60 nap alatt Arduino #44 - A vég

A "60 nap alatt Arduino" tanfolyam házi feladatai és közvetlen témái
Válasz küldése
Robert
Elektronbűvölő

60 nap alatt Arduino #44 - A vég

Hozzászólás Szerző: Robert »

Ez az utolsó lecke. Nincs tovább...

Ha kérdés, kérés, javaslat merült fel, akkor itt (is) jelezheted.
Illetve ha szeretnéd a tanfolyammal kapcsolatban a véleményedet leírni, akkor azt a http://www.tavir.hu/limesurvey/index.ph ... 61&lang=hu kérdőívben is megteheted.
yflk32
DrótVégénSzéndarab

Re: 60 nap alatt Arduino #44 - A vég

Hozzászólás Szerző: yflk32 »

Robert írta:Ez az utolsó lecke. Nincs tovább...

Ha kérdés, kérés, javaslat merült fel, akkor itt (is) jelezheted.
Illetve ha szeretnéd a tanfolyammal kapcsolatban a véleményedet leírni, akkor azt a http://www.tavir.hu/limesurvey/index.ph ... 61&lang=hu kérdőívben is megteheted.
Üdv!
Sajnálom, hogy vége és egyben remélem, hamarosan lesz folytatás.

A kérdőívet kitöltöttem, de elfelejtettem még hozzátenni ezeket:
Részemről még az érdekelne tanfolyami szinten, hogy milyen módszerekkel lehet vagy érdemes az áramköröket tesztelni, illetve Arduino esetén hogyan védhetők ki a "lefagyások"?
Milyen programozási hibák okozhatnak ilyeneket? Más az amikor egy kifejlesztett eszközt bekapcsolok és használom egy adott célra egy-két percig és kikapcsolom és más az amikor folyamatos, akár éveken át tartó használatra készítünk valamit. Gondolom a válasz az lesz, hogy erre ne Arduino-ban gondolkodjon senki... :)
Azért egy digitális órához biztosan nem kell ennél komolyabb eszköz, de életvédelmi vagy biztonságtechnikai eszközökben nem ilyet használnak.

Emellett nyugtass meg, hogy nem magával az Atmel mikrokontrollerekkel szemben kell, hogy fenntartásaink legyenek, hanem az egyszerűsített Arduino IDE miatti korlátokba ütközés miatt.
Robert
Elektronbűvölő

Tervek közt szerepel pár elképzelés. A tanfolyam a magyar viszonyok közt is eléggé újdonság volt, de nemzetközi oldalakon sincsen nagyon ilyen megoldás.

A hibakeresés/hibakezelés Arduino alapon nagyon mostoha terület. Az Arduino alapban nem egy ipari folyamatvezérlésre kitalált valami. Ott a HW és a SW is számos ponton kell hogy szervezett legyen és a tervezésben is nagyon észnél kell lenni! Az arduino az első lépésekre való. ismerkedésre, gyors fejlestésre. Ez az esetek 90-95%-ában teljesen megfelel az adott célnak.

Életvédelem, biztonságtechnika esetén kritikus a rendszer. ott a lényegi 1 szoftverkódra 2-4 HW megoldás és minimum 2-4 sor szoftvervédelem jut :) .

Az Atmel kontrollerek teljesen jók, stabilak. Bascom alatt nyúzom őket. HW meghibásodás csak felhazsnálói (saját) hülyeség miatt volt. De full-tesztelt rendszernek meg az átfutása nagyon hosszú és hobbi célra nem éri meg a ráfordítást...

Itt a komplex rendszereinknél inkább az Arduino korlátai ütköznek ki... Amiket persze nem nagyon írnak le sehol...
yflk32
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: yflk32 »

Főleg azért is egyedülálló a tanfolyam, mert ingyenes. Ilyet nem nagyon találni sehol. Ma már mi van ingyen? Lassan a levegő sem...

Az Arduino-val kapcsolatban körvonalazódik, hogy a jövőben induló tanfolyam egyik témája lehetne a 'Tények és tévhitek', ugyanis világszinten akkora a felhajtás körülötte, hogy elfelejtjük, hogy leginkább hobbi célokra kell(ene) használni.

Én hosszú kihagyás után kezdtem valamikor tavaly foglalkozni újra a programozással (korábban PIC, majd PLC), bár előtte sem terveztem nagy rendszereket, csak ami éppen kellett, kis céláramköröket. Az Arduino jó újraindulás volt és amíg végig nem értem egy autodidakta tanfolyamon (azaz saját magam kedve szerint, ami érdekelt, kipróbáltam ezt is azt is), addig jól elvoltam a példaprogramok egymáshoz illesztgetésével. De már jelentkeznek a korlátok...

Bár egyik elvem, hogy mindent a "szükséges és elégséges" szinten kell megoldani, azaz amit nem muszáj, ne bonyolítsunk túl, belátom hogy a célnak megfelelő eszköz megválasztása ebből a szempontból nem mindig megy segítség nélkül.

Na, erre IS jó még az általad szervezett tanfolyam!
Robert
Elektronbűvölő

Ami a tervekben van:
- elektronikai alapok,
- hibakeresés, debug,
- hogyan válaszzunk Arduino-t,
- Arduino és egyéb rendszerek,
- Arduino korlátai és egyéb nyelvek.

És valahogyan a tanfolyam folytatása.
Csak az idő az, amiből sosincs elég.... :)

Meg persze az oldal gatyába rázása és pár dolog még hátra van...
És ezek határideje (amit maganak tűztem ki): december közepe!
Válasz küldése