sziasztok,
olyan kérdésem lenne, hogy:
például egy vagy több Led villogtatását szeretném megoldani, de a honlapon található Led villogtató pl.:
portb.x=1
waitms 2
portb.x=0
ilyesmit függvénnyel meg lehet irni?
mármint gondolom nem ugy csinálják, hogy ha egy led villogtatást szteretnének megoldani, hogy x sorban leirják mit csináljon a led....nem lehetne ezt megoldani egy függvénnyel?
( bascomban probálkoznék ilesmivel )
bocs ha kicsit káoszosra sikeredett..
köszi
Egyetlen LED tulajdonsága: ég/kialudt, mennyi időre illetve milyen fénnyel.
több LED esetén: mi a leírófüggvény, ezek mennyire vannak egymástól... Milyen színe legyen (RGB)?
Szia!
Van 2-féle kispanelem, amelyek LEDes reklámvilágításhoz készültek anno.
M8+ULN2803 meghajtó+kis táp van rajta.
Az egyiken RS232 csati, ezen keresztül lehet a szekvenciális táblát feltölteni ASCII file-ból, a kisebben csak TTL soros van kivezetve, ott kell programozni.(ezen ISP sincs, szóval a működtetőprogram feltöltéséhez
madzagolnod kell, eredetileg előreprogramozott M8 került bele, ezért nincs rajta).
Ha kell, adhatok panelt, programot (már ha megtalálom a teljes leírást).
Ezek SW PWM-et és kapcsolós üzemmódot is tudnak.
ezekről a sin stb leírófüggvényekről hol tallhatok mintát?..vagy tudnátok egy egyszerű programot mutatni a müködéséről..sajnos egyátalán nem tudok semmit ezekről
csak annyit szeretnék elérni, hogy a led villogását ne kelljen igy leirni hogy mennyi ideig 1 majd 0...hanem valami szabályszerűség szerint villogjon.
illetve tudnádtok példát mutatni, hogy tudok saját függvényt irni ez esetben?
Amit belinkeltem neked oldalakat, ott van a Bascom minta!
Csak átkel írni saját ízlésed szerint!
Amíg nem tudatod velünk a konkrét elképzelésedet, Addig nem tudunk neked konkrét mintát mutatni!
Mivel nagyon tág határok között lehetne válogatni!
amit belinkeltél nekem tul bonyolult még
konkrét elképzelésnek annyi van, hogy egyetlen vagy több Ledet szeretnék villogtatni...olyan modon, hogy ne kelljen leirni hogy mennyi ideig legyen magas és alacsony szintű a kimenet.
szóval egy egyszerű primitiv dolog lenne...csak nemtudom hogy kell hazsnálni pl Róbi által említett leírófüggvényeket.
köszönöm így már érthető..még annyit hogy a refresh után mi hiányzik még?
bocsánat ha hülyeségeket kérdezek..
de tényleg szeretném megérteni és megtanulni
Ebben csak előre definiált adatok vannak!
Azt hiszem neked kezdésnek elég lesz megépíteni hozzá a hardvert!
És belőni!
Később, ha mást is akarsz csinálni a várakozást megszakításba kel tenni.
Hogy ne vigye el a proci teljes idejét! Oda lehet valamit kitalálni, hogy az időzítés folyamatos és szép legyen.
( Timer0 INT Csak benne maradt az előző példa programból, amit jól megvágtam. Majd később fog kelleni.)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kapu48 2011. június 22. szerda, 13:17-kor.
Szerintem "script"-et nem olyan egyszerű megcsinálni, mivel akkor írnod kell egy interprettert. Tehát azt szeretnéd, hogy a ledállapotokat az általad meghatározott függvény határozza meg (pl. Led1=255*sin(TimeClick)), amit mondjuk soros porton beviszel?
(sok videoeditor prg. tud ilyet, de azok ugye erőművön (-sem nagyon) futnak)
Vagy félreértettem?
JAni
14:17
Ötlet a PWM-es fényerő szabályozáshoz:
Az előbb felvetett: (pl. Led1=255*sin(TimeClick)) függvényt előre kiszámítod és eltárolod 1 tömbben. Mivel sokszor lesz rá szükség, így csak bekel olvasni az indexelt értékeket.
Ami jóval gyorsabb, mint a sinusszámítás!
Csak egy egyszerű példa volt (bele lehet kötni, hogy ált. rad. ban kell megadni stb) a lényeg, amire rá akartam kérdezni, hogy math. kifejezést a programban fixre akar tárolni, vagy univerzálisan, "máshonnan beírt, tetszőleges" script-et akar-e futtatni. Anno 25 éve is volt script egy villogó cuccra (pl. 3DS), ahol megadtad, hogy milyen idővel, milyen függvény szerint változzon a fényerő. De az INTERPRETER dolog volt, manapság JAVA közeli script. (a hülyét kapom, amikor egy project file-ban a obj. benne van, de a script meg kimarad, ami a lényeg)
Tehát egy programban manapság a pupák összekattingatja a dolgot, de egy sorban benne van egy egysoros script, emiatt a project-je közel sem azonos eredményt hoz. Félreértés ne essék, nagyon becsülöm, hogy egy program bármilyen paraméterét bármilyen paraméterrel összefüggésbe lehet hozni. Ebben van sok program előnye. (ha valaki megnéz egy AfterEffects project-et, a gagyi tutorial utan elsőre belefut egy egysoros scripbe, ami bármilyen paramétert-bármilyennel összefüggésbe hoz)
Különben úgy érzem, egy egyszerű LEDvillogtatóbó így születik egy űrsikló project, ami tud KV-t főzni is, a Hold állásától függően.
JAni
De az ilyen hozzárendeléseket ne egy AVR csinálja már...Én is írtam indexelt-indexelt-relative-eltolt ugrási című/helyesbített cuccot, nem kívánom a debug-ot senkinek.
Visszatérve a LEDvillogtatáshoz, ha tetszőleges függvény kell, akkor értelmező kell hozzá! És inentől nem nézzük hulla hülyének az objektumorientált dolgokat, szóval lehet nagyot nézni, hogy mire nem jó egy lineáris nyelv.
Bocs, ha meghaladtam az univerzális programozásra való rámutatást, én úgy értelmeztem a kérdést, az,hogy valaki "villogjon fűrészfogjellel a Port1 egy LED, néha" nevű kívánságot is kellene teljesíteni.
(ami megoldható, megfelelő paraméterezéssel)
(Robi a Tanár , tudja, de már, 3x-ra törik össze az üzenetem....)
Jani... Asszem...Valamikor este...