Fázishasítás Triac-al
Fázishasítás Triac-al
Egy fázishasításos vezérlést szeretnék összehozni, egy atmel procival.
CSak nem igazán tudom hogyan is fogjak hozá.
Énzegetten az mcselek oldalán az AN#125 cikket ami végülis a 0 átmentről szól timerral.
eddig nagyából értem is igaz a timert még nem használtam de itt az ideje megtanulnom ezt is. /persze pwm-nél már igen/
Szóval ez a fázis hasítás procival való szabályozása ami érdekes lenne.
Én egy hőmérővel hoznám össze a dolgot de annak a része nem lenne gond.
Van aki othon van a témában.
Olvastam hogy a grillsűtős résznél felmertült aszó erről, gondoltam hátha valaki tud segíteni.
Az erőátviteli része az nem lenne gond.
Köszönöm.
CSak nem igazán tudom hogyan is fogjak hozá.
Énzegetten az mcselek oldalán az AN#125 cikket ami végülis a 0 átmentről szól timerral.
eddig nagyából értem is igaz a timert még nem használtam de itt az ideje megtanulnom ezt is. /persze pwm-nél már igen/
Szóval ez a fázis hasítás procival való szabályozása ami érdekes lenne.
Én egy hőmérővel hoznám össze a dolgot de annak a része nem lenne gond.
Olvastam hogy a grillsűtős résznél felmertült aszó erről, gondoltam hátha valaki tud segíteni.
Az erőátviteli része az nem lenne gond.
Köszönöm.
Re: Fázishasítás Triac-al
Annyira azért nem, de tavaly csináltam - remélem ez a jó verziószovhoz írta:Egy fázishasításos vezérlést szeretnék összehozni, egy atmel procival.
...
Kód: Egész kijelölése
$regfile = "attiny13.dat"
$crystal = 9600000
' "Out of Sram..." fordítási hibaüzenet elkerüléséhez...
$hwstack = 8
$swstack = 8
$framesize = 24
Config Portb.4 = Output ' Gate Triac (MOC3023 ledre, gyári kapcsolás szerint bekötve)
Config Portb.1 = Input ' int0 - 100Hz (egy-egy diódával a trafó szek. mindkét lábáról egy fet-re, ami gnd-re húzza az INT lábat)
Config Portb.3 = Input ' potméter közös (végek +5V és Gnd)
Triac Alias Portb.4
Config Int0 = Falling
On Int0 Int0_int
Enable Int0
Enable Interrupts
Dim Varakozas As Word , Jel As Byte , Jelido As Byte , Szunet As Byte , Szunetido As Byte
Config Adc = Single , Prescaler = Auto , Reference = Avcc
Start Adc
Const Timer0reload = 15 ' 0.1ms
Config Timer0 = Timer , Prescale = 64
Load Timer0 , Timer0reload
On Timer0 Timer0_isr
Enable Timer0
Start Timer0
Enable Interrupts
Do
Waitms 100
Varakozas = Getadc(3) / 16
If Varakozas > 50 Then Varakozas = 50
Jelido = Varakozas
Szunetido = 50 - Jelido
Loop
Int0_int:
Reset Triac
Szunet = Szunetido
Jel = Jelido
Start Timer0
Return
Timer0_isr:
Load Timer0 , Timer0reload
If Szunet > 0 Then
Decr Szunet
End If
If Jel > 0 And Szunet = 0 Then
Set Triac
Decr Jel
End If
If Jel = 0 And Szunet = 0 Then
Reset Triac
Stop Timer0
End If
Returnpersze méretezd túl.
rc tagot tenni az A és K közé a neten találsz ilyen kapcs rajzokat.
A triacra az A1-A2 közé 100Ohm 2W sorba kötve 100nf 630V kondival, de van aki szokott még tenni MOVOT/Varisztort is.
A Snubber méretezésében segít a neten AN437 Alkalmazási jegyzetek from ST.
Az A2-es ágba egy 80-100uH tekercset is szoktunk tenni a zavarok elnyelése miatt.
A triacot túlméretezem mivel ha biztosítom a triacot, mire a bizti kiég addig a kisebb triack az ökörvadászmezőkre repül és átüt
!
A triac gyújtásánál nagy szeretettel használják az impulzus vagy impulzus csoport vezérlést.
