2 proci!

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
szovhoz
Bitfaragó

2 proci!

Hozzászólás Szerző: szovhoz »

érdeklődnék megvalósiítás mivoltáról?!

van 2 procim az egyik a master /m128/ a másik a slave /m32/.

A master egy pwm jelet gyárt motort szabályoz vele és rs485-ön kommunikál nagy távba másik hozzá hasonló masterral természetesen ezen a kommunikációs csatornán ők slave-ek egy pc a master, e melett hőmérő és pára mérő.

A slave egy kijelzőt vezérel és a master által fogadott adc értékeket jeleníti meg és a touch padot kezel.

Mi szükségeltetik a slave és master kommunikációjához.

a másik lehet szükségme lenne még egy procira ami a masteráltal generált pwm jelet dolgoza fel és ő is pont azt adja egy másik motornak az erő miatt szükségeltetik /8kw, 4-4kw procinként/ !!

valakinek van valami ötlete!

illetve ehhez érdekelne melyik kijelző vezérlő chip illene a legjobban engem a sebesség vezérel minél több fps legyen!
és könnyű kijelző vezérlés! /sed1335, ks108, t6963 ? /
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Hol a kérdés?
Itt csak kijelentő mondatok vannak.....

Ha RS485 a kommunikáció fizikai rétege, akkor valamiféle protokoll is kell rá, hogy kia master és ki a slave. a jelekről visszajelzés is kellene - szerintem.

A kijelző sebességében aT6963C a gyorsabb, abban kész karaktergenerátor is van, így azokat nem kell - mintegy grafikát - kirajzolni. DE: ez egyféle karakterfornát jelent!

Azért - amit ki lehetett hámozni a feladat leírásból - ez nagyon komplex. először találd ki, hogy 1 masterhez hány slave kell, és ezeknek mi a feladata. Ezután lehet csak továbblépni....
szovhoz
Bitfaragó

Tehát a kérdés a 2 processzor közötti kommunikáció!

itt egy kép hátha ez jobban magyaráz!

Kép

Tehát minden pwm jelet generáló atmega128 rs485 szempontjából slave!
De a kijelzőnek túl soka a lába és ezért tervezünk 2db procira! a kijelzőt vezérlő atmega32 az is slave a kijelző szempontjából ide a változó értékeket a 128-as adja ami ebből aszempontból master kell legyen!

Mivel az elektronikában 4kw-osak leszenek a motor szabályzók ezért van akinek ennél több kell és ahhoz külön panel kell de akkor már 2db 128-as prockó van így meg kell oldanom hogy az a + 4kw ugyan úgy menjen pwm szempontjából mint a melletete lévő ebből aszempontból csak egy erő kiegészítést adunk mellé és így a kiegészítőnek valahogy ugyan azt a pwm jelet kell feldolgoznia amit a mellette lévő fő vezérlő állít elő és az alapján vezérelni a motorokat! de erre csak ritkán lessz szükség de ebben az esetben néhol 2db slave van egy atmega 128-ra!

a kérdésem az hogy az lcd slave atmega32-ese és a master alatta lévő atmega128-as hogyan kommunikálhat a válozó értékek küldésére egyszerűen és gyorsan !

a másik kérdésem hogy a +4kw-hoz a pwm jelet hogyna tudom adni real-timeban?
ide azt találtam ki hogy simán kiadom byteban és adcn fogadom majd!
de ez nem hinnám hogy működik!

Az rs485 az már más tészta az csak az atmega 128-as dolga!

mivel sok adc-re van szükségem minden féle képp kell a 2db proci!
csak 4 láb az analóg touch a kijelzőn!

Akkor tudsz ajánlani kijelzőt ha lehet jó nagyot és touchosat?
320*240-est! durván 170*100 as beépítési méretekkel!?
Robert
Elektronbűvölő

A kijelzőnek ~6 lába van....(karakteres) illetve ~8+4 ha grafikus.

Én a kijelzővezérlő IC és a M128 közt SPI-t raknék. Gyors, nem időigényes, HW alapon megy a master és a slave is (lsd bascom samples alatt).

Az hogy hányzosz vezérled a motort, ott én a fő slave vezérlőICre raknám rá
- SPI buszon,
- vagy azonos RS485 címen.

PWM realtime: hardveresen megy ki.
Szerintem a részfeladatokat oldd meg előbb, utána nézd komplexen
- RS485hoz kell 1 HW UART+1 irányláb
- SPI kommunikáció 4 láb (MOSI/MISO/SCK/SlaveSelect)
- többi szabad:)

A motorvezérlésen ami necces:
- nagyfeszültségű
- fázishasításos
- zajgenerátoros.....
Ezt tervezd meg előbb, ezen áll vagy bukhat a dolog!

