A legelső dolog amit leszögeznék, hogy ultra kezdő vagyok AVR témában(PLC jobban fekszik),de szeretnék csinálni egy hatalmas 64 db-os spec. ledes (12V/20mA/led) villogót.(Ledmátrix és társai nem jók)
Nem akarom túlbonyolítani a dolgot,mert se sok helyem, se időm nincs rá Kinéztem egy ATMega 1280-ast , ott van elég I/O port, meg elég memória a különböző villogási mintáknak.A kimenetre teszek egy kis teljesítmény fokozatot,azok után mehetnek a ledek és ez a része kész is.A bemenetnél viszont van egy kis gondom.
1, Kérdés:
Mivel több villogási mintát szeretnék, azok között váltani is kéne valahogy.Két mikro kapcsolóra gondoltam, amivel tudok váltani a minták között, erre kellene valami pofon egyszerű ötlet.Gondolom valami számlálós dologgal meg lehet oldani, vagy nem tudom.Egy kis proram részletnek nagyon tudnék örülni.Ti vagytok itt az agyak nem én.Nekem még új ez a dolog,de lassan kezdem átlátni csak kéne valaki aki töviről hegyire elmondja lényeget.
2, Kérdés:
Mivel ez egy elég sok lábú IC, ha jól emlékszem asszem 100, ezt hogy szokás beforrasztani? Azt gondolom, hogy tokba érdemes,de ha esetleg van valami jó tanácsotok várom szeretettel.SMD-s dolgokkal elbírok de ilyen tokot még nem forrasztottam.
3, Kérdés:
Hát még annyi extrát el tudnék képzelni benne,ha mondjuk a villogási sebességet tudnám manipulálni valahogy,például egy potival, vagy esetleg egy zene ütemére..
Gondolom ha nem kvarcot használok ez kivitelezhető...Csak nem tudom hogy stabil marad-e a működés....
4, Kérdés:
A program beégetés...Hát mivel igen nagy az esélye, hogy ez a program a későbbiekben változtatva lesz.Arra gondoltam hogy valami halál egyszerű de mégis működő égető kapcsolást bele integrálok a kapcsolásba.Csinálok neki egy interfészt.Így csak rádugom a Laptopot és "egy pillanat" alatt rátöltöm az új szoftvert. Láttam itt valahol egy soros portból készített verziót, az tetszett
Egyenlőre Bascom-ot használok, ez túl bonyolult,csak még nem ismerem a parancsokat,de a könyv és ez a fórum aranyat ér.
Mivel még csak ledek vannak meg, meg 1-2 apróság , így Proteusban szimulálom az első lépteimet, ha tudtok jobbat várom...
Hát ez így egyszerre nem kevés kérdés,de bízok bennetek.... a HE-n is kérdezősködtem,de ott 1-2 ember nagyon el van szállva magától,nem állítom hogy hülyék mert nem,de nem túl segítőkészek....
Előre is köszönöm!
Üdv!
Szerk.:Még annyit, hogy az egyik villogási mintának szeretnék egy "random" villogást, szóval össze vissza ami "eszébe jut"