Supercap
Supercap
Sziasztok!
Itt még eddig nem volt szó (legalábbis eddig még nem találtam nálatok semmit.). Érdekelne, hogy ezeket hogyan kell tölteni(milyen árammal), mennyire strapabíróak, tartósak. Illetve, valami sample kapcsolás, mert egy rtc órát kellene őriznie, ha nem tévedek, akkor ezek többek között erre is valók!
Köszönöm a válaszokat előre is !
Itt még eddig nem volt szó (legalábbis eddig még nem találtam nálatok semmit.). Érdekelne, hogy ezeket hogyan kell tölteni(milyen árammal), mennyire strapabíróak, tartósak. Illetve, valami sample kapcsolás, mert egy rtc órát kellene őriznie, ha nem tévedek, akkor ezek többek között erre is valók!
Köszönöm a válaszokat előre is !
Geht nicht, Gibt's nicht!
Egsyzerű. Mintha egy tölthető elem lenne kezeld úgy. Azaz az 5Vról dióda, majd 100Ohm sorosan, hogy ne rántsa meg a tápot.
És persze a 100 ohmmal paralell dióda az 5V-s rendszert ne tápláld vissza, és a óra meg menjen...
Minden dióda Schottky (pl. BAT43).
De ha az óra támogatja beépítve, akkor simán az elem helyére teszed (pl. DS1302 chip)
És persze a 100 ohmmal paralell dióda az 5V-s rendszert ne tápláld vissza, és a óra meg menjen...
Kód: Egész kijelölése
+5V------|>--+--100R--+--Supercap----GND
| |
+--<|---+
|
ÓraIC
|
GND
De ha az óra támogatja beépítve, akkor simán az elem helyére teszed (pl. DS1302 chip)
Köszi!Robert írta:Egsyzerű. Mintha egy tölthető elem lenne kezeld úgy. Azaz az 5Vról dióda, majd 100Ohm sorosan, hogy ne rántsa meg a tápot.
Minden dióda Schottky (pl. BAT43).Kód: Egész kijelölése
+5V------|>--+--100R--+--Supercap----GND | | +--<|---+ | ÓraIC | GND
Zehner merre szokott helyet foglalni? Mivel ds1307 nél 3V-os elemet ír, és a rendszerem 5V-os. Szal a szupercapot 3V-ra kellene tölteni..
THX!
A rendszerem már kész, és 5V-os. Viszont a ds1307 nem enged időt állítani, ha 5V-ra töltött supercap-ot kap a battery pin-reRobert írta:Zener? Az nem kell bele.....
Az egészet járasd 5V helyett 3Vról... Az is megy....
Ha a rendszer 5V-s, akkor ne foglalkozz vele....
A 3V onnan jön, hogy a tölthető elem 3V-s. A Supercap 5.5V-s névlegesen....
Köszi!Robert írta:Tegyél be a 100ohmos ellenállással sorban egy 1.5...2.7V-s zenert....
Kicsit off, de mennyire számít az, hogy a kvarcot nem tudom közvetlen atmega 8 közelébe helyezni, hanem 10 mm távol tőle, és a kondik is csak ott vannak. A kavrctól pár miliméterre megy a táp(5V) egyik gerince. Nem okoz zavart szerinted a kapcsolásban?
Minden tiszteletem:)