AvrIsp USB mint terminal

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
sneci
Újonc
Újonc

AvrIsp USB mint terminal

Hozzászólás Szerző: sneci »

Szia Robi,
kerestem valamit az usb programozó firmware-jéről, de sikertelenül. Azt akartam megnézni, hogy amikor nem programoz, akkor lehetne-e transzparens módon használni terminál interface-nek. Igen kényelmes lenne, ha a terget isp-n lehetne küldeni szöveget a pc-n futó terminálnak. Persze ott van még az a probléma, hogy a pc-n futó AvrOspII keményen fogja a com portot.
Mi erről a véleményed?
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Nem.
Hacsak nem a FT232 lábait kivezeted, és akkor ugyanaz a sorosport megy az ISPre és a chipre is... Nem javasolt....

A TavIRUSB ISP a chip mosi/miso/sck lábain kommunikál. A terminál meg a TxRx lábakon...
Robert
Elektronbűvölő

Más: Az AVROSPii programozás után elengedi a portot, azaz pl. Hyperterminallal hozza lehet ferni...
sneci
Újonc
Újonc

Megnéztem, az AvrOspII tényleg elengedi, és a hiperterminálon bontani kell a kapcsolatot, hogy az AvrOspII ismét hozzáférjen a porthoz.
Arra gondoltam, hogy az ATtiny-t egy speciális commanddal átvinni egy "terminál" üzemmódba, ahol a targettől az SPI-n kapott byte-ot transparensen küldi az FT232-nek. Programozás előtt ugyancsak egy speciális kóddal visszakapcsol normál üzemmódba.
A TavirISP-t AvrISP-ből faragtad, vagy teljesen saját firmware-t csináltál?
Ha publikus, akkor privátban elküldhetnéd a forrást, és megnézem mit lehetne kihozni belőle.
Robert
Elektronbűvölő

Az AVRisp az alapja, de pár dolog át lett írva és ki lett bővítve benne.
Az AVRisp 3.5 (?) az utolsó publikus forrás, ez sokfelé van a neten.

A változtatás az újabb chipek kezelése, tesztelés, a kétféle sebesség, LEDek kezelése, pár hibajavítás, firmware egyszerűsítés (cipőskanál effektus:) ) a saját munka benne.

A terminál ötlet nem rossz, de a SPI kezelés és azon át kommunikálni (master-slave módban) elvileg lehet. De ehhez a Tiny-2313 fennmaradó kb. 25-30 byteja kevés:).
Majd egyszer, ha átírom M8 chipre... Az alapötlet nem rossz amúgy:). Csak ezt nem igazán fogja senki használni, mert a Terminálra ott a TxRx láb, és egy USB-RS232 átalakító...
1-1 speciális esetet el tudnék képzelni, de a SPI buszt debugra használni, reptében.... Érdekes megközelítés:).
sneci
Újonc
Újonc

Most lövök be egy asm-ben írt 5-fázisú stepmotor vezérlést (ATmega48) mikrosteppel, amire nem tettem +kommunikációt a helyszűke miatt. De ott van rajta az ISP, ami állandóan rajta lóg a fejlesztés alatt. Szkóp és ledvillogtatás helyett jobb lenne debug üzeneteket nyomni a PC-re.
Közben nézegettem a debugWire-t is, és feltett szándékom összehozni egy kényelmes fejlesztő környezetet. Ha majd egyszer idő is lesz...
Addig is kössz a hozzászólást.
Robert
Elektronbűvölő

ASMben?:)
Basic miért nem jó?:)

Kommunikáció 1 lábon sw serialport.... invertálva alapból és a pc sorosportjára. Azaz darab drót bekötés, nem kell rs232 sem!

debigwire nincsen még publikusban kinn...
A bascommal nem is megy a realtime debug....:( (JTAG, DEBUGWIRE)
sneci
Újonc
Újonc

Jó a Basic, nincs vele semmmi gond. Az ezközt megismerni jobbnak találtam az asm-et, meg így abszolút kézben tudtam tartani az idő és fázis kritikus folyamatokat. A .cseg most 752 byte. Ebben benne van az 5 fázis 1/8-ad microsteppel, csökkentett tartóáram, step/dir vezérlés, túláram figyelés ADC-vel és kézi előre-hátra lépkedés nyomógombról.
Mindezt basicben is lehetne, de nekem eléggé kézreáll az asm is. Ha ilyen szinten akarja az ember hajtani az avr-t, akkor először meg kellene ismerni, hogy a basic miből-mit fordít. Majd egyszer azt is megnézem.
Ja és ha jól tudom, akkor ott is át lehet menni inline asm-be a kritikus helyeken.
Robert
Elektronbűvölő

Tartóáramot mivel szabályzod? PWM alapon?
A túláram poén:).

A Basic HEXje visszafordítható ASMbe a Disasm nevű progival (még nincs meg, de az AVRStudióban van vmi hasonló...

A Bascomban $ASM direktívávíl lehet inline ASM-et...
sneci
Újonc
Újonc

Egy fázisállapotban az 5 pwm nyomja fázisnak megfelelő amplitúdókat. Ha tartóáramra akarok kapcsolni, azt a pwm amplitúdókkal nem lehet megoldani, mert a 8 bites felbontásban elmászna a fáziskép. A tartóáram úgy áll elő, hogy mind az 5 fázisban egyszerre kihagyok egy pár pwm ciklust. Hogy mennyit azt egy paraméterben tárolom, azaz be lehet lőni a motorhoz.
sneci
Újonc
Újonc

Hogyan programoztad a 2313-at? Beforrasztás előtt, vagy lehet az usb-n keresztül is?
Más: beszéltünk telefonon, hogy tévedésből mégegyszer elküldted a csomagot, és hogy ne vegyem át, majd visszaviszi a posta. Na ma volt bent a nejem a postán (más miatt) és mondták neki, hogy itt van egy csomag, és persze átvette.
Jövő héten kiviszem majd személyesen a csomagot, de az AvrIsp-t megveszem, majd kp.-ben fizetem.
Robert
Elektronbűvölő

2313 programozása:
A nyák hátulján van egy forrjumper. Azzal a ISP csatlakozón a RESET-et kötöd az ICre.
Programozó felrak a USB-re, erre meg egy bármilyen másik programozó (nálam a STK200 van). És így a chipet fel tudod programozni.
Programozás után USBről lehúz és a forrszemet leitatod. Biztosítékbiteket NEM piszkálni!

Elvileg egyből feléled ekkora benne levő program (ellenőrzéssel égesd be, néha a STK200 nálam hibázik (parazita tápja van csak))!.

Azaz megpróbálkozol a SPI-terminállal?:)
Nem egyszerűnn egy USB-TTL chip (FT232 magában) és az IC egyik szabad lábárs? szabvány sorosport... ;)
Robert
Elektronbűvölő

USB-n ét - sajna - nem lehet. A T2313ban nincs bootloader....
sneci
Újonc
Újonc

Igen, az alap: avr910 4.4-es verzió. Nem akarok +232-t. Az lenne szép az egészben, hogy csak az avrisp madzag megy a pc-re.
Robert
Elektronbűvölő

A TavIRUSB ISP firmware-ja nem publikus (sem hex, sem ASM forrás...). Az utolsó a 3.6 (?) AVR910-es volt az...
Válasz küldése