T6963C kijelző és a CGRAM?
Sziasztok!
Végre sikerült panelt gyártanom a T6963 vezérlővel működő 240*128 dot matrix kijelzőmnek. Addig eljutottam, hogy tudom vezérelni az eszközt, a kijelzőn megjelenő karakterek is a helyükre kerülnek.
Az adatlapon szereplő néhány paraméter beállításában azonban bizonytalan vagyok.
CG ROM módban az előre gyártott karakterek 0x00 - 0x7F között érhetőek el. Felette (0x80 - 0xFF) a felhasználó saját karterei vannak adatlap szerint. Ez utóbbi hogyan értelmezendő? CG RAM módban világos, hogy a teljes 0x00 - 0xFF a felhasználó saját karaterei számára fenntartott helyként szolgál.
És itt van a dologba belekeverve az offset regiszter. Ennek a funkciója sem teljesen világos. b'11111' esetén a CG RAM -kezdő és vég címe 0xF800 és 0xFFFF közé kerül adatlap szerint. Ez eléggé nagy terület, nagyobb mint a fent tárgyalt 256 byte. Ráadásul az offset regiszter átállításával bele tudok menni a grafikus területbe, meg a text területbe is.
Szóval nekem a fentiek eléggé zavarosak. El tudná valaki magyarázni hogyan is kell értelmezni a fenti beállításokat?
Végre sikerült panelt gyártanom a T6963 vezérlővel működő 240*128 dot matrix kijelzőmnek. Addig eljutottam, hogy tudom vezérelni az eszközt, a kijelzőn megjelenő karakterek is a helyükre kerülnek.
Az adatlapon szereplő néhány paraméter beállításában azonban bizonytalan vagyok.
CG ROM módban az előre gyártott karakterek 0x00 - 0x7F között érhetőek el. Felette (0x80 - 0xFF) a felhasználó saját karterei vannak adatlap szerint. Ez utóbbi hogyan értelmezendő? CG RAM módban világos, hogy a teljes 0x00 - 0xFF a felhasználó saját karaterei számára fenntartott helyként szolgál.
És itt van a dologba belekeverve az offset regiszter. Ennek a funkciója sem teljesen világos. b'11111' esetén a CG RAM -kezdő és vég címe 0xF800 és 0xFFFF közé kerül adatlap szerint. Ez eléggé nagy terület, nagyobb mint a fent tárgyalt 256 byte. Ráadásul az offset regiszter átállításával bele tudok menni a grafikus területbe, meg a text területbe is.
Szóval nekem a fentiek eléggé zavarosak. El tudná valaki magyarázni hogyan is kell értelmezni a fenti beállításokat?
Szia!
Igen, ez a CGRAM terület meghatározás kicsit fura, mivel lapcímet kell beállítani. Sajnos a megjelenési cím függ attól is, hogy a modulon hogyan/mennyi RAM-ot kötöttek be. A CGRAM terület természetesen lehet 1(2)k is, hisz bitmap-et kell tárolni.
Azt javaslom, hogy a kijelzőre írass ki 128-255-ig karaktereket és a beállított CGRAM területre írkálj, és majd megjelenik a kijelzésen.
Mekkora RAM van a kijelzőn?
JAni
Igen, ez a CGRAM terület meghatározás kicsit fura, mivel lapcímet kell beállítani. Sajnos a megjelenési cím függ attól is, hogy a modulon hogyan/mennyi RAM-ot kötöttek be. A CGRAM terület természetesen lehet 1(2)k is, hisz bitmap-et kell tárolni.
Azt javaslom, hogy a kijelzőre írass ki 128-255-ig karaktereket és a beállított CGRAM területre írkálj, és majd megjelenik a kijelzésen.
Mekkora RAM van a kijelzőn?
JAni
Jó neked!
Az enyém kijelzőn RA6963 vezérlő van. Kevés eltérés van a T6963-hez képest.
Van hozzá ilyen: „glcdRA6963.LIB” de valami hiba van, mert semmit nem tudok ki írni rá!
Ezt ismeri valaki?:
http://www.raio.com.tw/Data/Datasheet/R ... 14_Eng.pdf
És a kijelző:
http://www.acdcshop.gr/content/rg240128b-biw-v.pdf
Mit kel rajta még + állítani?

Még kezdő vagyok, ezeknek a kijelzőknek a lelki világában.
Jól jönne némi segítség!

Az enyém kijelzőn RA6963 vezérlő van. Kevés eltérés van a T6963-hez képest.
Van hozzá ilyen: „glcdRA6963.LIB” de valami hiba van, mert semmit nem tudok ki írni rá!
Ezt ismeri valaki?:
http://www.raio.com.tw/Data/Datasheet/R ... 14_Eng.pdf
És a kijelző:
http://www.acdcshop.gr/content/rg240128b-biw-v.pdf
Mit kel rajta még + állítani?
Még kezdő vagyok, ezeknek a kijelzőknek a lelki világában.
Jól jönne némi segítség!
Nem tudták feléleszteni, ezért került hozzám!
Igen a kontrasztállítás műkszik.
Eleinte tele szemetelte a kijelzőt minden írási próbálkozásnál. (MEGA128 14.74MHZ)
Raktam NOP-okat a lib irás/olvasás rutinokba. Most már nem szemetel és CLS legalább működik.
Az RA6963 Bővebben doksi:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... A6963.html
33. oldal 6-19 CGROM Font Select
Ezt a részt nem találom a GLCDRA6963.lib-ben
(Ez a glcd.lib javított változata.)
Ha ráérsz és érdekel, elküldhetem a lib-et?! (Bár kijelző nélkül tényleg nem sokra mész vele!)
Viszont tapasztaltabb vagy a témában, és hátha kiszúrod a hibát!
Azért köszi az érdeklődést!
Ui.: Ez Bascom. Nem tudom cassis miben nyomúl?

