Füstgát/kazánvezérlés

Processing/Wiring (illetve C) nyelvű programozási fogások, tippek. (AVR-Duino, Arduino, EthDuino, Diecimila, Severino, Nano, LilyPad)
Válasz küldése
tgwh
Újonc
Újonc

Füstgát/kazánvezérlés

Hozzászólás Szerző: tgwh »

Sziasztok!
Pár nap alatt belerágtam magam a témába, de kissé elbizonytalanodtam. Mennyire stabil a rendszer?
Füstgáz hőmérséklet alapján szeretnék egy pillangó szelepet vezérelni a kéményben, vegyes tüzelésű kazánhoz kellene, mert a gatyámat is elfűtöm télen, ha nem kezdek vele valamit, túl nagy a kémény. Abba most hadd ne menjek bele, hogy kiket szidok, muszáj volt irrálisan nagy kéményt felhúzni...
Eleinte rex-eket néztem, aztán sestos-t a belimo-hoz, de ezek elég sok felhasználónál megpurcantak - index fórum -. Ha nem lesz más, marad a sestos + belimo páros. Most hogy elkezdtem volna a megvalósítást, jöttek, hogy hát az arduino nem megbízható. Ugyan úgy lehet kínai vacak, mint a sestos, szerintem. Én úgy gondoltam, hogy ha magam csinálom, a témához hozzáértő profik segítségével, akkor egy egyszerű célhardver biztonságosan fog működni.
Nem szeretnék feleslegesen időt pazarolni, így talán a legegyszerűbb, ha Tőletek kérdezem meg, érdemes-e belevágni, vagy vegyek sestos-t meg belimo-t?
Gyerekeknek biztos veszek egy alap szettet, ledet villogtatni tökéletes, még fiatalon is megértik szerintem - 1-2 osztály ált. iskola -, szórakozni tökéletes a cucc, no meg engem is érdekel annyira :D de ha nem bír egy pillangószelepet valahogy meghajtani, akkor komolyabban felesleges belemásznom a témába.
Másik dolog, hogy mire képes egy szervómotor? Vagy akár milyen más. Külső áramforrásra kötve persze. Elbír egy pillangószeleppel, vagy belimo-t vezéreljek inkább? Annyira nem aggódnék a biztonság miatt, ha leáll a cucc, maximum gyorsan leég a fa a kazánban, megfőzni nem tudja a rendszert. Vagy pedig alig kap levegőt, és elalszik a tűz. Ha meg a kettő között áll meg, pont tökéletes pozícióban, akkor lehet cumi, de annyi fát meg nem pakolok a kazánba, ami képes lenne felforralni a vizet. Meg ugye otthagyni nem fogom, extraként menne ki egy kb. 4-5 méteres vezeték egy födémen és egy falon keresztül a szobába, oda meg egy lcd minden adattal. Vezeték nélküli technológiában nem bízom, se az időjárás állomás, se a mobilwifi nem stabil, pedig minimális a távolság, és a falak száma :D
Segítségeteket előre is köszönöm!
tgwh
Robert
Elektronbűvölő

Re: Füstgát/kazánvezérlés

Hozzászólás Szerző: Robert »

Milyen előismereted van?
- hardware
- software oldalról?

Az Arduino rendszert _NEM_ 7/24re tervezték, de azzá tehető.
Ennek HW és SW követelményei is vannak.

Kérdés: Ha a fejlesztés elvisz ~ 40 órát, akkor mennyit szánsz a tesztelésre? Milyen órabérrel számolod a _saját_ idődet? Ezek összköltsége hogyan viszonyul a kész eszközhöz?

A kérdésekből látszik, hogy az elején vagy:
Szervo: Arduino a vezérlést adja,a meghajtás a motorvezérlőé. Legutóbb 3,2 kW-os hálózatról menő szervóhajtást lestem meg...

Első lépésként szedd össze, h mit szeretnél. Részfeladatokat. És énnekem a 0. lépés a mérés lenne:
- hőmérséklet
- gyantatartalom (kirakódásnál a hőmérsékletmérési adatok hamisak lesznek)
- CO szenzor működése

Utána mennék csak tovább. De az is a 60+15 napos tanfolyam lenne... Ott az alaplogikák benne vannak....
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Stabilitás:
- mit raknál be többet mint ami egy "kínai klón" nem tud? Miben tér el az eredeti Arduinotól?
- mit teszel TE a humán error kiküszöbölésére? A programot emberek írják... (Az arduino keretrendszert is :))

Míg a gyári holmi garanciális, felelősségbiztosítás van rá - addig a Tied ha elrontod CO-val is szennyezheti a lakás levegőjét. Vagy füstgázzal vagy éghető széngáz-eleggyel... Én óvatosabb lennék....

És itt a SW/HW mellett a mechanikai kialakítást is végig kell gondolni...

