ESP8266-XX melyik modul micsoda, és mire való?

ESP8266, ESP32 chipek és az ESP-xx modulok. Programozási nyelvek, trükkök, hardware tippek.
csegebiga
Chipgyilok

ESP8266-XX melyik modul micsoda, és mire való?

Hozzászólás Szerző: csegebiga »

Sziasztok!
léteznek ezek a kis modulok, és a kezdő, (a témával most ismerkedő) felhasználó első kérdései:
  • melyikkel kezdjem?
    melyik mire való?
    miben különböznek?
    a magasabb verziószámú jobb-e?
    szoftverben, kezelésben is különböznek annyira, mint kinézetben?
az látható, hogy a ESP8266-1 fizikailag erősen eltér a ESP8266-12E-től.
Robertnél istöbbféle kapható, a kínaiaknál már 13-as, 14-es verziókat is kínálnak.

ara gondoltam itt ki lehetne fejteni, hogy melyik modul mire jó?
és egy alap kapcsolást adni mellé, amivel elindul a modul
(felhúzó ellenállatok, tápok, szintillesztések, teszt appok)

nem sültgalambokat hanem használható tudást felhalmozva itt.
mit szóltok?
csabeszq
Bitfaragó

Re: ESP8266-XX melyik modul micsoda, és mire való?

Hozzászólás Szerző: csabeszq »

Én a Nodemcu 1.0-t javaslom kísérletezésre (Lolin). ESP-12E modul van benne.

Nagyságrendekkel könnyebb programozni, használni, mint az ESP modulokat. Dev boardnak tökéletes.
Miután kifejlesztetted, használhatsz mást is (ESP-01), ami kisebb és nehezebb programozni, viszont sokkal olcsóbb.

Ha a board képességei érdekelnek, akkor Nodemcu-t vegyél.
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

SanyiSay
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: SanyiSay »

Én is csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz.
Ám a topik címére válaszolva az jut eszembe, hogy az ESP modulok 01-32-ig, készülékbe építésre valók.
Miért?
Mert azt a sok alkatrész ami egy fejlesztői lapon van mint pld. a NodeMcu vagy egyéb ehhez hasonló kész egységeken, mert abból is van többféle, szükséges az alap modulok működtetéséhez.
Természetesen megépíthető, de ha nekilát az ember akkor tulajdonképp már egy saját fejlesztésű eszközt épít mint ahogy fentebb is írtam és az nem kezdő szint, a velejáró buktatókkal együtt.
Enyhe túlzással az Arduino modulokhoz hasonlít a probléma, ott is csak egy AVR van benne, mégsem vesz az ember külön mondjuk egy Mega328p-t és forrasztgat otthon, csak ha készülék amibe kerül ezt megkívánja.
Eléggé érzékeny az ESP modul tápfeszre felhúzó ellenállásokra, stb. Sok bosszúságtól megkímélnek a fejlesztői modulok.
Róbert linkjeiben is látszik hogy ESP-01,13 ig túl nagy különbség "nincs" a modulok között, inkább csak a kialakítás ami egy adott készülék építésekor fontos lehet. Árban nagyjából megegyeznek, így tényleg csak az számít mi passzol az elképzelésedhez a legjobban.

Tehát fejlesztéshez a még nincs elképzelésed, jobb egy fejlesztői egység.

De.... mivel ezeknek a moduloknak pont az az egyik előnye, szépsége, amikor egyszerre sokat veszel belőle és egymással kommunikálnak, vagy több egységet vezérelsz mondjuk a lakás több pontján.
- 10 db fejlesztői modul már egy kisebb vagyon.
- ezen a szinten már nem nevezhető kezdőnek az ember.
- ekkor már meg lehet oldani (OTA) Wifin keresztül felprogramozni a modulokat, így csak egyszer kell soros porton keresztül feltölteni az alapprogramot, onnantól kezdve akár a lakás vagy a világ bármely pontján elhelyezett egységünket újraprogramozhatjuk. (miért vennénk hozzá feleslegesen USB csatolót, mikor nem is használjuk )
- na ekkor merülhet fel a kérdés hogy milyen alap modult vegyen, de ekkor már rendelkezik akkora tudással hogy ez talán nem kérdés. Itt azért nincs akkora választék, és a különbségek sem akkorák hogy órákig kelljen töpprengeni. :)
- egyébként ebben az esetben, ha nem jól megtervezett készülékbe kell, csak játszadozni szeretnénk ESP12 vagy 12-e a jó választás.

ESP-14 már kicsit más.
http://www.cnx-software.com/2015/10/26/ ... stm8s-mcu/
ESP-32 szintén.
viewtopic.php?f=46&t=1760
Természetesen ha már ezek is használatunkban lesznek, és az ember bizonytalan ebben a kérdésben, itt is érdemes lesz elsőre a fejlesztői modul beszerzése.

Ezek után szerintem nem is az a kérdés hogy milyen modult vegyen az ember kezdethez hanem, hogy milyen fejlesztői modult.

