RS232 - soros port
RS232 - soros port
Sziasztok!
Soros porti hibát okozhat az, ha a panelt az USB csatlakozóról járatom fali USB tápról? A programozó chip be tud kavarni a TX-RX-be üzem során? Eddig így üzemeltettem és azt vettem észre, hogy határozatlan időként széthullik a soros kommunikáció. Most átdugtam külső tápra, a külsős csatira. Kíváncsi leszek, hogy stabil lesz e. Van amire nagyon érzékeny a soros port?
Direkt 5V-ot pedig a Vin és a Gnd lábakon tudok biztosítani az AVR-nek?
Soros porti hibát okozhat az, ha a panelt az USB csatlakozóról járatom fali USB tápról? A programozó chip be tud kavarni a TX-RX-be üzem során? Eddig így üzemeltettem és azt vettem észre, hogy határozatlan időként széthullik a soros kommunikáció. Most átdugtam külső tápra, a külsős csatira. Kíváncsi leszek, hogy stabil lesz e. Van amire nagyon érzékeny a soros port?
Direkt 5V-ot pedig a Vin és a Gnd lábakon tudok biztosítani az AVR-nek?
Re: RS232 - soros port
Igen.
USB soros átalakítóból 2 féle van:
- szabványos: a -15...-3 / +3...+15V-s jelszintekkel
- kukábavaló: -15...+1.8 / +3...+15V jelekkel.
Plusz nem mindegy, hogy az USB chip ismer-e minden sebességet és beállítási kombinációt.
DE: az AVR _névleges_ és valós soros sebessége közt ha az eltérés nagyobb, mint 0.5%, akkor is széthullik a soros kommunikáció.
Ha belső RCről jár az AVR, akkor a chip feszültsége+chiphőfok miatt is lehet elmászás -> hiba.
Arduino esetén (FTDI) a 57600 bps-ig(?) stabil, míg UNO esetén bármeddig elmehetsz. UNO-nál a PC oldali driverrel is vannak problémák...
USB soros átalakítóból 2 féle van:
- szabványos: a -15...-3 / +3...+15V-s jelszintekkel
- kukábavaló: -15...+1.8 / +3...+15V jelekkel.
Plusz nem mindegy, hogy az USB chip ismer-e minden sebességet és beállítási kombinációt.
DE: az AVR _névleges_ és valós soros sebessége közt ha az eltérés nagyobb, mint 0.5%, akkor is széthullik a soros kommunikáció.
Ha belső RCről jár az AVR, akkor a chip feszültsége+chiphőfok miatt is lehet elmászás -> hiba.
Arduino esetén (FTDI) a 57600 bps-ig(?) stabil, míg UNO esetén bármeddig elmehetsz. UNO-nál a PC oldali driverrel is vannak problémák...
Köszönöm az infókat. Igen, külső tápról még nem hullott szét eddig. 
A legtöbb USB porton van áramkorlátozás. Némelyik 1A-t is megenged, a másik 500 mA-nál már levág.
Tipikus példa az USB-ről hajtott merevlemez esete, ahol olyan kábelt adnak, amit egyszerre két portra is rá kell dugnod a kellő energia leszívásához.
Egy külső USB-s telefontöltő 1-1.5A-t simán átvisz, míg a Notebookod lehet, hogy csak 500mA-t.
Tipikus példa az USB-ről hajtott merevlemez esete, ahol olyan kábelt adnak, amit egyszerre két portra is rá kell dugnod a kellő energia leszívásához.
Egy külső USB-s telefontöltő 1-1.5A-t simán átvisz, míg a Notebookod lehet, hogy csak 500mA-t.
Én külső hálózati adapterről járattam, az elvileg 500mA-es volt. Az USB porton keresztül tápláltam be a panelt és néha megszakadt a soros port. Külső tápról, kikerülve a soros programozót jónak tűnik a működése.
Hogyan tudtad az Arduino-n az Atmega8u2/FTDI-t kikerülni?
Ahogy az AVR-Duino kártyát figyeltem, a két chipen a föld és a +5V vonalak fizikailag össze vannak kötve.
Kvarcot használsz mindkét oldalon? Mert ha nem, akkor ne csodálkozz, hogy szétesik minden. Az RC oszcillátor pontossága 10-20% között mozog. Ezt az osccal-lal ugyan javíthatod, de ha változik a hőmérséklet, akkor elmászik. Emellett az 57600 baud az maximálisan 30m kábelt enged meg.
Ahogy az AVR-Duino kártyát figyeltem, a két chipen a föld és a +5V vonalak fizikailag össze vannak kötve.
Kvarcot használsz mindkét oldalon? Mert ha nem, akkor ne csodálkozz, hogy szétesik minden. Az RC oszcillátor pontossága 10-20% között mozog. Ezt az osccal-lal ugyan javíthatod, de ha változik a hőmérséklet, akkor elmászik. Emellett az 57600 baud az maximálisan 30m kábelt enged meg.
Tx-Rx láb direktben a D0/D1 lábon át?
Megérkezett a kvarc és a kondi. Próbapanelba átraktam az AVR-t és tökéletesen működik a soros port. Elég valószínű, hogy az usb - soros port átalakító zavart be az alap panelon.
Kvarc? Kondi?
Akkor a belső órajel zavart be......
Akkor a belső órajel zavart be......
Lehetséges, de a gyári nyákon is van két kis kondi és egy 16 MHz-es kvarc. Így elvileg annak az órajelét használja, nem?
Sérült kondi/kvarc...
Cseréltem már, azzal is ugyan az a hiba. Időként szétesik a soros port a telefonnal. Sony Ericcson K700i. Forrasztás esetén sérülhet a kvarc a hőtől? Esetleg a soros port állapotát nem lehet pl LED-el kijelezni? Ha rendben van, van kapcsolat, akkor világítana egy LED, vagy fordítva.
Kvarc rögzítés sérülhet. de mellette kondi is + a gyanta is bekavar...
Akkor ezek miatt előfordulhat, hogy időnként dobja a soros portot? Rossz tápra is gondoltam már... Esetleg nem lehetne sorosport dobás után, újra csatlakozást végeztetni valami paranccsal?
A hiba _okát_ kell megtalálni, nem elfedni a problémát....
Alapkérdések:
- USB illesztő IC? Verziószáma a szofvernek (év vagy hasonló logika?)
- Operációs rendszer?
- Arduino driver vagy oprendszer szintű?
- Sorosporti sebesség?
- Mintaprogram?
Alapkérdések:
- USB illesztő IC? Verziószáma a szofvernek (év vagy hasonló logika?)
- Operációs rendszer?
- Arduino driver vagy oprendszer szintű?
- Sorosporti sebesség?
- Mintaprogram?