Kaptam egyik ismerősömtől egy AVR-GSM modult http://www.olimex.com/dev/pdf/AVR/AVR-GSM/AVR-GSM.pdf, hogy írjak rá egy jelszavas védelmet. Vagyis a lényeg az, hogy ne lehessen a panelen lévő reléket akármilyen telefonszámról vezérelni SMS-ben.
Ezt Bascomban szeretném megírni, mivel a C-hez nem sokat értek.
Elsőre nem hangzik túl nehéznek, a szakdogámban is foglalkoztam már GSM-el,szóval bátran nekiálltam.
A fejlesztőeszköz kapcsolási rajza itt látható:
http://www.olimex.com/dev/images/AVR/AVR-GSM-SCH.gif
A kapcsolási rajz is érthető számomra, azzal sincsen gondom.
Van egy ATmega32 és egy GSM modul, a kettő össze van kötve RS232-vel, és ezen lóg egy FTDI232-es chip amivel USB porton is el lehetne érni a GSM modult, valamint az AVR-t.
Lehetne,DE NEM LEHET!
Ismerősöm mondja, hogy ő csak úgy tudta elérni a GSM modult (a gyári lefordított hex kód volt az AVR-ben), hogy az AVR studio-ban resetelte az AVR-t, így elérhetővé vált a GSM modul, és AT parancsokkal tudta vezérelni.
Az AVR studio-ban én nem jöttem rá, hogy lehetne ezt (Debug, Reset....stb, nekem nem jött be, no mindegy)
A probléma tehát az, hogy egyik eszközt se (se az AVR-t se a GSM részt) nem érem el.
A tervem a következő volt, hogy írok egy programot Bascom-ban meg egy windows-os programot Delphiben is, hogy USB-n át is lehessen vezérelni a GSM részt (ezt is jó lenne megcsinálni).
A működés elvileg a következő lenne:
-bekapcsoláskor az USB feszültséget érzékeli az ATMega32 a PORTD5-ön és ennek hatására a PORTB2-őn keresztül elengedi az FTDIchip Reset lábát, és az AVR leválik a soros portról, így elérhetővé válik az USB kommunikáció. A gyári hex kódot beletöltöttem az AVR-be és láss csodát, nem csinálja meg....szval nagy kamu az egész
Én viszont ezt az egészet Bascomban szeretném megírni, hogy elérhető legyen mind az AVR és mind a GSM rész is.
1. Ha a gyári leírást jól értelmezem, trükközni kellene, hogy a GSM modult el lehessen érni USB-n át is, vagyis az AVR-t valahogy le kellene választani a soros portról, de hogyan?
2. Próbálkoztam úgy is, ahogy a C kódban volt ddrd-vel a PORTD-t megfelelően beállítottam, így a bekapcsoláskor a GSM modul válaszolt, Call ready, stb, vagyis Rx rész az ment, és Hyperterminal-al láttam a dolgokat, de nem tudtam neki AT parancsokat adni. :(Miért nem?
3. Olyan próbát is tettem, hogy az AVR adta ki bekapcsolás után a GSM-nek az AT parancsot, és a Hyperterminal-on láttam a választ.
Vagyis a két eszköz kommunikál egymással jól abban nincs hiba, de legalább az egyik eszközt el szeretném érni normálisan USB-n át Hyperterminalról.
Milyen megoldást javasoltok?
Hogyan szeparáljam el a két egységet egymástól, hogy ne zavarják a soros kommunikációt?
Minden segítséget, ötletet szívesen fogadok és előre is nagyon köszönöm!
üdv:Higgins
ui:bocs, hogy hosszú voltam