Erről megint lehetne írni ugyanennyit. Itt megint az a kérdés mire használod.
Legalapvetőbb mondjuk hogy Arduino rendszerbe illesztenéd, arra is van nagyon megfelelő, passzol mindenhez dugod/használod formában van kialakítva. AT parancsokkal lehet vezérelni.
http://www.wemos.cc/wiki/doku.php?id=en:start
Avagy magadnak építesz köré egységeket, akkor szintén több irányba el lehet indulni...........
Pld ha van kedvenc USB illesztő chip ed akkor célszerű olyan modult választani amiben az van.

Bla bla bla........ :)

Igazából csak azt akartam írni, hogy
+1 a NodeMCU Board melett. :)

Azért ha nagy süketségeket írtam volna szóljatok, korán van még. :D
Robert
Elektronbűvölő

És persze pl. az alverziók:
ESP-01:
- kék színű 512kbyte Flash
- barna színű: 1Mbyte Flash

ESP-12:
Eredeti: 1 MByte flash (vagy 2MB?)
Később(nem megkülönböztetve): 4MByte
utána
ESP-12E:
kivezetve a Flash lábainak megfelelő I/O-kat is a modul alján
ESP-12F:
Itt még nem láom a különbséget (nyák áttervezésén kívül a fémtok alatt)

Persze, ha terméket készítünk, akkor CE, FCC és egyéb minősítések miatt érdemes eleve a már tanusított ezsközök beépítése. Így a teljes áramkör tanusításából egy kevés összeg lejön. De még így sem éri meg, csak nagy árrés és/vagy nagy darabszám esetén termékként megjelenni (de ez egy másik thread).

Meg ugye vannak az önálló modulok.
pl. ESP-13/14, amik külön plusz processzort is kaptak.
Ami látszik: több féle van, amik közül itthon az egyszerűsége miatt az ESP-01 terjedt el, illetve az ESP-12=ESP-07 a sok kivezetés miatt.
Fejlesztői környezetből a NodeMCU ami jól sikerült (csak itt kétféle szélességgel/USBillesztővel fut éppen :))
SanyiSay
Elektronbűvölő

Hu 13 as is +procis. :? Benéztem.
ESP12 memória mizériáról sem tudtam.
Ár érték arányban akkor 12E tűnik optimálisnak, játszadozni. Igaz ahhoz még nem láttam hozzá jó beépítő adaptert.
Remélem dolgoznak már rajta a kis szorgos kezek kínában. Csinálhatnának olyant is amin minden rajta van az alap működéshez. Levenni könnyebb ha mégsem kell egy alkatrész, mint rárakni.
SanyiSay
Elektronbűvölő

ESP12 vs 12e
Van 6 db + lábunk amit használni elvileg nem lehet mert a beépített Flash lefoglalja, de akkor mire jó hogy kint van?

ESP12e scematic ábra
http://www.addicore.com/v/vspfiles/down ... p-12-q.png

Ezen az látszik hogy a reset lábon van felhúzó 12K.
Megmértem, tényleg ott van. Rámértem a sima ESP-12 re is, ott nincs ez a kis kiegészítő elem.
kapu48
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

Ez most komolyan kérdezed?: „ de akkor mire jó hogy kint van?” :wink:

Mert a válasz benne van a bekötésben!
A Flash-t a CS_ lábán választja ki az ESP SPI_CS0 lába.
Ha ez nem L szinten van, akkor használhatód a többi 5 pint másra!

Esetleg ESP SPI_CS0 = H engedélyezi a 2. flash-t.
kapu48
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

Én nem látok olyan nagy fantáziát ebben a modulban!
Nagyon kevés a vezérlésre használható I/O kivezetése!

Amint említed lakásvezérlésre használnád?
Ha pedig + port bővítőt használsz? Akkor már árban drága!

Szerintem jobb megoldás 1 olcsó kínai Arduino mega + ESP.
Lesz pluszban: 16 ADC, 15 PWM, 16 I/O, stb….
SanyiSay
Elektronbűvölő

Kérdésem persze hogy komoly. Nem a tudásom végtelen hanem a kíváncsiságom. :D
Ez az a szint nálam amihez már ti kelletek, jó hír hogy még nincs későn bekapcsolódni a témába.
..és köszönöm a választ. :)

ESP fantáziálásban nem értünk feltétlen egyet.
Ez nem központi vezérlőnek való ahonnan kábelek hada szalad szerteszét, hanem pld. kábel kiváltó.
Minden konektor, lámpa 1-1 modul. Ott kb 1 port van használatban, nem véletlen van olyan modul aminek szinte kivezetése sincs. Vagy érzékelők, különböző szenzorok küldik az adatot a központ felé. 2 ceruzaelemmel hónapokig elvannak, ha jól rémlik valakinek ment egy évig is.
Persze ha sok láb kell akkor azt meg kell oldani, és nem feltétlen elkerülendő egy AVR vagy egyéb megoldás beiktatása, ami nem gond hisz erre is tökéletesen megfelel, ne sértődik meg ha ki kell szolgálnia egy nála okosabb egységet, de rengeteg olyan feladat van amihez bőven elegendő ennek a modulnak a tudása. Mint ahogy hiába fejlődik az AVR világ is az attiny procik sem veszítik el létfontosságukat modjuk az xmegákkal szemben. Verébre ágyúval? :)
Eredetileg pár hónapja amiből nálam kiindult a lavina:
Hagyományos füstgép, kb 4 méret magasban, tápot fentről kap, így alatta állva nem lehet ki be kapcsolgatni, feladata hogy "egyenletes" füstel lássa el a teret. Automata Ki be kapcsolgatás, és annak szabályozása a változó terem adottságokhoz képest manuálisan, mindezt bolondbiztosan, egy átlag felhasználó lehetőségeivel. Távirányítót nem adhatsz neki mert tuti elhagyja. Telefon meg mindenkinél van, vagy tablet, vagy laptop, de persze azon megint nem tudod ő milyen oprendszert használ. Ami kelet hozzá: /Táp, 1db ESP-01, 1db 3.3v5V illesztő, 1db relé/ Ennél olcsóbbat, kisebb méretben ekkora tudással.....

