Üdvözlök mindenkit!
Először is Boldog Új Évet Mindenkinek! Karácsonyra megleptek az alábbi programozókkal:
ISP ATMEGA16 ATmega32 Board + USBISP 3.3V / 5V AVR Download Programmer +
Microcontroller/24/93 Series EEPROM Programmer SP200SE/SP200S 24 93 SP200
Valamint hozzá néhány kontrollerrel:
ATMEL AT89S52-24PU
ATMEGA48PA
ATTINY2313A-PU
ATmega328P-PU
A következő kéréssel fordulok hozzátok:
Van valakinek olyan univerzális alapkapcsolása ( főleg a 328P- hez), ami az ARDUINO-hoz hasonló? Olyanra gondolok, hogy csak a beprogramozott kontrollert kelljen cserélni, az I/O csatlakozók rendelkezésre álljanak. USB nem kell !! Egy ARDUINO- hoz hasonló kapcsolásra gondolok, amely USB nélkül tudja az alapvető csatlakozásokat. A funkcióját az előre felprogramozott kontroller adja. A neten keresgéltem, de általában USB-s, vagy céláramköröket találtam.
Előre is köszönöm.
Atmega alapkapcsolás
Re: Atmega alapkapcsolás
Ha Arduino-hoz hasonlóan akarod használni:
- Kelleni fog egy 16 MHz-s kristály és két 22 pF-es kapacitás is, amit az XTAL lábakra kell kötni
- A VCC és GND lábak közé tegyél 100 nF zajszűrő kondenzátort.
- Az AREF és GND közé ugyanígy tegyél 100 nF kondenzátort, akkor is ha nem használsz ADC-t. Sok váratlan fagyástól megóv.
- a RESET-et 10k-val kössed VCC-re
Ennyi. Ha programozóval programozod, akkor kelleni fog 2x3-as tüskesor és egy RESET gomb sem árt.
Mindenesetre elsőre nem tiszta, hogy egy 700 Ft-os Arduino nano-t / minit miért akarsz házilag újra megcsinálni.
- Kelleni fog egy 16 MHz-s kristály és két 22 pF-es kapacitás is, amit az XTAL lábakra kell kötni
- A VCC és GND lábak közé tegyél 100 nF zajszűrő kondenzátort.
- Az AREF és GND közé ugyanígy tegyél 100 nF kondenzátort, akkor is ha nem használsz ADC-t. Sok váratlan fagyástól megóv.
- a RESET-et 10k-val kössed VCC-re
Ennyi. Ha programozóval programozod, akkor kelleni fog 2x3-as tüskesor és egy RESET gomb sem árt.
Mindenesetre elsőre nem tiszta, hogy egy 700 Ft-os Arduino nano-t / minit miért akarsz házilag újra megcsinálni.
Köszi a tippet! Ünnepek után neki is ugrok. Kis kihívás... Jó sok éve nem foglalkoztam elektronikával. ( Még a VHS korszak. Akkoriban ezek + V2000 videókkal foglalatoskodtam.) Valamint, ha már megvannak a kontrollerek, valamire használni is akarom. Egy olyan univerzális kapcsolással akarom megoldani, mint az alap ARDUINO. Tudom, hogy készen olcsóbban megkapom, de így mégis a saját "gyerekem" lesz ...
Itt a kapcsolási rajz
Egyszer az életben meg lehet építeni, mert érdekes lehet, de szerintem nincs értelme Kínával versenyezni. A nano praktikus, mert minden benne van és 2x15 lába van, sorban egymás mellett.
Simán bedugod breadboardba, vagy hüvelysávval felszerelheted kész panelre. IC foglalat helyett hüvelysávot fogsz használni, ha pedig nem kell USB, akkor nem használod.
Én USB-ről a tápot veszem, tök praktikus, hogy trafó sem kell. Pár száz forintért hálózati USB töltőt kapni, arról megy minden. Fejlesztésnél meg USB hubot használok.
Itt egy kép egy munkámról nanoval.
Egyszer az életben meg lehet építeni, mert érdekes lehet, de szerintem nincs értelme Kínával versenyezni. A nano praktikus, mert minden benne van és 2x15 lába van, sorban egymás mellett.
Simán bedugod breadboardba, vagy hüvelysávval felszerelheted kész panelre. IC foglalat helyett hüvelysávot fogsz használni, ha pedig nem kell USB, akkor nem használod.
Én USB-ről a tápot veszem, tök praktikus, hogy trafó sem kell. Pár száz forintért hálózati USB töltőt kapni, arról megy minden. Fejlesztésnél meg USB hubot használok.
Itt egy kép egy munkámról nanoval.