XMega USB-vel

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Válasz küldése
kovacsna
Pákabűvész

Hozzászólás Szerző: kovacsna »

Hello!

Némi útmutatásra volna szükségem egy Xmega32A4U-val kapcsolatban! Sikerült az ATMEL-től mintát kérni:) Kapni nem igazán lehet...

A lényeg, hogy ebben már van USB vezérlő, és ezt kellene, életre kelteni.
Valakinek van tapasztalata ezen a téren, vagy ismerőse, akinek a haverja már látott ilyet?:)

Előre is köszönöm.

Üdv:
KN
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Atmel gyári minta? :)

Meg egy Projekt....
http://www.nonolithlabs.com/blog/
kovacsna
Pákabűvész

Gyári bizony:) Nagy szó, tudom!:)

Köszönöm!

Majd igyekszem a tapasztalatokat megosztani. Igaz C-ben lesz. Az már most látszik, hogy nem egyszerű történet....Érdemes az USB.ORG-n kutakodni, meg az Atmel oldalán az Application Notes-ok között.

Csak egy apróság.... Amíg pl a HOST nem azonosította a Device-t, addig csak 100 mA-t enged a buszon! Arduinosok szerintem beleszaladtak páran az ismeretlen USB eszköz hibába....:) Amint meg volt az azonosítás és a device azt mondja magáról, hogy nagyáramú, akkor engedi az 500 mA-t.

Ha már itt tartok pici OFF:

A Nano marhára érzékeny, milyen USB kábelt használ az ember. Sajnos hajlamos zajosodni, és nem is kicsit! Oly annyira, hogy az egyik kapcsolásban komparátort agyonütötte (időnként nullázódott), és csak akkor mikor megnyitottam a soros portot, egy terminál emulátorral! Nem ment adat, csak a port volt nyitva! Kollgám aztán scope-all megnézte. A tápra szépen rácsücsült az adatvezetékről a tüske! A megoldás erre, egy 1Mohm + 100nF vagy 47nF az USB V- és a USB háza (Shield) között.

OFF vége!

Szóval amint életre leheltem, akkor megírom a tapasztalatokat!

A segítséget pedig , köszönöm!

KN
Robert
Elektronbűvölő

Nem 100 mA az indulási!
50 lesz az....

És a szívás: tegyünk rá jó nagy kondit, legyen szűrve..... Kész is az >50mA indulás-> letilt.

Ha nem akarsz sokat olvasni: USB in nutshell (pdf). kb. 80 oldal, USB alapok....)
kovacsna
Pákabűvész

Nézdd!

While in USB operational mode, the maximum current that can be drawn from VBUS
depends on the device type and state. The device is not allowed to draw more than
100mA until it is properly enumerated by the USB host. The maximum current a
device can draw once enumerated is given during the enumeration process. The
current ranges are from 0 to 100mA for ‘low-power’ devices, or 0 to 500mA for ‘highpower’
devices.

Az Atmel oldalán van a doc8388.pdf-ben!

A kondi a GND és a Shield között van! Az nem terheli be! Amúgy elírtam mert 4,7 nF. Sima RC szűrő...

Akkor valóban gáz lenne, ha tápon csücsülne! Ahol 10uF-nál nem illik nagyobb kapacitív terhelést betenni!

A PDF-et megnézem, köszi!

Vitázni meg nem akarok, csak a tapasztalatom osztottam meg és a megoldást!

ÜDV

KN
Robert
Elektronbűvölő

Köszi!

Nálam még lehet hogy régebbi USB leírás van...
A lényeg: ne akarjuk kivenni a 500 mA-t:)

És még ami fontos! Az 500 mA az sem mindig 500. Elvileg a túláramra le kellene az USBnek kapcsolni. Asztali gepen utoljara a Compaq PII tudta nálam hogy a terhelésre figyelmeztet.... Az ujabb esetén: USB rövidzár: táp lekapcsol:(

Laptopok esetén néha az 500 mA névleges 350 -400 mA is lehet:(.
kovacsna
Pákabűvész

Nagyon szivesen!
Azért fontos, hogy amit írtam az USB 2.0-ra vonatkozik. Az áramfelhasználás meg függ attól is , hogy milyen sebességgel használják a USB-t. Low speed , half vagy full speed (12Mbit/s).
Amit írtál az lehet hogy az USB 1.0-ra igaz, nem néztem utána!

Nem igazán célszerű:)
Ez már attól függ, hogy az USB vezérlőt hogyan építették fel! Az Atmel-nél láttam, hogy van VBUS figyelés, ha akarja az ember!

Próbálják védeni a az áramkört..
A laptopoknál meg első az Energy saving:))) Ezen oltáron bármit feláldoznak!:) A tisztelt fejlesztő, meg oldja meg a gondját ahoygan akarja!

Lehet, hogy visszajön a laposelemes korszak?:)))))

A Nanora visszatérve, vannak tervezési hiányosságok rendesen, de ez másik topic.:)
Robert
Elektronbűvölő

Az USB-nél ami megszívatott - hátha más is belefut:

A kábelek. A kínai vackok belül szerintem nanocsöveken át vezetik. Olyan vékony és így képes több tized volt is simán esik a 10 cm kábelen.
kovacsna
Pákabűvész

Elhiszem...Engem a zajosodás! Sajna a szkóp képeit nem mentettük el!
Ami megoldás:
- HAMA kábel. viszonylag türhető. Persze van profi USB kábem csillió-trillió HUF-ért:) 50cm kb. 15e Ft.

- Olyan kábel, amin rajta van a ferrit gyűrű.
- Sony vangy egyébb gyári kábel.

Szabvány szerint a host-nál 4,8V-nak kell lenni a Device-nál 4.4 V-nak, de még 4,1-volnál működnie kell! Ezt írja a "törvény":)
Azt hiszem, hogy itt láttam, hogy a Dragon épp emiatt füstöl el néha, mert a feszültség sokszorozó nem bírja a terhelést! Amit azért tettek rá, hogy meglegyen az 5V. Még a nagyok is hibáznak:)
kovacsna
Pákabűvész

MEGJÖTT AZ XMEGA32A4U :)))) Ingyenes minta. Még kereskedelemben sem lehet kapni!
Válasz küldése