Az impulzus csoport vezérlés már sokkal jobb mint az 1 impulzusos gyújtás, de ha kemény induktív fogyasztót használt akkor a tapasztalatok alapján sokkal jobb a gyújtó áramot fenntartani mindaddig a triacot begyújtva kívánom tartani.
Ez az avr-nél nem gond.
Számos estről tudunk hogy a sima impulzus gyújtásnál a triac "hülyül" sűrű kibe kapcsolás történik meg ha nagy az induktív fogyasztó!
mivel akarod vezérelni? Atmel MCU-val? Mekkora teljesítményre készíted? Ki/Be kapcsolás vagy teljesítmény szabályzás?
rc tagot tenni az A és K közé a neten találsz ilyen kapcs rajzokat.
A triacra az A1-A2 közé 100Ohm 2W sorba kötve 100nf 630V kondival, de van aki szokott még tenni MOVOT/Varisztort is.
A Snubber méretezésében segít a neten AN437 Alkalmazási jegyzetek from ST.
Az A2-es ágba egy 80-100uH tekercset is szoktunk tenni a zavarok elnyelése miatt.
A triacot túlméretezem mivel ha biztosítom a triacot, mire a bizti kiég addig a kisebb triack az ökörvadászmezőkre repül és átüt
A triac gyújtásánál nagy szeretettel használják az impulzus vagy impulzus csoport vezérlést.
Az impulzus csoport vezérlés már sokkal jobb mint az 1 impulzusos gyújtás, de ha kemény induktív fogyasztót használt akkor a tapasztalatok alapján sokkal jobb a gyújtó áramot fenntartani mindaddig a triacot begyújtva kívánom tartani.
Ez az avr-nél nem gond.
Számos estről tudunk hogy a sima impulzus gyújtásnál a triac "hülyül" sűrű kibe kapcsolás történik meg ha nagy az induktív fogyasztó!
mivel akarod vezérelni? Atmel MCU-val? Mekkora teljesítményre készíted? Ki/Be kapcsolás vagy teljesítmény szabályzás?
Engem is érdekel a téma. De én nem tudom melyik kapcsolási rajzot kell nézni azok közül, amiket megtaláltam. Hova kell körni az AVR lábait? Meg az sem lenne baj, ha olyan elemekből építkezne a rajz, amiket lehet kapni. Posztoljatok már egy jót lsz.
Én kapcsolnék/dimmelnék 1000W-nyi lámpát.
Mi a módja annak, hogy az ember ne rázassa meg magát a nagyfesz-szel?
Kössz!
Én kapcsolnék/dimmelnék 1000W-nyi lámpát.
Mi a módja annak, hogy az ember ne rázassa meg magát a nagyfesz-szel?
Kössz!
MOC3021-el választottam le a triac-ot, persze ettől még vigyázni kell a hálózati oldal nyalogatásával. Nullpontkapcsoló egy síma komparátor volt (AVR-nél mondjuk van belső komp., tehát azt is lehet használni), a nullpont mindig kikapcsolta a kimeneteket és elindította a timer-t, aminek lejárása kapcsolta be a kimenetet. Tökéletesen működött 8 csatornával is, a triac kapcsolástechnikája a MOC adatlapban benne van. Tápot illik normálisan szűrni!
JAni
JAni
A hálózati 50 Hz feltételezhető ma már... A régi 48...52 Hz-s tartomány már a multté (azt hiszem most 50 Hz +/- 0,05 Hz a hálózat pontossága...
A MOC-l a triac gyújtása OK.
De a nullpontot hogyan nézzem, hogy életvédelmileg le is legyen választva?
- a holmiba saját kis trafó és a gratez előtt?
- optocsatoló a 230V felől?
Ezen leválasztások, elektronika éledése igaz nem befolyásol (pl. optocsatoló LED feszültsége + soros ellenállás/kondi miatt nem pont 0 átmenetet ad, hanem pl. 10Vn gyújt be. Ezzel kell korrigálni, vagy nem érdemes vacakolni vele?
A MOC-l a triac gyújtása OK.
De a nullpontot hogyan nézzem, hogy életvédelmileg le is legyen választva?
- a holmiba saját kis trafó és a gratez előtt?
- optocsatoló a 230V felől?