Igen a kontrasztállítás műkszik.
Eleinte tele szemetelte a kijelzőt minden írási próbálkozásnál. (MEGA128 14.74MHZ)
Raktam NOP-okat a lib irás/olvasás rutinokba. Most már nem szemetel és CLS legalább működik.
Az RA6963 Bővebben doksi:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... A6963.html
33. oldal 6-19 CGROM Font Select
Ezt a részt nem találom a GLCDRA6963.lib-ben
(Ez a glcd.lib javított változata.)
Ha ráérsz és érdekel, elküldhetem a lib-et?! (Bár kijelző nélkül tényleg nem sokra mész vele!)
Viszont tapasztaltabb vagy a témában, és hátha kiszúrod a hibát!
Azért köszi az érdeklődést!
Ui.: Ez Bascom. Nem tudom cassis miben nyomúl?
Sajnos, ha nincs a kezemben ilyen kijelző, akkor csak találgatás megy, szeretem kipróbálni is, amiről beszélek. Az, hogy CGROM dolgok nincsenek benne, az valszeg azt jelenti, hogy nem használja a beépített karaktergenerátort (végül is minek használná, ha van a Bascomban $FONT), úgy is bitmap-ként viszsi ki. Olyan megoldást még nem láttam, hogy magától feltöltené a CGRAM-ot és utána csak karakterenként dolgozna, egyszerűbb a tiszta bitmap.
De ha leszeded róla az RA69-et, tudok adni jóöreg T69-t
Jani
De ha leszeded róla az RA69-et, tudok adni jóöreg T69-t
Jani
Már is tanultam töled!
Nálam kimaradt a font betöltés! Úgy gondoltam minek ha van 2 saját belső CG-je!
Megkérdem a tulajt!
Valószínűleg van neki pár elkötőt poti miatt javításra szoruló darabja!
De szerintem kár lenne szétcseszni. Inkább valami külső -Vss táp kel hozzá!
Vagy lehet, hogy csak 1 FET cserével megoldható.

Nálam kimaradt a font betöltés! Úgy gondoltam minek ha van 2 saját belső CG-je!
Megkérdem a tulajt!
Valószínűleg van neki pár elkötőt poti miatt javításra szoruló darabja!
De szerintem kár lenne szétcseszni. Inkább valami külső -Vss táp kel hozzá!
Vagy lehet, hogy csak 1 FET cserével megoldható.
Nem jöttbe az ötlleted!
Most mért nem jó a "Setfont"? 
Ezt találtam a témához:
BASCOM-AVR AN #121 - Showing custom fonts on the T6963C
http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=57

Most mért nem jó a "Setfont"?
Kód: Egész kijelölése
$lib "glcdRA6963_.LIB"
Config Graphlcd = 240 * 128 , Dataport = Porta , Controlport = Portb , Ce = 0 , Cd = 2 , Wr = 7 , Rd = 6 , Reset = 1 , Fs = 4 , Mode = 8
Cls
ERROR Line: 420 > Setfont Font8x8
$include "font8x8.font"
Error : 31 Line : 420 Invalid datatype [[0011] 0[___FONTTABLE]]
Ezt találtam a témához:
BASCOM-AVR AN #121 - Showing custom fonts on the T6963C
http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=57
Hmmm.
Nézegettem a LIbeket, "LCDCHAR" nincs is benne
Pedig ez az általános karakter kipakoló.
Mondjuk a normál T6963-as LIBben sincs, de utánatúrok még.
KS108 és SED-nél biztos van.
Akkor eddig ez ugyan hogy ment?
Valami sumákság van. Nézegettem régebbi T6963-as programokat, ott $LIB sincs, gondolom a Configból felismeri, hogy T69-es libet hoz be. Elég érdekes, általában saját INIC-et használtam meg CGRAM feltöltést, de hogy ezt ki tudjam mókolni, kell egy kijelző.
Azt láttam, hogy még mindig 21-el oszt 22 helyett a LIB, mikor karakterszámot határoz meg. A SAMPLE-k között lévő 6963-as programok sem csinálnak semmit?
JAni
Nézegettem a LIbeket, "LCDCHAR" nincs is benne
Pedig ez az általános karakter kipakoló.
Mondjuk a normál T6963-as LIBben sincs, de utánatúrok még.
KS108 és SED-nél biztos van.
Akkor eddig ez ugyan hogy ment?
Valami sumákság van. Nézegettem régebbi T6963-as programokat, ott $LIB sincs, gondolom a Configból felismeri, hogy T69-es libet hoz be. Elég érdekes, általában saját INIC-et használtam meg CGRAM feltöltést, de hogy ezt ki tudjam mókolni, kell egy kijelző.
Azt láttam, hogy még mindig 21-el oszt 22 helyett a LIB, mikor karakterszámot határoz meg. A SAMPLE-k között lévő 6963-as programok sem csinálnak semmit?
JAni