Aztán jött az itthoni ötlet:
Eddig itthon rádiós konnektorok voltak távirányítókkal (még vannak is, mert azóta csak kapkodok, hogy miket tud), de ezek a rádiósok nem vezérelték a hangfalat, macera volt megfelelő sorrendben áramtalanítani velük olyan készülékeket ahol ez számít. időzítéshez is még egy elem kellett. Nem beszélve a kis ledes készülőben lévő lámpáimról. Ahol csak minimális feladatot kell ellátni. Pár motor, fények, esetleg távolság érzékelés, hanganalizálás, ezaz.
Mindezt vezeték nélkül, egyszerű stabil kommunikációval, univerzális amúgy is zsebben hordott távirányítóval, nem beszélve a viszonylag nagy darabszámú vezérlendő egységről.
Arról nem is beszélve hogy az már bascomos időszakomban is gond volt hogy, ha beépítettem valamit akkor annak az újraprogramozása bizony komoly meló volt. Vezetékkel sem volt kényelmes, vezeték nélkül viszont szép feladat volt.
Itt meg Wifi a vezeték.
Egy szóval ez nem egy versenyló hogy legyőzze a többieket, :) viszont rengeteg feladat megoldható vele minden + alkartész nélkül.

Aztán persze lesz az amikor már a határait feszegetjük és kihajtjuk belőle a maximumot, amolyan csak azért is megoldom ezzel, hiába lenne egyszerűbb mással. Ez viszont alighanem nem az alkatrész hibája. :)
Robert
Elektronbűvölő

Portbővítő:
- I2C/TWI: PCF8574 és erre 3.3V-os karakteres LCD
- I2C buszra sok relé (PCF chip).

Igazán meg minden eszköznek megvan a maga helye - adott projektre.
A Mega előnye a nagy lábszám. Az ESPben meg ott a beépített 4MB Flash (amiből pl. 3 MB Filetárhely; 1MB program), valamint a 64k SRAM, amiből 50k a WiFin kívül az enyim :). És persze a processzor 16MHz vs 80MHz.
Az ESP hátránya: egyetlen ADC:(

De ugyanaz, hogy mit/merre kell megvalósítani, SW vagy HW oldalról. De a megvalósítás során a költségek, funkcionalitás is erősen bejátszik.... És ami eszköz már rendelkezésre áll - lehet válogatni:
- Arduino / Mega2560
- Arduino / Mega328
- Arduino / Mega32U4
- ESP
- PIC család
- STM32 sorozat
- PC104/Atom miniPC
- RasPi
- Tablet/telefon :)
SanyiSay
Elektronbűvölő

16MHz-nél nem maradt le egy nulla? :)

Szerk: Ja csak félre értelmeztem, de már minden ok.
Robert
Elektronbűvölő

Arduino: 16MHz
ESP8266: 80 MHz (bár van 160 MHz módja is)
csabeszq
Bitfaragó

Hozzászólás Szerző: csabeszq »

Robert írta:Arduino: 16MHz
ESP8266: 80 MHz (bár van 160 MHz módja is)
Ez így nem helyénvaló. Az Arduino 32 bites mikrovezétlőjét (Due) kellene az ESP-vel összehasonlítani.

Értelemszerűen Arduino alatt az Atmega328P-t értjük, mert a Due az komplett vakvágány, legalábbis szerintem.
Miközben egy Arduino Due-t 4000-ért mérnek az Ebay-en, addig Nodemcu-t már 1500-ért kapni.
Robert
Elektronbűvölő

Kis összehasonlítás:

ESP modul (ESP8266EX; Xtensa LX3 processzor) / Due (SAM3X8E):
Flash: Külső (512kbyte...4Mbyte) / Belső (512kbyte)
EEPROM: Nincs / Nincs
SRAM: 64kbyte (~50k WiFi után szabadon) / 64kbyte+32kbyte
Sebesség: 80 MHz (160 MHz opció) / 84 MHz
ADC: 1x 10bit /16x12bit
DAC: Nincs / 2x10bit
CAN: Nincs / Integrált
TWI: Nincs (?) / 2x
SPI (natív): 1x / 1x
WiFi: Van / Nincs
Timer: 1x / 9x
UART: 2x / 4x
FPU: Nincs / Nincs