"Mi kell az induláshoz?" kérdések

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
DOGMAN
Chipgyilok

"Mi kell az induláshoz?" kérdések

Hozzászólás Szerző: DOGMAN »

http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Co ... page&pid=4
Feltennék pár kérdést a fenti cikkel kapcsolatban.
Most kezdenék mikrokontrollerel foglakozni, alapszinten értem a hardveres dolgokat, működési elveket, Basicben elég jó vagyok (VBasic).
De mivel be szeretnék ruházni kezdésnek egy Tiny Board fejlesztőpanelbe, felmerült bennem néhány alapvető kérdés..
Ha hülyeségeket beszélek nézzétek el lécci :D

Megvenni tervezem hardverben:
-Tiny Board fejlesztőpanel
-pluszban mikrokontroller ( ATTiny23213 )
-2*16 sárgászöld kijelző

Van bascom 1.nemtommi (asszem 8-as, ami már tudja a fenti kontrollert)
mi kell még ezen kívül a próbálgatáshoz ismerkedéshez?
kábel, csatlakozó??
összekötöm a panelt a PC-vel azt kész?
elvileg a sorosporton át programozom(akkor pedig kell kábel is, de milyen?), és ha azon keresztül akarok vmit vezérelni akkor le kell húznom és az egyéb eszközt(pl mobil sms-célra) rá??
szóval összeállítanátok nekem egy készletet ezekből, amit itthon csak összedugok?
Sok kérdés van egy kezdőnek függőben, a cikkeket mind elolvastam, a fórumban is rengeteget mazsoláztam, szóval a jövő héten rendelek asszem...
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

1.11.8.3 most a legújabb DEMO.
Ez 4k-t tud, a Tiny chip 2K-s azaz a szempontodból teljesértékű.

Kábel adott. Csatlakozók adottak.

A PCn lennie kell:
- 1 LPT port (programozáshoz)
- 1 sorosport a kommunikációhoz
- 1 USB a tápellátáshoz.

Sorosporti programozás NINCS! Azt úgy hívják bootloader.
(ez teljesen más, kezdőnek nem ajánlott...)

Ha valamit vezérelni akasrz róla, akkor:
- jelszintekre vigyázni,
- Jelpolaritásra vigyárni
- Terheléhetőségre vigyázni.
Robert
Elektronbűvölő

Amit kifelejtettem:

A DEMO panelek az alapdolgok megtanulására valók. Illetve próbákra, tanulásra, ismerkedésre.
Amikor saját alkalmazást írsz, akkor általában a hardverkörnyezet teljesen más (ez kell, ehelyett mást rakok be stb.). Így - idővel - saját panelek tervezése, maratása is a paletta része lesz:)))).
A saját alkalmazások esetén a programozás _és_ a hardver kitalálása is a fejlesztő feladata. A DEMO panel eseténa Hardver már ki van találva - a mind szélesebb körű lehetőségek bemutatására, és az ehhez való _összes_ szoftverminta publikus is.
DOGMAN
Chipgyilok

Robert írta: Kábel adott. Csatlakozók adottak.

A PCn lennie kell:
- 1 LPT port (programozáshoz)
- 1 sorosport a kommunikációhoz
- 1 USB a tápellátáshoz.

Sorosporti programozás NINCS! Azt úgy hívják bootloader.
(ez teljesen más, kezdőnek nem ajánlott...)
Eddig világos, engem ez tévesztett meg:
Az áramkör azonnal működőképes, 1 méteres sorosporti kábellel kerül szerelésre, amely az 5 V tápfeszültséget is szolgáltatja (USB csatlakozón át).

Az áramkörrel a Bascom könyv mintaprogramjai kipróbálhatóak, azonnal működnek. A beégetett mintaprogram (amely természeetesen felülírható) a teljes áramkör összes részegységét leteszteli.

Ehhez akkor még kell egy párhuzamos porton működő programozó is (STK200), amit az SPI csatin keresztül kötök a panelre?
(hehhe, modtam hogy néha számotokra triviális dolgokat fogok kérdezni)
vagyis a listámhoz még ez is hozzájön:
-Tiny Board fejlesztőpanel
-pluszban 2 mikrokontroller ( ATTiny23213 )
-2*16 sárgászöld kijelző
-STK200

Ezer ötletem van amit ki akarok próbálni (főleg soros port kommunikációs dolgok) szóval még képlékeny a dolog bennem...
Az vezérlő illesztésektől meg még messze vagyok,(majd ha a demopanelt kihajtom oda-vissza), köszi az eddigi válaszokat!!!
Robert
Elektronbűvölő

Majdnem.A demopanelhez automatikusan van STK200.

Az első sorozat(ok)ban a soros adatkábel és a USBtáp közösen ment, de kompatibilitáso okok miatt ez végül két külön kábel lett.