Ezen leválasztások, elektronika éledése igaz nem befolyásol (pl. optocsatoló LED feszültsége + soros ellenállás/kondi miatt nem pont 0 átmenetet ad, hanem pl. 10Vn gyújt be. Ezzel kell korrigálni, vagy nem érdemes vacakolni vele?
STCC08 Ic-t használj + opto a processzor felől.
http://www.st.com/stonline/products/lit ... /14460.pdf
itt egy bascomos is de ez nem jó hardverileg!
http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=57
http://www.st.com/stonline/products/lit ... /14460.pdf
itt egy bascomos is de ez nem jó hardverileg!
http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=57
-= STK500 =-
Nullpontérzékelő nekem a trafó utáni graetz-en volt, egy soros leválasztódiódával, INT=lefutóval. Kicsit hamarabb kapcsol, mint a 0, de ezt egysszerűen úgy védtem ki, hogy a TIMER-nek van egy minimális értéke, ami kompenzálja ezt a kis időt, de mondjuk sok triac már be sem tud gyújtani 10V-ról... Szóval a Timer lehetett 14-250 pl.
JAni
JAni
- ampervadasz
- Bitmanipulátor
Szervusz otto!
A lüktetés a hálózati feszültség 50Hz-éből adódhat. Az AVR-el megfogtad a fel, vagy a lefutó feszültségváltozást, de csak az egyiket.
Ebből adódik, hogy a csak az egyik periódust használtad ki fényerő szabályzásra, a másikat nem, mivel 0V-nál a triak kikapcsolja önmagát.
A másik periódusnál a lámpa kikapcsolt állapotban lehet, nem ég. Ez elég zavaró. Programozd le a szinuszhullám másik felét is. Mivel nem látom a programot én erre gyanítok.
Rajzold le egy papírra, hogy mi is történik valójában. A hálózati feszültség felfutó élét szabályzod szerintem csak a nullátmenetig, utána a másik periódussal mit kezdesz? Szerintem ez a rész hiányozhat a programodból.
Segíthet a váltófesz egyenirányítása szűrés nélkül.
A lüktetés a hálózati feszültség 50Hz-éből adódhat. Az AVR-el megfogtad a fel, vagy a lefutó feszültségváltozást, de csak az egyiket.
Ebből adódik, hogy a csak az egyik periódust használtad ki fényerő szabályzásra, a másikat nem, mivel 0V-nál a triak kikapcsolja önmagát.
A másik periódusnál a lámpa kikapcsolt állapotban lehet, nem ég. Ez elég zavaró. Programozd le a szinuszhullám másik felét is. Mivel nem látom a programot én erre gyanítok.
Rajzold le egy papírra, hogy mi is történik valójában. A hálózati feszültség felfutó élét szabályzod szerintem csak a nullátmenetig, utána a másik periódussal mit kezdesz? Szerintem ez a rész hiányozhat a programodból.
Segíthet a váltófesz egyenirányítása szűrés nélkül.
Hello!
Ide tettem fel a triak vezérléséről,valamint a nullátmenet érzékeléséről a rajzot.
http://www.ottomat.hu/Kapcsrajzok/fenye ... lyozas.pdf
Üdv. Ottó
Ide tettem fel a triak vezérléséről,valamint a nullátmenet érzékeléséről a rajzot.
http://www.ottomat.hu/Kapcsrajzok/fenye ... lyozas.pdf
Üdv. Ottó
Szia!
Nekem hasonló áramkör üzemel teljesen tökéletesen.
Ketté kellene választanod, hogy honnan eredhet a hiba. A vezérlés okozza, esetleg a nullátmenet figyeléssel van gond.
Ami nálam másként van megoldva:
- A nullátmenet figyelő tranzisztor előtt nincs R4-R2-C4 tag. Ez kicsit tolni fog a nullátmeneten.
- A triak gate-je le van húzva A2 felé 10K-val, és C5 nincs benne, mert egy izzó nem induktív terhelés.
Nekem hasonló áramkör üzemel teljesen tökéletesen.
Ketté kellene választanod, hogy honnan eredhet a hiba. A vezérlés okozza, esetleg a nullátmenet figyeléssel van gond.
Ami nálam másként van megoldva:
- A nullátmenet figyelő tranzisztor előtt nincs R4-R2-C4 tag. Ez kicsit tolni fog a nullátmeneten.
- A triak gate-je le van húzva A2 felé 10K-val, és C5 nincs benne, mert egy izzó nem induktív terhelés.