Én is csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz.
Ám a topik címére válaszolva az jut eszembe, hogy az ESP modulok 01-32-ig, készülékbe építésre valók.
Miért?
Mert azt a sok alkatrész ami egy fejlesztői lapon van mint pld. a NodeMcu vagy egyéb ehhez hasonló kész egységeken, mert abból is van többféle, szükséges az alap modulok működtetéséhez.
Természetesen megépíthető, de ha nekilát az ember akkor tulajdonképp már egy saját fejlesztésű eszközt épít mint ahogy fentebb is írtam és az nem kezdő szint, a velejáró buktatókkal együtt.
Enyhe túlzással az Arduino modulokhoz hasonlít a probléma, ott is csak egy AVR van benne, mégsem vesz az ember külön mondjuk egy Mega328p-t és forrasztgat otthon, csak ha készülék amibe kerül ezt megkívánja.
Eléggé érzékeny az ESP modul tápfeszre felhúzó ellenállásokra, stb. Sok bosszúságtól megkímélnek a fejlesztői modulok.
Róbert linkjeiben is látszik hogy ESP-01,13 ig túl nagy különbség "nincs" a modulok között, inkább csak a kialakítás ami egy adott készülék építésekor fontos lehet. Árban nagyjából megegyeznek, így tényleg csak az számít mi passzol az elképzelésedhez a legjobban.
Tehát fejlesztéshez a még nincs elképzelésed, jobb egy fejlesztői egység.
De.... mivel ezeknek a moduloknak pont az az egyik előnye, szépsége, amikor egyszerre sokat veszel belőle és egymással kommunikálnak, vagy több egységet vezérelsz mondjuk a lakás több pontján.
- 10 db fejlesztői modul már egy kisebb vagyon.
- ezen a szinten már nem nevezhető kezdőnek az ember.
- ekkor már meg lehet oldani (OTA) Wifin keresztül felprogramozni a modulokat, így csak egyszer kell soros porton keresztül feltölteni az alapprogramot, onnantól kezdve akár a lakás vagy a világ bármely pontján elhelyezett egységünket újraprogramozhatjuk. (miért vennénk hozzá feleslegesen USB csatolót, mikor nem is használjuk )
- na ekkor merülhet fel a kérdés hogy milyen alap modult vegyen, de ekkor már rendelkezik akkora tudással hogy ez talán nem kérdés. Itt azért nincs akkora választék, és a különbségek sem akkorák hogy órákig kelljen töpprengeni.

- egyébként ebben az esetben, ha nem jól megtervezett készülékbe kell, csak játszadozni szeretnénk ESP12 vagy 12-e a jó választás.
ESP-14 már kicsit más.
http://www.cnx-software.com/2015/10/26/ ... stm8s-mcu/
ESP-32 szintén.
viewtopic.php?f=46&t=1760
Természetesen ha már ezek is használatunkban lesznek, és az ember bizonytalan ebben a kérdésben, itt is érdemes lesz elsőre a fejlesztői modul beszerzése.
Ezek után szerintem nem is az a kérdés hogy milyen modult vegyen az ember kezdethez hanem, hogy milyen fejlesztői modult.
Erről megint lehetne írni ugyanennyit. Itt megint az a kérdés mire használod.
Legalapvetőbb mondjuk hogy Arduino rendszerbe illesztenéd, arra is van nagyon megfelelő, passzol mindenhez dugod/használod formában van kialakítva. AT parancsokkal lehet vezérelni.
http://www.wemos.cc/wiki/doku.php?id=en:start
Avagy magadnak építesz köré egységeket, akkor szintén több irányba el lehet indulni...........
Pld ha van kedvenc USB illesztő chip ed akkor célszerű olyan modult választani amiben az van.
Bla bla bla........
Igazából csak azt akartam írni, hogy
+1 a NodeMCU Board melett.
Azért ha nagy süketségeket írtam volna szóljatok, korán van még.