PC bios programozása

pakibec
Biztosítékgyilkos

PC bios programozása

Hozzászólás Szerző: pakibec »

Sziasztok!

Van egy 39sf020A 70-4C-NH 0333199-A típusú MPF-em, egy avr (Mega8) segítségével szeretném megváltoztatni a programját.

Ehhez szeretnék segítséget kérni: Hogyan kellene az avr programjának kinézni, lábak összekötései, és bármi, ami segíthet.

Előre is köszönöm!
Üdv
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

???
Magyar magyar fordítás rendel:).

A mondat első felét fogtam, hogy egy EEPROM.
Ezt akarod AVR segítségével átprogramozni. Igaz nem úgy hogy az alaplapban ül? Az adat és címvezetékek nem lehetnek közösek. vagy alaplap, vagy a chip mellé. Az EEPROM átprogramozása ismert, a mega 8 segítségével kell kommunikálni vele.

De miért nem jó erre egy EPROM égető, vagy az alaplaphoz adott flashelő program?
pakibec
Biztosítékgyilkos

Szia!

Köszönöm a választ!

Sajnos az alaplap nem bootol, így a hagyományos programozás nem megoldható. Arról fogalmam sincs, hogy az alaplapon ülve hogyan lehetne programozni, hol lehetne rákapcsolodni. Valoszinüleg le kell forrasztani róla.

A leírás szerint ez egy Multi-Purpose Flash, de hogy az mi, azt nem tudom. Ez azonos lehet a falsh eprommal?

EEprom égetés: még eddig nem építetettem ilyen kapcsolást, bár több rajzot láttam már. Nem akarnám potyára megépíteni, nem tudom melyik müködik ezzel a memóriával. Sajnos a PIC égetőkkel elég rosszak a tapasztalataim, nem tudom, hogy mennyire nehéz egy egy Eeprom égetőt építeni.

Ezért gondoltam, hogy avr-rel progizom fel. Ehhez persze ismernem kéne a teljes folyamatot. (Mikor hova irunk, hogyan címezünk, milyen időket kell használni...stb)

EEProm égető közül melyiket ajánlanád? Honnan szerezhetnék infót az avr-es programozáshoz?

Üdv
Robert-

Hozzászólás Szerző: Robert- »

Nem mernék ilyen háttérrel - élesben - nekiesni.
A BIOS bootloadere valószínű megmaradt. Ekkor egy PCI vagy ISA VGAkártyát neki és kommunikálni már tud. valamint egy kisfloppy kell hozzá.

Ha AMI bios volt benne, akkor a floppyra egy ami.rom nevu fileba a BIOS flash tartalmat, vagy az alaplapneve.bin file-t (Pl ez az ASUS K8N eseten K8N.BIN fila a floppyn). Es a floppy A-kent bekotve.

A BIOS chip foglalatban van, igy kiemelhető. innen elvinni oda ahol eepromot programoznak (ált 2-500Ft) és a vitt BIN állományt belesütik.
Mailvan tudok címet adni.

FLASHEPROM prgoramozását a gyártói adatlapban találod meg.
pakibec
Biztosítékgyilkos

Szia!

Kösz a gyorst választ!

Sajnos ez a chip nem kivehető, :( rá van forrasztva. A bios nem ami, award. Nem tudom, hogy a bootloaderből mi maradt, normál bekapcsoláskor elindul az ATX-es táp, és kb. ennyi. Csak a power led ég, semmihez nem nyul.

Nagyon hálás lennék, ha tudnál adni elérhetőségeket, ahol fel tudják a chipet írni. Email: pakibec@tvn.hu. 200-500Ft nagyon jó áron lenne, nekem 10x annyiért tettek ajánlatot.

Az ismeretek bővítését is fontosnak tarom, az avr programozása megy(eget) bascom-ban. Nem tudsz véletlenűl forrást, ahonnan többet megtudhatnék az epromokról?

Üdv!
Robert
Elektronbűvölő

EEPROMokról? Adatlap, illetve a GDF és egyéb sulik lapja.
Meg a GOOGLE-be beírni és győzz válogatni. Szép nagy feladat...

AWARD eseténm az élesztés:
Bootfloppyn az awdflash, io.sys, msdos.sys, command.com, es egy bat file ami az automatikus programozást végzi. Minden alaplapgyártónál fenn van hoyg Recovery BIOS nevű menü/fejezet, abban végig le van ez írva.
pakibec
Biztosítékgyilkos

Köszönöm szépen a tippeket!

Tehát a gyártótól letöltöttem a megfelelő dosos flashelő progit, csináltam egy bootfloppyt, rátettem a progit és a bin filet, autoexecbe beírtam a flash menetét, ahogy a gyartó is írja.

