1 wire vs kompakt fénycső (reset a bekapcsolás pillanatában)

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
CsendesJ
Biztosítékgyilkos

1 wire vs kompakt fénycső (reset a bekapcsolás pillanatában)

Hozzászólás Szerző: CsendesJ »

Sziasztok,

Elkészült a teljes házban az 1w kábelezése (lapos telefonkábel), azaz minden helységben tudom mérni a hőfokot. (A huzalozás a 230V-os rendszer mellett megy közvetlenül, mivel nem volt lehetőségem külön csatornában vezetni...)
Sajnos a rendszer a kompakt fénycsöveket nem szereti. :(
Ezt onnan derült ki, hogy a fénycsövek bekapcsolásának pillanatában a kontroller néha újraindul. (eddig más problémás fogyasztót nem találtam)

Néha a kontroller teljesen meghülyül...(ez a kazánvezérlésben okoz némi problémát)

Véleményem szerint a fénycső bekapcsolási tranziense jut át az 1w buszon az eszközbe, és az átvett impulzus "üti" ki.

Amit eddig megpróbáltam, de nem segített:
-100 ohm-s ellenállás sorbakötése az 1w busszal (bizonytalanabb lett a kiovasás)
-mérések közötti időben a pin átkonfigurálása output-ba, + set pin
-suppressor (fesz limiter 6.8V) beiktatása a bemenetre (nagyon bizonytalan lett a kiolvasás)

A felhúzó ellenállás értéke 2.7 K.

A következő tippjeim vannak még:
-Az ellenállás értékének további csökkentése, hátha így a suppressor már segit (de:ajánlott 4.7k)
-Árnyékolt vezeték behúzása (macerás)

Esetleg más tipp?
kapu48
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

Mondjuk én, már eleve ezzel kezdtem volna:
„-Árnyékolt vezeték behúzása”
8)
Jano
Biztosítékgyilkos

Hozzászólás Szerző: Jano »

Az a véleményem, hogy reszetet nem okozhat a 1wire bemeneteden érkrző impulzus. A probléma abból adódhat, hogy egy fázisod van és a kontroller tápja nincs megfelelően szűrve. A kompakt fénycső előtétje hasonló lökést okoz, mint a kapcsoló üzemű tápók bekapcsolási tranziense. Ez a lökés átfut a tápodon és tápfesz oldali reszetet okoz. Próbáld ki akksiról a cuccot és megtudod, hogy igazam van-e. Ha így van tegyél be zavarszűrőt a trafód elé. 8O
CsendesJ
Biztosítékgyilkos

Köszi a hozzászólásokat.
A fázisproblémát a hétvégén hamar kiderítem mert három is van, illetve vettem már akksit is.
Azért az érdekes, hogy több, különböző fajta (trafó, kapcs. üzemű) tápon is ez a hibajalanség.
Mindenesetre az MCUCSR (?) regiszter kiolvasáskor nem mutat táphibából adódó újraindulást...
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

BOD be van kapcsolva az IC-n?
Hátha....
A túlfesz a panelra nem jut tüskeként?
A tápra átrakható a 6.8-as szupresszor? (bár ide 5V1-eset raknék....)
CsendesJ
Biztosítékgyilkos

Be van kapcsolva. Tápreset esetén a regiszter kiolvasásakor ez látszódik is.
Egyenlőre nem találtam kisebb értékű supressort. (én is szerettem volna)
Persze, átrakható a tápra is...
Jano
Biztosítékgyilkos

Tapasztalatom szerint, ha zavarjelek jönnek a hálózatról, akkor ha nincs jó szűrő felrakva, a zavar átmegy a kapcsoló üzemű tápokon is. Én minden áramkörömbe beteszem a 3 kondi 1 dupla tekercs szűrőt.
A tápfesz felőli zavarra történő reszet nem olvasható ki a regiszterből, ezt is tapasztaltam, mert nem sima tápfesz csökkenésről van szó, hanem egy túlfesz impulzusról. Rengeteget szívtam evvel már és van egy gyári készülékekből kiszedett szűrő készletem. Ha az általam használt szűrő nem jó, akkor jönnek a gyáriak, és amelyik jó, annak megfelelő értékűt építek be.
A másik dolog: ilyen helyekre én mindíg "telefóliás" panelt csinálok, mert a GND vezeték vékonysága is okozhatja ezt a hibát. A tápkondi és az AVR negatív lábai között a lehető legvastagabb összekötést kell alkalmazni.
Kezdetben volt olyan cuccom, hogy mágneskapcsolókat kellett meghúzatnom az elektronikámmal. Amint meghúzott a kapcsoló reszetelt az AVR és nem volt semmi a MCUCSR regiszterben. A megoldás az lett, hogy egy 1mm2-es vezetéket beforrasztottam a táp és az AVR negatív lábai közé. Azóta hibátlanul működik. Azóta telefóliával dolgozom, és ritkán fordul elő ilyen hiba. 8O
CsendesJ
Biztosítékgyilkos

Úgy látom, először a zavarforrás valós okát kell kiderítenem.
Hétvégén lekötöm a két 1w buszt a kontrollerről. Ha közben is lesz reset, akkor a táp biztosan a hiba (egyik) oka. Majd jöhet az ellenpróba, azaz a telepes (vagy másik fázis) táplálás.
Jó info volt az, hogy a tüske nyoma nem is látszódik a regiszterben!
Köszönöm.
Erről a 3 kondi 1 dupla tekercs szűrőről kaphatnék pontosabb infót?
kapu48
Elektronbűvölő