Tudom, erős kérdések voltak. Csak mostanában láttam egy-két ipari balesetet (kivizsgálást) és a jóhiszeműség, tenni akarás, megoldjuk okosba mentalitás (kívánt részarányok összerakhatóak) - néhány emberéletet jelentett (és jelentős anyagi kárt).
tgwh
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: tgwh »

Akkor szépen sorban.
Előismeret? Párszor nekivágtam már a c++-nak, csak sosem volt időm, előtte csak pascal volt, alapfokon. Mondjuk úgy, a logikája megvan, a gyakorlat hiányzik. Árammal nem foglalkozom, tehát kb. semmi :)
Nem is kell neki folyamatosan mennie, csak amikor a kazán is működésbe lép.
Saját időmet elég olcsón számolom, mivel ha a nagyközönség is segít, akkor egy-egy meglévő füstgáz vezérlést le lehetne koppintani, és ha stabilabb mint egy kész megoldás, akkor már megérte.
Addig oké, hogy a vezérlést adja, de egy pillangószelepet ezek szerint el fog vinni a motor, amit vezérelni fog. Nem hinném, hogy a belimo olyan különleges motorral rendelkezne, hogy megérné azt megvenni (22-70 ezer forint között...).
Én is valahogy így gondoltam a kezdést, a gyantatartalmat leszámítva, mert az nincs, legalábbis ha a tölgy-bükk féle fákból annyira azért nem folyik kifelé. Maximum egy kis fenyő lesz, de nem folyamatosan, tehát mint ha ott sem lenne, vegyük úgy. Egyébként sehol sem merült fel ez a gondolat, hogy befolyásolná a mérést, erről írhatnál bővebben is ha nagyon ráérsz egyszer valamikor :D

Mit tennék bele? A minimálisat, ami szükséges. Motor és vezérlése, hőmérsékletmérések, co szenzor, meg egy kijelző a szobába, és kb. ennyi. A kijelző kaphat max egy hangforrást meg egy ledet, amik szólnak ha gond van. De elsőre ez sem fontos, ha látom hogy valamelyik adat kezd elszállni, akkor úgyis tudom hogy gond lehet.
Hát én úgy gondoltam, hogy ha egy fazék forrás közben lévő vízben működik, akkor olyan nagy baja nem lehet... nem muszáj 100°C-nál tesztelni, arra gondoltam, hogy egyszerűen pl. 30-40°C-ra húzom le a határt, ha akkor és ott zár, akkor valószínűleg 80-90°C-nál is azt fogja csinálni... lehet hülyén gondolkodtam, de úgy hittem, hogy ha minimális dolgok vannak benne, és egyszer letesztelem, akkor csak nem írja át a változókat kedve szerint :D ha meg nem tömöm agyon a kazánt - minek tömném, nagyon meleg lenne a házban -, akkor nem tud felforrni.

Garancia, felelősségbiztosítás? :D amikor mindent úgy gyártanak le, hogy a garancia után két nappal már meghibásodjon? :D Attól hogy van rá garancia, még meghibásodhat akármi. Aztán az is előferdül, hogy a kici occo kínai valami rejtélyes okból kifolyólag hibátlanul működik...
Valamilyen szinten hiszek abban, hogy ami drágább az jobb, de amikor csak azért kerül valami 4x annyiba, mint amennyi indokolt lenne, mert ,,luxus'', ,,eco'', vagy épp márkás, ott azért már valami gebasz van.

Szennyezni nem fog, mivel a pillangószelep lemeze eleve kisebb, mint a füstcső, direkt azért, nehogy megfulladj. Házon kívül van minden, meg nyílván nem dinamitot fogok a kazán mellett tárolni...
Másik oldalról meg, ha én rakom össze, akkor azért csak tudom mi van benne, ezer meg egy ember találhat benne hibát, tehát csak működni fog.
Harmadik oldalról, ha megveszem a boltit, ki rakja össze? A mai ,,szakik'' ötven évvel le vannak maradva, talán az ország másik feléről találnék valakit, aki ért hozzá. Tehát a boltit is én rakom össze, mert kis túlzással élve, jobban értek hozzá, mint a szaki, én már hallottam róla, meg tudom hogy működik, beszerelési rajzot is láttam róla (már ha megveszem és itt lesz, tetszik érteni na :D )...
A kéményre is azt mondta a sok okoska, hogy jóvanazúgy, ki kell égetni és kész. Na most ha netán, esetleg, talán tökrészegen hallgatok rájuk, talán már a híradóban is szerepeltem volna! :D de az új kéménnyel a veszélyforrás nagy része kiiktatva, nem tud semmi a kéményből a szobába szivárogni... eddig tudott...

Szóval nem tudom. Egyrészt ha gyorrsan megvan, jó lenne a saját, másrészt ha a bolti beszrik, akkor kidobtam egy rakás pénzt az ablakon, és lecserélem...

Azért az ipari baleseteket másfelől is meg lehet ám közelíteni... azért büntetnek, ha a gépet konnektorba dugod, biztos sokan szórakoznak működő gép áramtalanításán :D ha nyitva az ajtaja, szintén büntetés, meg még ezer meg egy dologért, de ha netán szakmai tanácsot kellene adniuk, olyat ami logikus és használható is, akkor csak hápognak :D
Válasz küldése