Eredmény semmi :( Még csak meg sem villantja a floppy ledjét. Tehát a boot rész is sérül a biosban? Létezik ebben az esetben más megoldás (a kiforrasztáson és direkt programozáson kívül)?

Üdv
nobody_hun
Bitfaragó

Hozzászólás Szerző: nobody_hun »

A BIOS nagyon ritkán megy tönkre. Biztos, hogy az a rossz :?: :?: :?:
Robert
Elektronbűvölő

Ott szerintem is valami más halálozott el...
A BIOS kiütni a legnehezebb...
Nincsen egy dual bios a lapon még? A lap előéletét lehet tudni?
pakibec
Biztosítékgyilkos

Nem találtam másik bios ic-t az alaplapon, bár még nem láttam dual biost.

A lap előéletéről annyit mondott akitől vettem, hogy volt a PC-vel gond korábban is. Lefagyások, kék halál, de windows újrainstallra ez elég jól megszünt. 1-2x lefagyott ugyan, de hát ez ugye előfordul :)
Bizos, ami biztos winflashel(ami szerintem hiba) frissítették a flasht, amire a gép sikert jelzett. Majd reset. Ezután már se kép, se hang. Ebből gondolom, hogy a flash (ill. a programja) lehet rossz.

Mi a véleményetek?

Megnéztem a winflasht-t, elvileg van benne lehetőség a boot rész újraírására is. Azt nem tudom, hogy a neten lévő frissítésekben benne van-e a boot és ha nincs honnan lehet beszerezni?
nobody_hun
Bitfaragó

Mi ilyeneket használunk: http://www.compusa.com/products/product ... pfp=BROWSE, a 80-as portot monitorozza.

Rendkívül kevés gyártó használ tok nélküli Biost az alaplapon (IBM, Compaq), de ezek mindegyike "kívülről" hozzáférhető. Még notebook esetében sem spórolnak a foglalattal, pedig ott a helyszűke indokolná.

Típust esetleg lehet tudni :?:
A szűrő kondik nincsenek felpúposodva/kiszáradva :?:

Update:
Ha semmi sem megy, kell szerezni egy ilyen eepromot, külső plcc foglalatos íróval megírni, és az alaplapon kicserélni.

Egyik fórumon olvastam, hogy úgy javítottak ilyet, hogy egy jól működő alaplapban menet közben kicserélték a BIOS-t, majd a rosszat feltöltötték. 8O
Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Átnéztem a flash leírását, sikerült kihámozni, hogy hogyan kell programozni. Nem is olyan ördöngősség. :) Avr-nek símán megírnám a programját, hogy a programozást közvetlenül ez végezze, mert hogy a PC oldalt még nem ismerem annyira. A gond csak az, hogy a forrás file-t így is a PC-ról kellene átküldeni darabokban (byte-onként). Ehhez elösször bin filet be kell olvasni pl. egy string[2] típusú tömbbe (byte string konv.), ezt pl. VB6-ban már simán át lehet küldeni a soros porton az avr-nek. Ott konverzió byte-ba, majd 4 lépésben beírás (3 inicializáló a szoftveres védelem miatt). Kell még chip törlés, ez 6 ciklus, és olvasás, ami talán a legegyszerübb. A gond csak az eleje, még nem tartok itt VB-ben. A hardver is egyszerü lenne, mert VPP nem kell, belőleg generálja. Persze mint írtátok lehet, hogy a gondot nem oldaná meg.

A típust illetően semmilyen jelzés nincs az alaplapon, kt400-as via chipset. Mivel egy elrendezésileg teljesen azonos alaplap nemrég volt a kezemben (nem az enyém) innen gondolom, hogy ez a típus:
http://sj.dfi.com.tw/Product/xx_product ... CT_ID=1010
A jumpereket végignéztem, kivezetést nem látok. A kondik látszólag rendben vannak. Szemmel látható sérülés nincs.

Megnéztem a linket. Igen, ez nagyon hasznos dolog, beépítve láttam alaplapban. Hát 50 dolcsi 1x-i használatra kicsit húzos.

Házilag van esély épen kiszedni a flasht :?:
Hol lehet ilyet venni :?:

Üdv!
nobody_hun
Bitfaragó

Szerintem simán ki lehet szedni.
SOS-nál csak C020-12 van, ami ugye lassabb és nem F-es. 600Ft nettó pro stükk.
Esetleg hardware bontóban talán, népszerű alaplapi flash típus.
Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Sziasztok!

Új fejlemények: Állítólag a küső eeprom írás nem megoldás, mert minden eeprom kap egy az adott alaplap által generált azonosítót, így ha nem azzal a lappal írjuk, nem működik :?: :?: :?: Igaz ez?

Hát ezt én most nem értem, akkor a chip csere sem segít. Most akkor hogy van ez :?: :?: :?:

Üdv
nobody_hun
Bitfaragó

Nem, ez rémhír. :lol:
Válasz küldése