Kijelzőt nem kerestem sosem.....
64*128-nál leragadtam.....

U.i.: Mi lesz a holmi - ha nem titok, amihez ennyi 4kWs motor kell? Ezt még otthon sem lehet tesztelni! Ha meg 400V-os hálózatból megy, akkor én nem fázishasítanék. Berakatnék egy frekvenciaváltót, ami sorosan tudja venni a jelet, hogy mekkora teljesítmény kell.
(soros, 4-20mA vagy hasonló bemenettel...)
Ezt meg oldja meg a megrendelő.....
szovhoz
Bitfaragó

egy speckó szelőztetés technikai vezérlő lessz!

több ventillátort szabályoz majd 4 1kw-ost vagy egy 4kw-os IGBT-vel megy a vzérlés a hardverhez nem sokat konyítok én a szoftvert építem!
a modulok kész vannnak kivétel a kommunikáció és a kijelző most a kijelzőt csinálom!

1 éve megy a munka a fejlesztésével mert apwm jel ne egy egyszerű dolog egy ilyen cuccnál!

simán tudjuk itthon tesztelni! nincs vele gond az előnye a társam szerint a vezérlőnek hogy nincs valéami vissze termelődő áram vagy mi nem értem hogy pont mi ez vagy hogy én csak a szoftvert írom deegyedül álló lessz a maganemében! 2db panelból készül a cucc egyiken az erős áramu vezérlés a másikon a kontroller és a kijelző vezérlés + a kommunikáció!

És állattenyélsztési telepekre lessz a cumó! Jogvédelem már elindítva így nem lehet felhasználni senkinek sem csak úgy!

több istállóban megy majd a sztelőzztetés fűtés pára külső és belső hőmérsékleta alapján + termelési adatok! mindet rs485-ön kötjük össze mivel ez bír akár 1.2 km-t is! és egy telep nem kicsi!

Ha kész maga vezérlő megy a ki egy telepre tesztelésre 3 összekötve akkor kezdünk hozzá a pc-s softver elkészítésének és az internetes elérés megvalósítására mert akár otthonról is akarja szabályozni a megrendelő!

nagyából ilyesmiröl van szó!

már egy kijelzőhöz megirtuk eddig el is fért egy prociban a cucc de mostmár nem működik a dolog kevés a mega 32-n a láb! ezért váltunk a 128-ra nem sufni tuning a cucc mert minden eszköz adott apnelt se házilag készítjük hanem kimondottan gyártatjuk!
És később veszünk saját panel készítő cumót is ha lessz rá kelet!

De kikötés volt a nagy kijelző és az érintő képernyő!

Későbbi bővítés lessz majd a kamera rendszer integrálása mai már egy másik fejezett!

elfeledtem 3 fázisról megy a dolog!
Robert
Elektronbűvölő

Szellőzés esetén nálunk (vegyipar) a ventillátort is igyekeznek frekvenciaváltóval megoldani, mert a PWM alapú fázishasításos az zajt termel....

Az RS485 protkollra - a szabvány miatt - javaslom a ModBus-t, erre PCs figyelőprogi is van.amúgy egy USB-RS485 átalakító elég a PC oldalon. Ekkora távolság esetén a villámvédelemre is figyelni kell!

A netes eléréses részét én nem igazán PCre bíznám. ahhoz az zavarérzékenyebb ilyen folyamatirányítási rendszerre....
Itt én egy beágyazott (pl. "kiherélt" routerben + külsőflash alapú Hdd-ben) gondolkodnék...

A panelt az gyártassátok, nem éri meg otthon vacakolni vele. Prottipusgyartas eseten mar 10 darabnál szóbasállnak az emberrel....
Én sem gyártok már itthon panelt (lyukgalván, védőlakk, és nálam SMD a szerelés....

Ja a RS485re:
- rossz a rajzod!
- a RS485 nem lehet elágazásos, csak buszra szabad felfűzni!
szovhoz
Bitfaragó

a rajz csak szemléltető eszköz! nem rossz csak a látvány miatt rajzolt így tanulmányoztam egy ideig a benbust!

a zajtermelésre rájöttünk mi is és megoldotta a harveres kollega!

teljesen zárt a tér de villámvédelemmel nem lesz gond!

a modbusnak utánna nézek de most a kijelző a legfontosabb már pár próbapanel készült bejáratot hejen készítik nekünk már egy jó ideje de eddig nem volt prockó a dologban viszon fejlődni kell!

a panel ami hajtja a motort nem nagyobb durván 200*150-nél ezen rajta van azavar szűrő tekercs is ami nemkicsi a táptók zezdve minden lessz egy pár smd az fix!

