Infra jelek dekódolása

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Válasz küldése
gerry
Chipgyilok

Hozzászólás Szerző: gerry »

A mintaprogramokban lévő mintaprogram :D nagyon jól működik nálam. Igaz én nem soros porton, hanem LCD-n nézegettem a kódokat. A "print" helyére Lcd-t írtam és már lökte is . Csak az a baj ezzel, hogy a 20 karakternél hosszabb jelsorozatot nem írja ki :( ,ezért jobb a soros port. Meg lehet az lcd utasítás lassítja is a megszakítás rutint. De erről Róbert tud nyilatkozni.

üdv
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

A sorosporti kezelés is belassul. 16 byte-s FIFO tár megtelése után a soros adatfeldolgozás is belassít/hibázik. LCDnél még ugyanezebb a helyzet.
Érdemes letárolni a SRAMban (tömbben) az adatokat és adott jelszám fogadása utána vételt letiltani, és utána küldeni a PC felé/LCDre kiírni. Így a mkegjelenítőeszköz kezelése nem lassítja a feldolgozást, így ez pontossá válik.
Npeti12
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: Npeti12 »

Robert írta:Az adatsort mivel veszed?
RC5 beepitett, vagy sajat rutinnal?

Nézd meg a mintaprogik közt (Mega/Starter/TinyBoard) az URCR nevűt.
Esetleg a buffert meg kell növelni. Ez a gombok jel-szünet arányait írogatja ki. Így ténylegesen meg tudod a gombokat különböztetni.

Esetleg hangkártyára a a TSOP kimenetet, és ott bedigznmia gombokat WAV-ba. Így a jelalakkal könnyen összehasonlítható (ehhez az audacity vagy a beépített hangrögzítő elegendő). De létezik oszcilloszkóp program is.
Az RC5 beépített rutinnal.
Robert
Elektronbűvölő

Az RC5 kódolást nem minden távirányító tudja. ennek továbbfejlesztése RC6 illetve RC56 (?) néven fut. Itt a kódhosszak mások.
Npeti12
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: Npeti12 »

Én MCS bascom 8051-es progival progizom, ebben sajnos nincs RC6 sem semmi, csak rc5. Megtudom valahogy oldani?
Robert
Elektronbűvölő

Nézd meg a URCR mintaprogramjaimat. Azt - némi módosítással - a 8051re is át lehet ültetni. Gyakirlatilag INTre a Timer értéke kiolvasódik és nullázódik. A jelalakból látható, hogy két lefutó között eltelt idő arányos a jellel/jeltartománnyal.
Allspark
Bitmanipulátor

Hozzászólás Szerző: Allspark »

Üdv.

Szeretnék 2 AVR között infrás kapcsolatot létrehozni.
Elolvastam az infrával kapcsolatos infókat és kigondoltam pár dolgot, de szerintem van sokkal egyszerűbb és biztosabb megoldás is. Az ehhez értőket szeretném kérdezni hogy mi lenne a legjobb megoldás erre?
Az elméleti részével kéne segítség a többit remélem már meg tudom oldani.
A timer1 kimenet már másra van kötve ezért gondoltam hogy egy atmega8 lenne az áldozat mert annak még van 2 T0-ás lába.
Remélem nem mondtam semmi hülyeséget még csak ismerkedem a témával.
Köszi.
Robert
Elektronbűvölő

RC5send és RC5receive?
Allspark
Bitmanipulátor

Bocsi elfelejtettem mondani hogy 12 bites adatot kéne továbbítani. Ez az RC5-el lehetséges? És működni fog 8bites timer-rel oda vissza?
Köszi
Robert
Elektronbűvölő

RC5send : Timer 1-t használ....
RC5 14bit hosszú....

GetRC5-l veszed.
14 bit jön át :)

De kérdés: mekkora táv, milyen rálátás, mekkora hibahatár lehet?
Optikai leválasztás nem elég?
Allspark
Bitmanipulátor

14bit ok :D valahonnan 8 bit maradt meg.

Viszont az nem jó hogy timer1-et használ mert az mindenképp kell másra.
Ez egy nagyon kicsi kapcsolás lenne el kell férnie egy 2cm hosszú 16mm atmérőjű hengerben és extra környezeti tényezőknek lesz kitéve ( főleg víz alatt lesz) ezért gondoltam az infrás adatátvitelre mert a csatlakozó eltömődne.

A távolság 10 cm-en belül lenne. Mert csak a begyűjtött adatokat kell kinyerni belőle.
Rálátás. Háát... :D jóó... közvetlen ott lesz egymás mellett a 2 vezérlő.

Hibahatár viszont nem kéne :) jólenne ha pontos adatokat kapnék.

Ha minderre jó az Optikai leválasztás akkor az is jó de gyors google-ezés után nem jöttem rá mi az.
Robert
Elektronbűvölő

Optokapu :)
És onnan sima sorosport....

A Tx lábra egy db LED+ellenállás

A vevőoldalon meg egy fototranzisztor a GND fele és a + fele meg egy felhúzóellenállás (~4k7)
Onnan print/input kezelhető....

- Esetleg az adó oldalon egy rádiós adó. A vevő oldalon a párja (tx/Rx ill SPI biszra).
- BlueTooth (sorosport)
- WirelessUSB

Vannak még hülye ötleteim :)
Allspark
Bitmanipulátor

Az optokapu jónak tűnik :D ehhez akkor elég a 2 8bites timer? Oda vissza működne?

Rádiósra is gondoltam de bonyolult és nagy volt, nem fért volna bele. És nem lenne rossz ha minél kevesebből jönne ki mert valószínű hogy több mint 10 darab fog kelleni.

Mikor olvastam hogy az infrához kell a timer1, elkezdtem készíteni egy nagyon primitív saját infrás rutint :D de nem tudtam befejezni mert elvesztem benne.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Allspark 2009. október 25. vasárnap, 23:47-kor.
Allspark
Bitmanipulátor

Most esett le hogy, hogy működne oda vissza? XD
Hisz sorosporton olvasom le.
Azért lenne jó ha odafelé is menne az adat mert semmi más kommunikációs lehetőség nem lenne, semmi gomb meg csatlakozás.
Ez az optocsatolós megoldás folyamatosan küldené a jelet? Mert akkuról fog menni és jó lenne ha minnél tovább bírná.

Köszi.
Robert
Elektronbűvölő

Optohoz sima odavissza is mehet. SOROSPORT. nem kell hozzá timer :)
Válasz küldése