ATmega16 nem programozható

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Cinege446
Biztosítékgyilkos

ATmega16 nem programozható

Hozzászólás Szerző: Cinege446 »

Üdv!

Próbálnék elindulni a programozásban, de a program chipbe küldésével gondjaim akadtak. A fordítás után a következő üzenet jelenik meg:
"Could not identify chip with ID: FFFFF". Ezt követően a következőt írja:
"Selected chip, and target chip do not match ATmega16P <> ATmega16". Ezt nyugtázva bejön az STK Programmer ablak. A Bascom beállításai az oldalon szereplőkkel megegyeznek, a letöltőkábel is az itt leírtakkal azonos (a helyes bekötését többször is ellenőríztem már), így mostanra én is, és egy a programozásban jártasabb ismerősöm is tanácstalanok lettünk. Bármilyen tippet, ötletet szívesen vennék!
SirLeslie
Pákabűvész

Re: ATmega16 nem programozható

Hozzászólás Szerző: SirLeslie »

Cinege446 írta:Üdv!

Próbálnék elindulni a programozásban, de a program chipbe küldésével gondjaim akadtak. A fordítás után a következő üzenet jelenik meg:
"Could not identify chip with ID: FFFFF". Ezt követően a következőt írja:
"Selected chip, and target chip do not match ATmega16P <> ATmega16". Ezt nyugtázva bejön az STK Programmer ablak. A Bascom beállításai az oldalon szereplőkkel megegyeznek, a letöltőkábel is az itt leírtakkal azonos (a helyes bekötését többször is ellenőríztem már), így mostanra én is, és egy a programozásban jártasabb ismerősöm is tanácstalanok lettünk. Bármilyen tippet, ötletet szívesen vennék!
Milyen programozó? ...ATmega16 kap tápot?
STK200 esetén epp/ecp módokkal bios-ban variálni és/vagy setupio.exe telepítés (bascom könyvtárban van) és restart... stb
Cinege446
Biztosítékgyilkos

Azt használom, ami az oldalon van írva (Kanda). A tápot egy 7805-ösről kapja az IC. A biosban már az összes LPT beállítást próbáltam, és a setupio.exe is megvolt :S
SirLeslie
Pákabűvész

Cinege446 írta:Azt használom, ami az oldalon van írva (Kanda). A tápot egy 7805-ösről kapja az IC. A biosban már az összes LPT beállítást próbáltam, és a setupio.exe is megvolt :S
akkor egyre kevesebb a hibalehetőség ;-)
1. az stk200 74xx244 ic is megkapja a +5V-gnd-t?
2. pc és táp gnd-je közös ponton van?
3. ha próbálod programozni, akkor mérsz valami szintváltozást a kimenő mosi-miso-sck lábakon?
Gondolom alaplapi lpt, ugye? ...milyen op.rendszer alatt próbálod?
Cinege446
Biztosítékgyilkos

Ja bocs, rosszul írtam. Ez nem a Kanda, hanem a direkt hozzáférésű, a simán "összekábelezett" programozó. A testek mindenhol közös potenciálon vannak, azzal nincs gond, és az LPT kivezetéseit is rángatja rendesen a gép. XP SP1-ről futtatom a Programot, és alaplapi az LPT.
SirLeslie
Pákabűvész

Cinege446 írta:Ja bocs, rosszul írtam. Ez nem a Kanda, hanem a direkt hozzáférésű, a simán "összekábelezett" programozó. A testek mindenhol közös potenciálon vannak, azzal nincs gond, és az LPT kivezetéseit is rángatja rendesen a gép. XP SP1-ről futtatom a Programot, és alaplapi az LPT.
...sp2-vel használom bufferes verziót, az megy.
Reset lábat is földre húzza programozás kezdetekor? (a lábon mérd meg - mint a többi jelet)
..próbaképpen cseréld meg a mosi-miso kábelt, akkor elvileg "000000"-t kell hibaüzenetnek kapnod.
Cinege446
Biztosítékgyilkos

Ezeket most per pillanat nem tudom kimérni, mert sem a multiméterem, sem a forrasztóm nincs nálam. Hanem, a kábel hossza kereken 1m. Esetleg ez nem lehet hogy túl hosszú?
SirLeslie
Pákabűvész

Cinege446 írta:...XP SP1-ről futtatom a Programot, és alaplapi az LPT.
ebbe is lapozz bele:
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Fo ... ght=ffffff
SirLeslie
Pákabűvész

Cinege446 írta:Ezeket most per pillanat nem tudom kimérni, mert sem a multiméterem, sem a forrasztóm nincs nálam. Hanem, a kábel hossza kereken 1m. Esetleg ez nem lehet hogy túl hosszú?
buffer nélkülivel nem valószínű, hogy 20-30 centinél hosszab kábellel jó lesz - sok zavart összeszedhet.
érdemes megépíteni a bufferest, mert megvédi a párhuzamos portot hiba esetén - volt hozzá szerencsém.
Cinege446
Biztosítékgyilkos

Marad a kábel megrövidítése, de az már csak holnap lesz meg. Az XP-nek megcsináltam azt a kis regfájlt, amit a másik fórumon írtak, de az sem használt :S
herc1234
Bitfaragó

Hozzászólás Szerző: herc1234 »

Ezért érdemes megvenni a programozót (akár egy egyszerűt olcsót álá
stk200)+ venni demoboardot és azon fejleszteni aztán építeni
igy meg több a szívás
különben bascom be van állítva?
Cinege446
Biztosítékgyilkos

A programozónak ki van választva az STK200, meg a megfelelő LPT port is. Van egy fül, ahol a használt IC típust is be lehet állítani, ott kiválasztottam az ATmega16-ot, habár nemtom, hogy az fontos volt-e. Próbapanelt csinálok én olyat, amilyen számomra kell, azzal nincs gond, csak a felprogramozás nem megy :S Hátha holnap a vezetékhossz csökkentésével gatyába tudom rázni a dolgot... : )
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

1, vezetékhossz max 20 cm!
2, 7805 StabICre a 2*100 nF tápszűrő kondi
3, a M16 közvetlen közelébe a 100nF tápszűrő kerámia
4, Vcc és a VccA vagamint a GND és a GNDA is legyen bekötve
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

A bascom melyik verzió?
A TvicPort felment? A kimenet LED lábán (4-es tüske) programozás indításakor a LED villan egyet?
Cinege446
Biztosítékgyilkos

A szűrőkondi az IC felől megvan, LED-et nem tettem bele, mert nem volt kéznél, de holnap multiméterrel rámérek. A Bascom verziója 1.11.9.1. A TvicPort-ot nemtom mi, ergo nincs feltéve : )
Válasz küldése