a frekvenica váltós megoldásook ilyen helyen nem váltak be már párat programoztam be és szereltünk fel de nem az idazi + ott az óriási kémiai hatás is amit bírnia kell dolognak!

magas az ammónia szint és azelőző széri már 4 éve hibátlanul működik durvány 100db-ból egy ha megihbásodott de ott is emebri mulasztás okozta a hibát és nem a készülék!
szovhoz
Bitfaragó

az a gond hogy 1 proci a kijelzőnél lassúnak tünt de nagyon, kevés a 16mhz!

a másik hogy szükségeltetik még védelem is a motoroknak ha egy nagyob pofon éri azzonnalmeg kell áljon az egész és újra induljon ezt a rész még nem dolgoztam ki de lassan le kell gondolkodjak rajt és már nem sok idő van!
Robert
Elektronbűvölő

Nagy pofon a motoron restart-> a proci is áramlökést kaphat!

A kijelzőkezelést ezért javaslom a T6963C-re. Az kb. karakteres módban is nagyon gyorsan megy.....
szovhoz
Bitfaragó

a védelem harveresen megoldott optikai leválasztás van erős áramról az fix és még valami de pont erről nem tudok de van valami ic amit erre a célra fejlesztettek hogy kibirjin óriási terhelés és lelőja a cumót ha gáz van!

de a pontos adatokat nem ismerem ha érdekel a dolog meg mutatom a panel rajzot ha elkészül és pár dolgot kérdezeke a kolegától a pontos hardveres dolgokról!

addig keresem a kijelzőt tovább mert nagyon kellene !
herc1234
Bitfaragó

Hozzászólás Szerző: herc1234 »

kijelző lehetne I2c is meg a M128 -hoz pár i/o extender ic
nem kéne plussz avr
(bár ezen gondolkodtam én is hogy egy kijelzőhöz miért ne használnék
el egy kisebb avr-t és a "master" csak parancsot küldene a kijelző avr-nek hogy mit jelenítsen meg és lehetnék igy sokkal multitaszoksabb)
Robert
Elektronbűvölő

Ha grafika kell, akkor az I2C már lassú:(
Én a karakteres LCD-vel játszom, így (egyirányú kapcsolat, busyjel figyelés nincsen) az alapesetbeli 4-6 fps visszaesik 100kHz-s I2C busz esetén ~2 fps-re...

Ha csak parancskiküldés van, akkor előtte az init szakaszban kell feltölteni a chipet az adatokkal....

Nálam most készül M16/M32+EEPROM+Grafikus kijelzővel I2C-s kijelzőmodul....
szovhoz
Bitfaragó

csak grafikus kijelző jöhet szóba! vagy akár szines is!
Robert
Elektronbűvölő

Grafikus lesz.
128*64-es, Touch még függőben... Most tervező asztalon van....
szovhoz
Bitfaragó

Robert írta:Grafikus lesz.
128*64-es, Touch még függőben... Most tervező asztalon van....

ezt nem értem amit írtál!

Mindenféle képp grafikust csinálunk mi!
Karakteressel már ment a dolog és egy akkorka mint amit te ott írsz ks108-as chippel simáán működött a dolog de kevés volt a méret azért kell ekkora /messziről is jól látható/!

analóg touch 4 vezetékes!

Kód: Egész kijelölése

ReadTouch:
Config Pinf.0 = Output                                      ' Makes port F.0 output
Config Pinf.2 = Output                                      ' Makes port F.0 output
Set Portf.0                                                 ' Sets port F.0 High
reset Portf.2                                               ' Sets port F.2 Low
ddrf.1 = 0                                                  ' Sets port F.1 as input
ddrf.3 = 0                                                  ' Sets port F.1 as input  because we need it now as ad input
Waitms 20                                                   ' Wait until the port is stable
Y = Getadc(3)                                               ' Read the ad value for the y
Y = 1024 - Y                                                ' Invert the reading
'Print "VALUE Y : " ; Y                                      ' for debugging
Config Pinf.1 = Output                                      ' Makes port F.1 output
Config Pinf.3 = Output                                      ' Makes port F.3 output
reSet Portf.1                                               ' Sets port F.1 Low
set Portf.3                                                 ' Sets port F.3 High
ddrf.0 = 0                                                  ' Sets port F.0 as input
ddrf.2 = 0                                                  ' Sets port F.2 as input  because we need it now as ad input
Waitms 20                                                   ' Wait until the port is stable
X = Getadc(2)                                               ' Read the ad value for the x
X = 1024 - X                                                ' Invert the reading
'Print "VALUE  X : " ; X
return
itt egy mintaprogi 4 vezetékes touchra!
Válasz küldése