Bizony régen volt, amikor 2011-ben kiadásra került egy pdf könyv az ARDUINO nyelv alapjairól. (Én ezévben akadtam rá és mondhatom gyorsan felzárkóztatott.) Akkor friss és újszerű volt a tartalom - köszönet érte Cseh Róbert fordítónak és kiegészítőnek!- de/és itt az idő frissíteni, aktualizálni a tudásunkat! Meg kel említeni Harsányi Réka szerző szorgalmas sorait, amelyek a neten szétszórva számos helyen fellehetők. (pl. a blogja)
Rögtön felvetek 4 témát, amelyekhez hozzászólásokat, forrásanyag megjelölést várnék - a közösség fejlődése érdekében:
1. A void()-ok szabadszellemű és praktikus használata a "setup" és a "loop" alkalmazásokon túl.
Én így fogalmaznám meg: void mysubrutin() { ..commands;...} segítségével ciklikusan ismétlődő parancs sorokat gyűjthetünk csokorba és hívhatunk meg a void loop() -on belül, bármely sorból: mysubrutin(); A subrutinunk helye az ino-n belül bárhol lehet, de célszerű a void loop() {..} alatt, a fájl legvégén elhelyezni.
2. Kétdimenziós tömb definiálására ezt adja az alapleírás: char *mystring[]; De láttam ilyet!: " változó *mystring; " Na, ezt hogy kell érteni? (élek a gyanúval, hogy a php fejlődési vonalát követve az arduino rejtve tovább fejlődik a többdimenziós tömbök irányába - csak a debug lehetősége nélkül...!)
3. Elterjedőben van az '- >' operátor? / műveleti jel? / eljárás indikátor? alkalmazása is. pl. file.write(fb->buf, fb->len); Hagyományosan az eredeti definíció szerint ez a formula érvényes: file.write(buf, len); Tehát hogy is működik ez?
4. Találkoztam már "::" kettős kettőspont kifejezéssel is. Van egy elemi példa a tutorialok között: a Morse. Ennek .cpp-je alkalmazza ezt a hivtakozást, amelyről annyit lehet tudni, hogy "szól a constructor-nak", tegye a dolgát.. De pontosan mi ie ez?
Bízom Bennetek és az építő h.szólásokban!