Eclipse - Ubuntu alatt STK500-zal

Processing/Wiring (illetve C) nyelvű programozási fogások, tippek. (AVR-Duino, Arduino, EthDuino, Diecimila, Severino, Nano, LilyPad)
Válasz küldése
Giorgio
DrótVégénSzéndarab

Eclipse - Ubuntu alatt STK500-zal

Hozzászólás Szerző: Giorgio »

Sziasztok!

Nem akartam egy újabb topic-kal bővíteni a sort és mivel hasonló a probléma, ezért ezt folytatva szeretném a segítségeteket kérni.
Egy Ubuntu 12.04 rendszerre telepítettem az Eclipse 3.7.2 fejlesztőkörnyezetet és az AVRdude programozó szoftvert. Az Eclipse teszi a dolgát, fordít, panaszkodik, stb. és elkészíti a hex file-t. (http://www.youtube.com/watch?v=6aXn2en86aQ) A programozóm STK500 klón és XP illetve WIN7 alatt is rendben működött. Azonban az Eclipse alatt képtelen vagyok életet lehelni az eszközbe. Amikor például ki akarom olvasni az MCU adatokat, akkor a következő hibaüzenet látható:

avrdude: ser_open(): can't open device "/dev/ttyS0": Permission denied

Gondoltam, az a probléma, hogy be kell állítani a kimeneti portot, ezért leellenőriztem, hogy egyáltalán látja-e a gép a programozót:

csergogy@csergogy-PC:~/Letöltések/Linux$ dmesg | grep -i ftdi
[ 8.879919] usbcore: registered new interface driver ftdi_sio
[ 8.879939] USB Serial support registered for FTDI USB Serial Device
[ 8.880136] ftdi_sio 3-1:1.0: FTDI USB Serial Device converter detected --- OK
[ 8.883253] usb 3-1: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0 --- OK
[ 8.883270] ftdi_sio: v1.6.0:USB FTDI Serial Converters Driver
[ 771.386020] PM: resume of drv:ftdi_sio dev:3-1:1.0 complete after 151.077 msecs
[ 771.386027] PM: resume of drv:ftdi_sio dev:ttyUSB0 complete after 150.727 msecs

A két OK alapján gondoltam, hogy ezzel nincs probléma. Ezért megpróbáltam az Eclipsbe felülírni a portot, de nem segített semmit.
Ezután megpróbáltam a kapott linux drivert feltenni, de a make parancsra a következő hibaüzenetet kaptam:

user@user-PC:~/Letöltések/AVRld$ make
make -C /lib/modules/3.5.0-26-generic/build M=/home/user/Letöltések/AVRld modules
make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-3.5.0-26-generic'
CC [M] /home/user/Letöltések/AVRld/ftdi_sio.o
/home/user/Letöltések/AVRld/ftdi_sio.c:36:28: fatal error: linux/smp_lock.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
compilation terminated.
make[2]: *** [/home/user/Letöltések/AVRld/ftdi_sio.o] Error 1
make[1]: *** [_module_/home/user/Letöltések/AVRld] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-3.5.0-26-generic'
make: *** [all] Error 2

Ekkor kiderült, hogy hiányzik az smp_lock.h file. Ennek megoldására két napig mindent, mindenhonnan letöltöttem, kipróbáltam, stb., de nem működött továbbra sem.
Tudnátok valami javaslatot tenni, merre induljak tovább ... így Húsvét idején. Köszi.
Robert
Elektronbűvölő

Re: Arduino csatlakoztatása sikertelen Ubuntu alatt

Hozzászólás Szerző: Robert »

Az USB FTDI drivere ttyUSB névre hallgat, nem ttyS0-ra...
Giorgio
DrótVégénSzéndarab

Re: Eclipse - Ubuntu alatt STK500-zal

Köszönöm a gyors választ. Igen, szóval próbáltam USB0, USB, COM, stb., de egyik sem működött.
Az USB0-nál maradva azt mondja, a port blokkolva van és nézzem meg, hogy nem használja-e valaki más.
Ugyanakkor a hiba okát annak tulajdonítja, hogy nem tudja megnyitni az USB0 eszközt, mert nincs file, vagy könyvtár.

Lehet, hogy szívatom magam, mert nem is kommunikál az MCU?
Akkor szerintem nem ilyen hibaüzenetet kellene látnom.

Na mindegy, menjél (menjetek) locsolni, majd kedden folytatjuk.
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Arduino-ból tudsz feltölteni?
Ott a portkiválasztás segíthet....
Giorgio
DrótVégénSzéndarab

Részben megoldottam a problémát. Root-ként parancssorban AVRdude-dal, vagy root-ként indítva az eclipset át tudom tolni a hex file-t az MCU-ba.
Mondjuk ezt csak parancssoros indítással tudom megtenni. Viszont most valamit összekuszáltam az eclipsbe, így most nem működik a fordító.
Giorgio
DrótVégénSzéndarab

Update:
Synaptic-ból telepítettem még valamilyen csomagokat és teljesen jól működik.
Válasz küldése