A pót kontroller akkor kell ha kiütöd magad a chipből:) A demopanelben egy darab van:). tartaléknak ill saját fejlesztéshez kellhet másik.
DOGMAN
Chipgyilok

Hali!

Rengeteg doksit progit átnéztem már, saját ötletet is írtam meg, megy is jól a szim-ben.
Ismét van kérdésem: Írtátok hogy ki lehet magam zárni a chip-ből, bizonyos lábak átállításával!

Erről kellene nekem egy kis info mik ezek a lábak?
Ha biztosra akarok menni melyikeket ne piszkáljam és ha mégis szükségem van rájuk akkor milyen módon lehet ezeket biztonságosan használni???

Kösz!
Robert
Elektronbűvölő

Tipikusak:
-RESET láb letiltása (Megax8, Tiny2313, Tiny (8lábúak))
- hibás órajelforrás megadása
- ISP tiltása

A FUSE bitek beállításánál találod ezeket.
A RESET láb visszahozása más programozót igényel, ugyanígy a ISP tiltás is. Ezeket a Mega chipeknél JTAG programozó engedélyezve hagyásával (esetleg) vissza lehet hozni. Nem javasolt, mert 5 lábat elfoglal....

A hibás órajel esetén külső órajelet (négyszögjel, pl. oszcillátorkockáról, másik chipről stb) adva (1...10MHz), a IC feléleszthető, és átprogramozható a megfelelő órajelforrásra.

Ez amúgy nem túl gyakori hogy valaki kizárja magát. Ennek oka lehet:
- figyelmetlenség
- PonyProg használata:))*
- ingadozó/bizonytalan programozó.

*A PonyProg logikája kicsit másabb mint a Bascomé, ezért sikerül általában. A bascom szöveges a ponyprog meg bexelem vagy sem a biztosítékbitet....

A programozó és a tápfeszingadozás hosszú és erősítetlen/buffereletlen jelek esetén fordul elő. Ekkor ideiglenesen fals jelet is kaphat a chip amit aztán beprogramoz. ja programozás közben nagyáramú fogyasztó se legyen a környéken, mert indukált áram is okozhat ilyet!

Távolságok:
Az STK200 bufferelt programozó 1.5m LPT toldó és 1 méter kábel a max. távolság. (LPT toldó inkább legyen, de a programozókábel legyen rövidebb!)
A 5szál kábeles esetben a 20-25 cm-t ne haladja meg a kábelhossz!
A TavIR isp (USB-s programozókra is igaz), hogy max 3 m USBkábel (a szabvány 6 m-t ir (USB 1.1)), majd 30-50 cm programozókábel (max 1 méter)

Bizonytalankodás miatt nem volt adatvesztésem, a ponyprogos bizonytalanság/szokatlanság miatt ~4-5 ICből zártam ki magamat (M8 és Tiny2313), figyelmetlenség (1 db Tiny13 SMD). Hibás órajel néha előfordult, de az ált a belső-> kvarc esetén hibás forrasztás, kondi lefelejtés miatt volt.)

Remelem segítettem:) szómenésem volt megint.....
DOGMAN
Chipgyilok

Remelem segítettem:) szómenésem volt megint.....

Sebaj az elmúlt napokban mióta rákattantam erre a dologra valami iszonyat mennyiségű infót gyömöszöltem az agyamba :D

A te infóid meg szinte epedve iszom, mert nem kell kiválogatnom a lényeget az egész földgömb összes vinyójáról (googli ugyebár) :lol: :lol:
Robert
Elektronbűvölő

Pedig itt sincsen meg - még - sokminden.

Pl. csak a bascomból:
- Bootloader
- ADC
- Grafikus LCD
- stb

Egyéb:
ASM, C leírás....

:P
DOGMAN
Chipgyilok

HI!

Robert feladtad a rendelésem? Mert még nem kaptam meg...
Csak azé mert a barom posta már elkeverte eccer az értesítőmet, azt visszaküldte a feladónak egy csomagom. Tegnap bentvoltam megkérdezni (biztos ami biztos) de ma nem értem oda 17-ig.
Robert
Elektronbűvölő

Utazóban van....Legalábbis vissza nem jött (eddig :evil: )
Ha jövőhéten sem jön meg kérek egy GUN-t.
DOGMAN
Chipgyilok

okés akkor hétfőn is bemegyek jól... :D
DOGMAN
Chipgyilok

Hali!

Megjött a csomag, csak az STK/TinyBoard (10-eres) kábel nincs benne, lehet nekem kellett volna kérnem hozzá külön???
Robert
Elektronbűvölő

Affene... Akkor azt kifelejtettem, automatikusan lett volna benne. Holnap feladom.....
Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Üdv!

Rendeltem tőled régebben MegaBoard v3.1-et, de csak mostanra sikerült összeraknom. Le tudnád írni, mire valók a panelen lévő jumperek? Másik kérdésem: miért USB "A" csatlakozó van rajta? Nehéz beszerezni A-A kábelt..

Petya
Válasz küldése