Hőlégfúfó vezérlése

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Válasz küldése
Little
DrótVégénSzéndarab

holegfuvo vezerlese

Hozzászólás Szerző: Little »

Sziasztok.

Szeretnek egy meglevo (rossz) holegfuvonak vezerlest kesziteni.
Az eredeti teljesitmeny vezerlot lemasoltam, es hozzarajzoltam egy tervezett ATMega8-as meghajtot. (Nem nagyon ismerem az eagle-t, igy nezzetek el ha sok a kuszasag a rajzon..)

holegfuvo

Igazabol nem tudom hol kezdjem el, elvi otleteket/tanacsot szeretnek kerni a tirisztor/triak vezerleshez (pwm), adc-hez, es magahoz a kapcsolashoz (mi az ami praktikusabb, mint az ez meghajtom. A teljesitmeny fokozaton nem nagyon tudok valtoztatni.)

Az eredeti LCD-t gondolom nem lehet meghajtani, mert erre egy cel ic volt. Valoszinu valamelyik ericsson LCD fog beferni (35x26mm hely van) a keszulekbe.
A rajzon csak a probaverziohoz van a 2x16 karakteres kijelzo feltuntetve. Az ericsson kijelzok i2c vezerlesuek.

Kerdesek:
-A csatlakozo 3. laban levu halozati jelet (50Hz), hasznalhatom/kell-e hasznalni fazis szinkronizalashoz a tirisztor es triak vezerlesehez? (Ha jol gondolom, hogy eredetileg a nullatmenet figyelest szolgalta)
-Hofok eltarolashoz celszerubb-e kulso i2c eepromot alkalmazni, mint a belsot?
-az ADC hasznalatanal a belso referencia fesz.-t hasznalva, szuksegese e kulso szures, vagy van e valamilyen megkotes?

Egy mukodo keszuleknek sikerult megmerni a ventillator fordulatszabalyzasanal fellepo feszultsegeket (10 lepesben), illetve a futobetet melletti termisztor, hofok valtozassal aranyos ellenallasat.

Elore is koszonom a tanacsokat.

Little
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Tippek:
- kisfesz és hálózati részt tessék optocsatolókkal valahogy leválasztani...
- Az LCD-ből én a hagyományos HD44780/kompatibilis típusokra voksolnék...
- Nyomógombokkal paralell 100nF vagy SWből a prellt kivenni
- Én nem PWMeznék, meg fázishasítanék. Nagy a hőtehetetlensége a holminak, simán nullátmenetes optotriakkal vezérelném... Ugyis hőfokra kell szabályozni.
- A légáramot viszont PWMezném...
Little
DrótVégénSzéndarab

Udv Robert,

Gondoltam nem lesz jo helyen a temam, de megis jobb hogy te nyitottal neki ujat :)

-Az optokra en is gondoltam, papiron beleterveztem, de majd eagleben is rateszem. (a gyariban persze nem volt...)
-A HD44780 kompatibilis lcd-krol esetleg tudsz valami leirast/katalogust? (Lehet ne keresem rosszul, de sehol nem talaltam olyan helyet, ahol a kijelzo meretek is megvoltak, vagy ez alapjan lehet keresni. Sajnos a meretkorlat miatt, a keresest itt kell kezdenem.)
-a paralell 100nf-ek meg elfernek a panelen, igy az megoldhato. (Bar a mega 8ban boven van hely a prellt is lekezelni)
-Az eredeti telj. fokozatot, nem nagyon szeretnem megbontani, ezert gondoltam a fazishasitasra. (Az eredti 50-650C-ig szabalyozhato, eleg pontos holegfuvo volt.) Bar azt most nagy hirtelen nem tudom mekkora hiszterezissel kellene dolgozni.
-a legaram pmwmel lesz megoldva. (Itt a meresemben ha jol emlekszem eff. 21-35V feszultseg kozott, 10 lepcsos a meghajtas)

Azt hiszem keszitek egy folyamatabrat, hogy atlassam a vezerlesi feladatokat :)
Little
DrótVégénSzéndarab

Kicsit tovabbjutottam, de nem elegge..

Megprobalnam inkabb a gyari LCD-t feleleszteni, mert ekkora meretut nem talalok.

Amit tudok rola:
DF1172-o2trzw a tipusszama (google nem segitett adatlapban)
kijelzesek:
-felkorives, ventillator fordulat 10 lepesben
-4 memoria hely
-2 nyil
-hofok 7 szegmensben 3 digiten
-C elsius

16 laba van. Megprobaltam alacsonyfeszultsegu jellel vezerelni a labakat, es a szegmensek aktivalodtak is, de pl a ventillator fordulatnal egyszerre 4 szegmens mukodik, 2 lab vezerlesnel.
(esetleg 8 sor 8 oszlop elrendezesu lehet?)

Addig esetleg van valakinek otlete a labkiosztasra/vezerlesre?
herc1234
Bitfaragó

Hozzászólás Szerző: herc1234 »

I/o lábakat ne köss földre (nyomógombok)tégy közé ellenállást
érdemes megszakítással kezelni a gombokat.Küldök képet ha gondolod.
Robert miért nem használsz képfeltöltős fórumot?

Robert:Hőlégfúfó?
Válasz küldése