Motorvezérlés AC félperiódussal

A meglévő hardware eszközök fejlesztési lehetőségei, módosítások, illetve új eszközök bevezetése
Avatar
csabeszq
Bitfaragó
Hozzászólások: 676
Csatlakozott: 2012. szeptember 5. szerda, 6:00

Motorvezérlés AC félperiódussal

HozzászólásSzerző: csabeszq » 2017. augusztus 22. kedd, 7:24

Egy kérdésem lenne, hogy van egy 24VAC öntözőrendszer, mágnesszelepekkel.

Lehet elektromos csapot kapni 12 VDC-n, ami sehogy nem illeszkedik egy 24VAC-s rendszerbe. Szerintem egy villanymotor bírja az 50Hz-es félperiódust, ráadásul ha az egyenirányítóval nem tükrözöm a negatív irányt, az olyan, mintha 50%-os 50Hz-es 24VDC-s PWM-mel vezérelném.

Ti hogyan kötnétek be 12 VDC motort 24VAC rendszerbe? Step-down vagy félperiódus?

Avatar
winnerbt
Chipfüstölő
Hozzászólások: 897
Csatlakozott: 2007. március 25. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Motorvezérlés AC félperiódussal

HozzászólásSzerző: winnerbt » 2017. augusztus 22. kedd, 8:31

Relés a kimeneted? Csak azért kérdezem, mert igen csak gondolkodóba ejtett pár éve a szuper árcsökkentett triac-os megoldás. Igaz, a vezérlő érzékelni tudta, hogy a "bővítő" rajta van-e illetve hogy a szelep be van-e kötve. Ilyennél belenyúlni...nem egyértelmű, hogy nem érzékel hibát pl. Ha reléd van és normál 24VAC, akkor én a graetz (hogy mindkét periódus egyformán legyen terhelve)+kicsi kondi (felesleges csúcsra tölteni)+egy áteresztőtranyós, Zenneres stabilizátort tennék bele. Igaz, nem tudom az áramokat, disszipációra figyelni. (ezért is nem ajánlott a nagy pufferkondi, elég, ha 10msec alatt nem esik a fesze 12V alá, így a disszipáció is kevesebb lesz). Ha sokat akarsz használni, akkor egyszerűbb egy külön 12V-os dugasztápot betenni és a 24VAC-re meg egy segédrelét pakolni, ami kapcsolja a 12V-ot. Ha egyutasan egyenirányított 24V-ot adsz a szelepre, akkor előfordulhat, hogy zúgni fog (működési időfüggő persze, hogy zavar-e, ha naponta 2x 10sec-ig berreg), a motor valószínűleg bírni fogja, bár a csúcs 30V nem tudom, jót tesz-e hosszútávon (belső védelem esetleg, ha van benne).

Avatar
csabeszq
Bitfaragó
Hozzászólások: 676
Csatlakozott: 2012. szeptember 5. szerda, 6:00

Re: Motorvezérlés AC félperiódussal

HozzászólásSzerző: csabeszq » 2017. augusztus 22. kedd, 10:42

Nem akarnám ennyire túlbonyolítani, Graetz és a kínaiaktól megveszek 1$-ért az AliExpress-en állítható step down-t. Betekerem a 12V-ot, azt szevasz. Csak eszméletlen macera a két feszültség a rendszerben. Az AC egymagában is hatalmas "áldás", ezért relés lesz a rendszer. Nem biztos, hogy triac-kal szeretnék szórakozni.

A stabilizátor nagyon rossz ötlet, mert egy motoros csap simán felkaphat vagy 1A áramot, ha nem többet. Ezek a villanymotorok nem kispályáznak, másodpercek alatt elfüstölnék a stabilizátort.

Avatar
winnerbt
Chipfüstölő
Hozzászólások: 897
Csatlakozott: 2007. március 25. vasárnap, 6:00
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Motorvezérlés AC félperiódussal

HozzászólásSzerző: winnerbt » 2017. augusztus 22. kedd, 11:01

Kérdés, mennyi ideig kell a motort vezérelni, persze ha van stepdown, akkor azzal egyszerűbb. Az elfüst meg idő/teljesítmény/hűtés kérdése. Tesztként lehet, kipróbálnám a sima egyutas egyenirányítást, persze mérve az áramot, lehet, kibírja a motor. Gondolom, nagyon ritkán van működtetve.


Vissza: “Hardware javaslatok”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég