A bootloader nem akar feltöltődni

Processing/Wiring (illetve C) nyelvű programozási fogások, tippek. (AVR-Duino, Arduino, EthDuino, Diecimila, Severino, Nano, LilyPad)
benzinkutas
DrótVégénSzéndarab

A bootloader nem akar feltöltődni

Hozzászólás Szerző: benzinkutas »

Kezdő vagy!

Kaptam egy atmega168p-20pu kontrollert amit bele tettem az AVR Duino panelembe és fel akartam tölteni rá a blinket próbaként. Nem sikerült mert később kiderült, hogy nincs rajta bootloader. Ezután megpróbáltam a bootloadert feltölteni rá az arduino.cc honlapon látottak szerint. Ekkor azt a hibaüzenetet kaptam:
avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000
0x3f !=0x00
avrdude: verification erro; content misnatch

Mi lehet a probléma?
csabeszq
Bitfaragó

Re: A bootloader nem akar feltöltődni

Hozzászólás Szerző: csabeszq »

ISP programozó kell a bootloader beégetéséhez.

Nincs tapasztalatom benne, de ha visszateszed a régi IC-t, amivel elindul az AVR-duino, utána egyes vezetékeket összekötve átalakíthatod az Arduino-t ISP programozóvá. Egy breadboardon összekötöd a régi és az új IC bizonyos lábait, így felprogramozhatod. Róbert többet tud róla mondani. Nekem van ISP programozóm és azzal csinálom.

Mindenesetre a bootloaderhez a fuse biteket is állítani kell, szóval mindenképpen olvass utána, mielőtt nekifogsz. Kezdetben a program feltöltésre koncentrálj, amikor megvagy vele, kérdezz, hogy hogyan állítsd a fuse biteket. Át tudod vele állítani úgy az IC-t, hogy nem indul többé.

Egyébként mi a baj a régi IC-vel?
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Melyik bekötés? FTDI-s vagy AVRISP-s?

A hibaüzenet:
- programozóval beszélsz, chippel nem.
- MOSI/MISO/SCK bekötés OK? nincs keresztbekötés. Az ArduinoISPkeretrendszer a fejlécében elmondja abekötést. NEM az alappanel ISP csatlakozójára mész rá!
- Reset kivezetés felhúzóellenállása 4k7...10k lehet (100 nF kerámiakondit lehetőleg el kell hagyni)
- a Tápfesz a prograozó és a véláramkörben azonos legyen (3 és 5V rendszer nem keverhető). GND-k legyenek összekötve! Vcc-k cska akkor ha a programozó táplálja a céláramkört.
benzinkutas
DrótVégénSzéndarab

Többször ellenőriztem a kapcsolást de nem találtam hibát. Az lehet-e probléma hogy elsőnek a blinket akartam feltölteni nem a bootloadert? A bootloadert többször fel lehet tölteni? Így csináltam: http://arduino.cc/en/Tutorial/ArduinoToBreadboard
csabeszq
Bitfaragó

Röviden leírom ami az oldalon van (bár nekem egy kicsit macerásnak tűnik állandóan ki/be tenni az Arduino IC-t, de ha valaki így szereti csinálni, akkor tegye)

1. visszarakod az Arduino IC-t
2. 5V-5V, 0V-0V összekötve
3. Arduino Digital10 - Reset, Digital11 - MOSI, Digital12 - MISO, Digital13 - SCK összekötni (ahogy az ábrán van)
4. Feltöltöd az Arduino ISP sketch-et
5. Kiválasztod az Atmega168-at
6. Feltöltöd a bootloadert (ahogy a doksi írja)
7. Eltávolítod az Arduinoból az IC-t
8. Eltávolítod az összes vezetéket
9. 5V-5V, 0V-0V összekötve
10. Összekötöd a RESET-et a RESET-tel, az RX-et az RX-el, a TX-et a TX-szel (ahogy az ábrán van)
11. Feltöltöd a programot

Így is lehet IC-t programozni, de talán megérne beszerezni egy rendes programozót. Számomra az egész leginkább vicc kategória. :)
Robert
Elektronbűvölő

Nem vicc. Szombaton este 10-kor honnan akasztasz le egy tartalék STK500-at, egy MKII-t?
Viszont Arduino lehet a fiok mélyén... :)
benzinkutas
DrótVégénSzéndarab

Teljesen egyet értek a 11 ponttal bár de nekem a 6. ponttal van gondom nem töltődik fel a bootloader olyan mintha nem lenne össze kapcsolva a próba panellal de össze van méghozzá a kép szerint. Nekem így is jó lenne ha működne a dolog, kezdő vagyok! Nincs még tapasztalatom az egyéb programozóknál. Te mit javasolsz ami egyszerű?
csabeszq
Bitfaragó

Ezt neked kell eldönteni, hogy mennyit akarsz áldozni a projektre, mennyire fontos ez neked, akarsz-e hosszútávon foglalkozni a dologgal.

