Ma hallotam egy nagyon egyszeű technikáról, amit most megosztok veletek!
Először nem sok jövőt jósoltam neki, tekintve, hogy rendkívül olcsó és egyszerű, de igen meglepő eredménnyel zárult a kísérletem!
Papírboltban kapható egy műnyomó papírnak nevezett papír (15 forint volt egy A/4-es lap)! Hasonlít egy műszaki rajzlaphoz, de a felülete fényes! Erre kell a nyákrajzot lézernyomtatóval kinyomtatni! A célnak szerintem bármilyen fényes felületű papír megfelel, az a lényeg hogy a festék ne égjen be a papír rostjai közé! (Hallottam, hogy valaki pausz papírral is sikerrel járt)
Ezután a nyomtatott áramköri lapot finom dörzspapírral le kell csiszolni, majd zsírtalanítani! Erre folyékony CIF súrolószert használtam!
Miután megtisztítottam a lemezt, ráhelyeztem a kinyomtatott rajzot, és vasalóval rávasaltam! A vasalót legmagasabb hőmérsékleten használtam, és kb fél percig tartott a művelet! Vasalás után érdemes még valamivel ráhengerelni a papírt a lemezre, ezt egy síma üvegpohárral oldottam meg.
Miután kihült a lemez, beáztattam egy tál hideg vízbe! Kb 10 perc után, a papír elkezd leázni, ekkor kézzel fínoman le kell dörzsölni a lemezről! Dörzsülés után csodák csodájára a kinyomtatott minta ottmaradt a lemezen
Ezután jöhetett a szokásos maratási eljárás, és szinte egy kifogástalan nyomtatott áramkört tarthattam a kezemben!
Küldök egy képet az eredményről! Ahoz képest, hogy első kísérlet, és hogy egy kb fél éves agyon használt vasklorid oldatot használtam a maratáshoz, nem lett rossz! Sőt...
http://pkedvessy.tar.hu/DSC01008.jpg
Sok sikert hozzá!