Érdemes megvenni készen, az biztos jól van méretezve!
http://www.soselectronic.hu/a_info/reso ... il_BNX.pdf
:wink:
Jano
Biztosítékgyilkos

Tisztelt kapu48! Ez sajnos nem igaz! Főleg azért, mert a link egy egyenfeszültségű nagyfrekis tápszűrő, ami a mi esetünkben tévút.
Ezt én már végigjártam, nem jó.
Sokkal hatékonyabb egy 250V-os hálózati zavarszűrő. Nekem a készletem 41 féléből áll és a zavarforrásnak legmegfelelőbbet szoktam használni.
Én ott jártam végig ezt az utat, ahol 288 db. egyfázisú frekvenciaváltó okozta a zavart.
CsendesJ! A gyári szűrők igy néznek ki:
[/url=http://www.ret.hu/DataSheets/65_EGYÉB/A ... 0_C.17.pdf]
A gond az velük, hogy ha veszel egyet és nem jó, akkor bukta. Ha Te rakod össze, akkor tudsz játszani a kondikkal és a tekercsekkel.
Én a 22nF/600V bejövő, 2X4mH-s tekercs és 2X4,7nF/600V elmenő ősszeállítást próbálnám, mert az, az átlagos zavarásokra jó.
Elsőre javasolnám a vastag vezeték a táp GND és az AVR GND-k között, mert ez csodákra képes és gyorsan megoldhatod! Hidd el nekem ez sokszor segít az ilyen jellegű problémákon. Már számtalan ismerősömnek jelentett ez megoldást. Próbáld ki! 8O
kapu48
Elektronbűvölő

Hát igen a zavarszűréshez elég nagy gyakorlat kel!
És makacsabb esetekben sokszor egyszerre több megoldást is kel alkalmazni.

Mondjuk tápfesz szűréshez énnálam a legolcsóbb megoldás, a lomtárban levő rengeteg PC-s tápegységből kibányászott, ferritgyűrűs tekercsek, és nagyfesz kondik összeválogatása.
:wink:
CsendesJ
Biztosítékgyilkos

Köszönöm a segítséget, illetve a tanácsokat.
Ebben a pillanatban közöttem át másik fázisra a kontrollert.
Kiváncsi vagyok az eredményre. Ha meglesz a kiváltó ok, utána tudok továbblépni. Remélem csak a táp lesz a hibás és nem mindkettő (táp + 1wire) :(
(nem szeretnék újra vezetéket húzni.)
Jelenleg három supressor van a rendszerben, egy-egy a kér 1wiren, + egy a tápon.
Ez még sajnos kevés, mert most is volt reset.

(Talán a jövő héten tudok szerezni egy szkópot)
Jano
Biztosítékgyilkos

Hagyd a supressorokat a csudába, azok nem erre valók. Mire vágni kezd az impulzus már sehol sincs. A supressor tartós túlfeszültség elnyomásra való, Nálad pedig zavartüske lehet. Mint írtam próbáld ki a GND-s dolgot, azt gyorsan ki tudod próbálni. 8O
Jano
Biztosítékgyilkos

Még egy dolog. A szkóp az jó dolog, de a tápoldali zavarimpulzus tranzienseit nehéz vele mérni. Digitális tárolós cuccal könnyebb egy kicsit. Sajnos a szkópot csodaszernek hiszik sokan, de sajnos nem az.
Nekem van digitális tárolós és analóg is, de mégis sokat szívtam a zavarokkal.
A "profik" erre spéci analizátorokat használnak, egyszer láttam egy ilyen kütyüt és hogy hogyan dolgoznak vele. A cucc 2,7millába került, HP gyártmányú volt és frankón megmutatta a zavaró jel lecsengési idejét, hosszát, és frekvencia görbéit. Ez alapján egy külön PC-s program ajánlatot tett a szűrő tipusára és méretezésére. De a manusok, akik használták tudták, hogy nem pontosak az ajánlott értékek, ezért ott is próbálgatás volt a megoldás.
Szóval, ez egy bonyolult dolog, de nem kell misztifikálni.
Nekem kb. 6 éve nem volt ilyen gondom. Azóta építek be szűrőt a trafó elé és használok tele fóliát. 8O
CsendesJ
Biztosítékgyilkos

Két hétig teszteltem a kapcsolást. Ennek eredménye kicsit meglepő volt számomra. Szóval az alappanel (AC tápról járva), két 1w buszt használva egy egész héten át nem resetelt.
(Számomra ez azt jelenti, hogy nem innen kapja a zavarjelet)

Egy hét után ráakasztottam a shield panelt is, ami a 10 db. radiátorszelepet vezérli a hőmérséklet függvényében (DC24V).
Újabb hét telt el reset nélkül, azaz ma ott tartok, hogy két hete nem volt reset.
Ezért a mai napon ráakasztottam az utolsó kiegészítő modult is, a kazánvezérlést (másik DC24V a kazánról).

Azaz három tápom van:
-5V kontroller
-24V Dc radiátorszelep
-24V Dc kazán
(sajnos a kazán tápja nem tudja meghajtani a szelepeket, illetve nem szívesen nyúlnék bele mélyen a gázkazán vezérlőjébe)

Elvileg mostantól 2-3 naponta megint resetelnie kell a fénycső bekapcsolásának pillanatában. Ezek szerint a kazán illesztésénél lesz a probléma forrása, amit optocsatolóval, azaz galvanikus leválasztással meg tudok oldani.

Még az is javithat, ha a kazán érzékelőjének negativ pontját a kontroller közvetlen közelébe kötöm be. (eddig a shield panelra kötöttem be, majd ezt kötöttem át a kontroller negatívjára. azaz nem direktbe ment)
Válasz küldése