ATmega328P+FT232 bootloader
ATmega328P+FT232 bootloader
Sziasztok!
Összeraktam, saját panelon, egy jól dokumentált, nagyon jó morse-keyer eszközt.
http://blog.radioartisan.com/arduino-cw-keyer/
Kitűnően működik.
A gond a bootloader körül van, amennyiben "arduino duemilanove 328p" panelként szeretném a programot feltölteni.
A tünet: a bootloadert betöltve csak egyszer tudom feltölteni arduino módra a programot. Második feltöltés már sikertelen. Not szinkron.
Próbálok tájékozódni. Már az is volt, hogy az arduino keretrendszerben töltöm fel a bootloadert. Nincs változás.
Minden segítséget előre is köszönök.
Összeraktam, saját panelon, egy jól dokumentált, nagyon jó morse-keyer eszközt.
http://blog.radioartisan.com/arduino-cw-keyer/
Kitűnően működik.
A gond a bootloader körül van, amennyiben "arduino duemilanove 328p" panelként szeretném a programot feltölteni.
A tünet: a bootloadert betöltve csak egyszer tudom feltölteni arduino módra a programot. Második feltöltés már sikertelen. Not szinkron.
Próbálok tájékozódni. Már az is volt, hogy az arduino keretrendszerben töltöm fel a bootloadert. Nincs változás.
Minden segítséget előre is köszönök.
Re: ATmega328P+FT232 bootloader
A ma délelőtti eredmény...
- az eszközkezelőben (Win7) a csatlakozáskor "USB Serial Port(COM14)" jelenik meg. Nem Arduino.
Nem tudtam az ardino drivert feltenni. Forszírozva a feltelepítést, feladtam, mert - nem látok olyat, ami 328P+FT232 -t használ.
Közben rátaláltam, újra, a feltöltéssel kapcsolatban, hogy a RESET- et kell nyomkodni - ez használ is. A PC irányából nem tud reset jönni.
Csak a GND/Rx/Tx van bekötve.
- az eszközkezelőben (Win7) a csatlakozáskor "USB Serial Port(COM14)" jelenik meg. Nem Arduino.
Nem tudtam az ardino drivert feltenni. Forszírozva a feltelepítést, feladtam, mert - nem látok olyat, ami 328P+FT232 -t használ.
Közben rátaláltam, újra, a feltöltéssel kapcsolatban, hogy a RESET- et kell nyomkodni - ez használ is. A PC irányából nem tud reset jönni.
Csak a GND/Rx/Tx van bekötve.
A telepítésed OK. A megjelenő név a Windowsos inf-ben van benne. ha az első feltöltés megy, akkor minden OK.
A DTR jel indítja a chipet újra, ha csak Tx/Rx van - marad a kézi nyomkodás.
A _korrekt_ arduinos rajzot megnézve a feltöltséhez 3 jel kell: Tx/Rx a tényleges kommunikáció és a DTR, ami a COM kapcsolódáskor impulzust ad és reseteli az AVR-t (DTR és a Resetláb közt 100nF kondi).
Azaz az összerakott rendszered jól működik. A DTR bekötés hiánya miatt nem resetel.
A DTR jel indítja a chipet újra, ha csak Tx/Rx van - marad a kézi nyomkodás.
A _korrekt_ arduinos rajzot megnézve a feltöltséhez 3 jel kell: Tx/Rx a tényleges kommunikáció és a DTR, ami a COM kapcsolódáskor impulzust ad és reseteli az AVR-t (DTR és a Resetláb közt 100nF kondi).
Azaz az összerakott rendszered jól működik. A DTR bekötés hiánya miatt nem resetel.
Köszönöm a választ!
Sziasztok! Elég új vagyok a témában , és egy picit elakadtam. Van néhány FT232RL Chipem nyákra szerelve mini USB csatlakozóval. Atmega 328p proci + 16 MHZ kavics + 2*22 pF kondi. A procit egy 7805 stabi IC-ről hajtom. RX-TX lábakra ráköthetem az FTDI TX-RX lábait+ GND? Külön tápról hajtanám . Vagy használjam az FTDI VCC, GND kimenetét a proci tápellátásához? Elvileg csak a GND lenne közös ( az adatátvitel miatt ). A dolog lényege nem pont ez az egyszerűsített Arduino kapcsolás, hanem lenne egy PIC-es soros porton kommunikáló kapcsolás ahol az 5V kb 2A mellett kellene. AZ USB elvileg csak 500mA-t bír. Tehát kizárhatom az FTDI tápellátásuául is szolgáló USB tápfeszt.
A DTR kivezetést a fönt említett kapcsolásban hogyan kell a resetre kötnöm ?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
A DTR kivezetést a fönt említett kapcsolásban hogyan kell a resetre kötnöm ?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Szia!
Mehet külön tápról. Tehát az FT232 az USB-ről az AVR külön tápról. A GND legyen közös. Ahogy írod is. Itt is ez van.
http://arduino.cc/en/uploads/Main/ardui ... ematic.pdf
Itt láthatod a bekötést. Remélem segít.
A DTR-es reset zavaró is lehet, az arduino paneleken át lehet vágni.
A soros portokhoz nem tudok hozzászólni. Hardweresen egy soros port van azAtmega328 -on.
Üdv: Laci
Mehet külön tápról. Tehát az FT232 az USB-ről az AVR külön tápról. A GND legyen közös. Ahogy írod is. Itt is ez van.
http://arduino.cc/en/uploads/Main/ardui ... ematic.pdf
Itt láthatod a bekötést. Remélem segít.
A DTR-es reset zavaró is lehet, az arduino paneleken át lehet vágni.
A soros portokhoz nem tudok hozzászólni. Hardweresen egy soros port van azAtmega328 -on.
Üdv: Laci
Tipp: Nézd meg az Arduino Pro Mini kapcsolását. Abban ez a felállás van készen.
A felállásod esetén:
- FTDU USBről kapja atápot. A VccIO lába azonban a cáláramkörről!
- A GND közös.
- Tx, Rx, Dtr bekötése értelemszerű.
2A táp az ha mobil miatt van, akkor zavarvédelemre figyelj. Ha relék miatt, akkor a visszarúgást és nagy indukciót védd ki.
A felállásod esetén:
- FTDU USBről kapja atápot. A VccIO lába azonban a cáláramkörről!
- A GND közös.
- Tx, Rx, Dtr bekötése értelemszerű.
2A táp az ha mobil miatt van, akkor zavarvédelemre figyelj. Ha relék miatt, akkor a visszarúgást és nagy indukciót védd ki.
Köszönöm a segítséget ! Remekül működik minden. Először hibázott a soros komunikáció, de mostanra tökéletes. (Újra kellett indítanom a számítógépet...)
Szokásos érthetetlen Winyóz hiba. ... Találtam atmega8 procihoz kristály mentes bootloadert. Ezzel is kipróbáltam. Megy szépen. Hatalmas örömet okoz
Szokásos érthetetlen Winyóz hiba. ... Találtam atmega8 procihoz kristály mentes bootloadert. Ezzel is kipróbáltam. Megy szépen. Hatalmas örömet okoz
Sorosport _CSAK_ kristállyal stabil! Afelett esetleges!!!!
TILOS: RCTag, ExtRC, IntRC,, LC, stb!
Tilos: 0.5%-nál nagyobb kommunikációs _valódi_ sebességi hiba!!!!
TILOS: RCTag, ExtRC, IntRC,, LC, stb!
Tilos: 0.5%-nál nagyobb kommunikációs _valódi_ sebességi hiba!!!!