét, nekem hobbycélra tökéletesen elegendő lesz.Amiben viszont a segítséget kérek tőletek, hogy milyen kezdőcsomagot állítsak össze:
- STK500 programozó+ Attiny2313+Attiny13 ?
- AVR-Duino alappanelek ?
- AVR-Duino Tiny alappanel+ STK500 ?
USB-n keresztül kötném a gépre és a programletöltéssel a lehető legkevesebbet szívnék.
Az első feladat amire használnám: mágnesszelepek nyitogatása( FET-tel, vagy relével), LED-villogtatás, gombnyomás érzékelése, hanggenerálás, szóval nem túl bonyolult dolgok, ezért gondolkodom pl.Duino/Duino Tinyben...
Szerdáig beszerezném ami kell, hogy a hátralevő pár nap szabim alatt beleáshassam magam az alapokba rendesen.
Köszi előre is.
Egy kis segítségre van szükségem. Két napja olvasgatok az AVR-ekről , ez arra elég volt, hogy eldöntsem, inkább itt kezdem a mikrovezérlőkkel való ismerkedést. Évekig kerülgettem a PIC-eket ( könyvek, adatlapok, egyéb irodalom), de az égetők és egyéb panelek ára miatt nem kezdtem el használni ezeket. Az asm nekem nehéz egyelőre, a C-t nem tanultam, a basic-kel viszont elboldogulok, tehát letöltöttem a BASCOM-demót és szorgalmasan tanulmányozom a segédletét, nekem hobbycélra tökéletesen elegendő lesz.Amiben viszont a segítséget kérek tőletek, hogy milyen kezdőcsomagot állítsak össze:
- STK500 programozó+ Attiny2313+Attiny13 ?
- AVR-Duino alappanelek ?
- AVR-Duino Tiny alappanel+ STK500 ?
USB-n keresztül kötném a gépre és a programletöltéssel a lehető legkevesebbet szívnék.
Az első feladat amire használnám: mágnesszelepek nyitogatása( FET-tel, vagy relével), LED-villogtatás, gombnyomás érzékelése, hanggenerálás, szóval nem túl bonyolult dolgok, ezért gondolkodom pl.Duino/Duino Tinyben...
Szerdáig beszerezném ami kell, hogy a hátralevő pár nap szabim alatt beleáshassam magam az alapokba rendesen.
Köszi előre is.
Javaslat:
- Kiegeszito CD (adaplapok, SWk, programok)
- STK500 programozo - gondolva a jovore
- AVRDuino/a68 + 1-2 tartalekIC
- csupalyuk forrpanel, hogy legyen min epitkezni
- Ext1 kiegeszitopanel+LCD, hogy az alapfunkciokat _azonnal_ ki tudd probalni (es nem az aramkoreputes vs swhiba dilemma legyen...)
- Kiegeszito CD (adaplapok, SWk, programok)
- STK500 programozo - gondolva a jovore
- AVRDuino/a68 + 1-2 tartalekIC
- csupalyuk forrpanel, hogy legyen min epitkezni
- Ext1 kiegeszitopanel+LCD, hogy az alapfunkciokat _azonnal_ ki tudd probalni (es nem az aramkoreputes vs swhiba dilemma legyen...)
Az STK500-at a Bascom támogatja 1.11.9.3-tól natívan.
Az előtt a AVRStudiót felrakva, az STK500.exe-vel is teljesen jól megy....
Vagy AVR8-O-Mat kerettel.... AVRDuDe a megszállottaknak van
.
STK200 feltétele:
- csak 32 bites oprendszer lehet (XP64 és Vista64 ejtve)
- alaplapi vagy PCI kártyás LPT port (USB-LPT ill nonstandard megoldások nem jók)
- a céláramkör 5V-ról járjon (3.3V támogatás az alaplaptól is függ)
Az előtt a AVRStudiót felrakva, az STK500.exe-vel is teljesen jól megy....
Vagy AVR8-O-Mat kerettel.... AVRDuDe a megszállottaknak van
STK200 feltétele:
- csak 32 bites oprendszer lehet (XP64 és Vista64 ejtve)
- alaplapi vagy PCI kártyás LPT port (USB-LPT ill nonstandard megoldások nem jók)
- a céláramkör 5V-ról járjon (3.3V támogatás az alaplaptól is függ)
- rosszpelda
- DrótVégénSzéndarab
- rosszpelda
- DrótVégénSzéndarab
- rosszpelda
- DrótVégénSzéndarab
Hello !
A BASCOMban még nem tudom használni a Duinomat:
- a driver telepítése simán ment, az eszközkezelőben mindenhol megjelenik
- a boardon a reset-jumper rövidzáron, a fehér LED folyamatosan világít, a kommunikációt jelző kétszínű folyamatosan pirosan
- a BASCOMban 19200 baudratet, COM 8 -at , MCS Bootloadert adtam meg
- 6006 és 6008 hibaüzeneteket kapok
Mit tegyek?
A BASCOMban még nem tudom használni a Duinomat:
- a driver telepítése simán ment, az eszközkezelőben mindenhol megjelenik
- a boardon a reset-jumper rövidzáron, a fehér LED folyamatosan világít, a kommunikációt jelző kétszínű folyamatosan pirosan
- a BASCOMban 19200 baudratet, COM 8 -at , MCS Bootloadert adtam meg
- 6006 és 6008 hibaüzeneteket kapok
Mit tegyek?
- rosszpelda
- DrótVégénSzéndarab
- rosszpelda
- DrótVégénSzéndarab
rosszpelda írta:vagy az stk-t dugjam rá a Duinora és úgy töltsem a ledvillogtatót rá?
STK500 ráköt a PC-re.
Driver telepít.
COM port megnéz.
AVRStudio feltelepít.
Bascom beállít.
ID kiolvasás -> Connect OK, de nem bír kiolvasni.
MOST csatlakoztatod a Duinora.
ID kiolvas.
AVRStudio elindít.
A mellékelt CD-n a leírás alapján a Duinoval kommunikációs teszt megnéz (Read Signature gomb).
- rosszpelda
- DrótVégénSzéndarab
Minden müxik , villognak a ledek !
Ami hiba volt:
- nem adtam a Duinonak tápot ( azt gondoltam, az azonosító kiolvasásához nem kell, csak a programozáshoz)
- a programozókábelt kétféleképp is rá lehet dugni a boardra, nos én tippeltem, de nem jött be , aztán ahogy a Duino adatlapját nézegettem, egy régebbiről készült képen láttam egy foglalatot, amiről egyértelmű lett
Számít valamit a csatlakoztatások sorrendje ( előbb táp utána prog., vagy fordítva )? Nekem úgy tűnik igen, mert tegnap rajta volt a progkábel, úgy tettem rá a tápot szinte mindig, nem is ment a programbetöltés.
Köszi !
Ami hiba volt:
- nem adtam a Duinonak tápot ( azt gondoltam, az azonosító kiolvasásához nem kell, csak a programozáshoz)
- a programozókábelt kétféleképp is rá lehet dugni a boardra, nos én tippeltem, de nem jött be , aztán ahogy a Duino adatlapját nézegettem, egy régebbiről készült képen láttam egy foglalatot, amiről egyértelmű lett
Számít valamit a csatlakoztatások sorrendje ( előbb táp utána prog., vagy fordítva )? Nekem úgy tűnik igen, mert tegnap rajta volt a progkábel, úgy tettem rá a tápot szinte mindig, nem is ment a programbetöltés.
Köszi !