Ahogy én csináltam kezdőként: megvettem 9400-ért az Atmel AVRISP-MKII programozóját valahol a Bécsi úton (Róbert programozója olcsóbb és ugyanolyan jó). Azért vettem meg, mert azon a nézeten vagyok, hogy ha az ember kezdő, akkor legalább rendes eszközei legyenek, hogy a tanulásnál a lényegre tudjon koncentrálni és ne azzal menjen el az idő, hogy mindenféle limlommal idétlenkedjen. Csinálja ezt az, akinek van 10 év tapasztalata.

Sokba került, olcsóbb megoldás is lett volna, de nem egyértelmű a veszteség, mert a programozót azóta is használom.

Vettem mellé egy próbanyákot, méretre vágtam, ráforrasztottam egy 6-os szkáb dugót (a programozó csatlakozója), a lábakat meg kivezettem a NYÁK-ból hosszú tüskesorral (2x3 sor). Ezt a kis próbanyákot simán be lehet dugni a breadboard-ba, ebbe meg beledugom a programozót.
(elég gyorsan rá fogsz jönni, hogy a programozó csatlakozója és a breadboard nem teljesen kompatibilis).

Technikailag az Arduinoban minden megvan, hogy tudjon rendesen ISP-t programozni. Én 3 nap alatt simán összevarázsolnék egy alkalmazást, ami Arduinon keresztül az IC mozgatása nélkül képes ISP-n programozni, de tegyük hozzá, hogy van benne tapasztalatom. Kezdőnek nem írhatom azt, hogy csinálj egy programot magadnak. Esetleg ha a neten találsz valamit, aminek a bemenete egy HEX fájl, amit Arduino-val felvarázsol az IC-re, az jó lenne. Lehetséges, nem tudom, hogy megírták-e.
csabeszq
Bitfaragó

https://www.sparkfun.com/tutorials/200

Itt egy cikk azzal foglalkozik, hogy hogyan tudod a blink.hex fájlt felnyomni Arduinoval. Kicsit körül kellene járni a témát, mert lehetséges, megúszhatod programozóvásárlás nélkül.

UI: ez a cikk lesz a tuti, avr-dude-dal simán programozhatod az AVR-eket egy Arduinoval.
Robert
Elektronbűvölő

Egy lényeges pont általában kimarad a leírásokból:
ha felrakod az ArduinoISP-t az arduino lapkádra, akkor az automatikus reset jumpert/forraszjumpert le kell venni, hogy a sorosport/USB megnyitásakor ne induljon el a bootloader!
csabeszq
Bitfaragó

-- törölve --
benzinkutas
DrótVégénSzéndarab

Az ardunioba 0022-ben megírt programokat ugyan úgy fel lehetne tölteni mondjuk egy stk 500 programozóval? Vagy más programot kellene használni pl. Bascomot?
Robert
Elektronbűvölő

Lásd: 60 nap alatt Arduino tanfolyam 38. lecke (kb.) http://www.tavir.hu/60nap

A programmers.txt állomány a kulcs.
Kiegészíteni a STK500-ra vonatkozó sorokkal....
ememem
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: ememem »

Mielött leharapnátok a fejemet, kijelentem, hogy teljesen kezdő vagyok.
Egy 3D nyimtatót építek MEGA 2560-as alapra.
Eddig minden oké volt, de az Arduino programból (1.0.5) eltünt a soros port (beszürkült).
Szerencsétlenkedtem, mivel semmi sem müködött, megpróbáltam USBasp programozóval feltölteni a programot, de minden meghalt.
Az alappanelen folyamatosan világit az ON led, ez még nem baj, de az L led állandóan villog, és a feltöltésnél a TX és az RX meg sem mozdul.
Robert
Elektronbűvölő

Melyik SW-t frissítetted?
- USBillesztő szoftverét?
- M2560 szoftverét?

PC oldaloin az USB:
- milyen oprendszer?

Win alatt:
- usbview -l nézd meg hogy az eszköz látszik-e.
- eszközkezelőben hogy jelentkezik be?
- töröld az eszközt! És ha kérdi, a driverét is.

Mi van há másik USB portba dugod be?

Arduino 1.5 - BÉTA! Arduino-1.0.5 a normál, nem kísérleti verzió. Annak a driverével próbáld meg.
Válasz küldése