Logikai jelanalizátor
Logikai jelanalizátor
Elkészültem a logikai jelanalizátorommal Arduino alatt. C-ben van megírva, a pontossága 2us.
Természetesen ekkora adatmennyiséget nem képes az Arduino a PC felé átvarázsolni, 115200 bauddal lököm át, így 500 kHz-re természetesen alkalmatlan.
Uno alatt az 500000 baudos is használható (5x). Ez akkor kell, ha a 115200 baud nem lenne elég, így 50kHz-ig képes mérni.
Az ábrán TWI-t debuggoltam, simán olvasható, hogy mi történt.
Ha valakit jobban érdekelne a program, feltölthetem a sourceforge.net-re.
Természetesen ekkora adatmennyiséget nem képes az Arduino a PC felé átvarázsolni, 115200 bauddal lököm át, így 500 kHz-re természetesen alkalmatlan.
Uno alatt az 500000 baudos is használható (5x). Ez akkor kell, ha a 115200 baud nem lenne elég, így 50kHz-ig képes mérni.
Az ábrán TWI-t debuggoltam, simán olvasható, hogy mi történt.
Ha valakit jobban érdekelne a program, feltölthetem a sourceforge.net-re.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Re: Logikai jelanalizátor
Úgy látom, hogy a téma nem váltott ki nagy érdeklődést, de azért felraktam az internetre.
Ha mégis valakinek szüksége lenne rá, a linket itt találja meg:
https://sourceforge.net/p/logicalanalyzer/wiki/Home/
Természetesen a program magyarul is beszél, de a dokumentációt már nem volt kedvem magyarra is átfordítani.
(Tekintettel a minimális érdeklődésre)
Ha mégis valakinek szüksége lenne rá, a linket itt találja meg:
https://sourceforge.net/p/logicalanalyzer/wiki/Home/
Természetesen a program magyarul is beszél, de a dokumentációt már nem volt kedvem magyarra is átfordítani.
(Tekintettel a minimális érdeklődésre)
Nekem _még_ nem volt aktuális. Hogy miért? Most készük egy cikksorozat és abban a Volt/Amper (ellenállás)-> Frekvencia (kondi, tekercs) után a logikai jelanalizátor bizony előjön
És a cikklistával nem állok sehogyan sem még:(
De sok-sok mindenre nagyon jó!
Az Arduinos párja ennek a BusPirate (?) rendszer. Ez a visszafele utat tudja....
De sok-sok mindenre nagyon jó!
Az Arduinos párja ennek a BusPirate (?) rendszer. Ez a visszafele utat tudja....
Ha szükségessé válna, akkor írhatok hozzá magyar dokumentációt is.
Olvastam a bus-pirate-ről, annyiból többet tud, hogy vissza is fejti a protokollokat.
A hátránya pedig, hogy meg kell vásárolni a panelt hozzá, miközben az Arduino amúgyis ottvan kéznél.
Lehet, hogy írok hozzá protokoll dekóder modulokat is, amik képesek az UART/TWI/SPI jeleket értelmezni.
Egyáltalán nem nagy kunszt és tényleg sokat dobna a program jelenlegi tudásán.
És persze a magyar nyelvű doksi sem ártana.
A hátránya pedig, hogy meg kell vásárolni a panelt hozzá, miközben az Arduino amúgyis ottvan kéznél.
Lehet, hogy írok hozzá protokoll dekóder modulokat is, amik képesek az UART/TWI/SPI jeleket értelmezni.
Egyáltalán nem nagy kunszt és tényleg sokat dobna a program jelenlegi tudásán.
És persze a magyar nyelvű doksi sem ártana.
A BusNinja az ami a BusPirate natív arduinos változata:). Csak megtaláltam....
De jó a logikai analizátor...
Amin régen gondolkodtam, csak abban nincs kontroller
: FT245RL chip. Befele 3 Mbit megy. Sorosan olvasom, paralell írom kívülről... 8 csatorna 
De ebbe csak a PC-s program kell....
Volt ilyenre már tipp: ADC 2 db 8bites paralell. És ezt FT245RL chippel illesztették PCre. Szép volt a sebessége
De jó a logikai analizátor...
Amin régen gondolkodtam, csak abban nincs kontroller
De ebbe csak a PC-s program kell....
Volt ilyenre már tipp: ADC 2 db 8bites paralell. És ezt FT245RL chippel illesztették PCre. Szép volt a sebessége
Ahogy a bus ninja kódját néztem, hardverből csinál mindent. Ez jó és rossz is egyszerre.
Jó, mert a hardver tök gyors, szoftverből lehetetlen tartani vele a sebességet.
Rossz, mert azért írtam a logikai analizátort, mert halvány lövésem sem volt, hogy a TWI éppen miért nem működött.
Ha pedig nem működik, akkor kell igazán a logikai jelanalizátor és ilyenkor a hardver megoldások is sorra befuccsolnak és továbbra is ott fogunk tartani, ahol eddig: halvány lila gőzünk se lesz arról, hogy miért nem megy az adatátvitel. Ilyenkor érdemes ránézni, hogy fizikailag milyen bitek vannak a vonalon (pin change interrupt).
UART-vel ugyanez a helyzet: ha megy, akkor minek a jelanalizátor, de ha nem megy, akkor azért jó tudni, hogy mi van valójában a fizikai rétegen.
Ha pedig PS/2-re kerülne a sor, arra hardver megoldás már végképp nem lesz.
Mindenesetre elgondolkoztató amiket írtál, mert a közeljövőben nagy szükségem lesz arra, hogy teszt kommunikációt folytassak eszközökkel (a terepasztalon TWI-vel dumcsizik egymással mindenki). Eddig azon gondolkoztam, hogy apró programokat írok, amelyek emulálni képesek a rendszer működését, de elgondolkoztató, hogy a 4 output vonalon TWI/UART/SPI jeleket is ki tudjak adni a binárisok mellett.
Jó, mert a hardver tök gyors, szoftverből lehetetlen tartani vele a sebességet.
Rossz, mert azért írtam a logikai analizátort, mert halvány lövésem sem volt, hogy a TWI éppen miért nem működött.
Ha pedig nem működik, akkor kell igazán a logikai jelanalizátor és ilyenkor a hardver megoldások is sorra befuccsolnak és továbbra is ott fogunk tartani, ahol eddig: halvány lila gőzünk se lesz arról, hogy miért nem megy az adatátvitel. Ilyenkor érdemes ránézni, hogy fizikailag milyen bitek vannak a vonalon (pin change interrupt).
UART-vel ugyanez a helyzet: ha megy, akkor minek a jelanalizátor, de ha nem megy, akkor azért jó tudni, hogy mi van valójában a fizikai rétegen.
Ha pedig PS/2-re kerülne a sor, arra hardver megoldás már végképp nem lesz.
Mindenesetre elgondolkoztató amiket írtál, mert a közeljövőben nagy szükségem lesz arra, hogy teszt kommunikációt folytassak eszközökkel (a terepasztalon TWI-vel dumcsizik egymással mindenki). Eddig azon gondolkoztam, hogy apró programokat írok, amelyek emulálni képesek a rendszer működését, de elgondolkoztató, hogy a 4 output vonalon TWI/UART/SPI jeleket is ki tudjak adni a binárisok mellett.