Nano problémák (Ismeretlen USB eszköz)

Processing/Wiring (illetve C) nyelvű programozási fogások, tippek. (AVR-Duino, Arduino, EthDuino, Diecimila, Severino, Nano, LilyPad)
Válasz küldése
kovacsna
Pákabűvész

Nano problémák (Ismeretlen USB eszköz)

Hozzászólás Szerző: kovacsna »

Bizonyára páran találkoztak azzal a problémával, hogy megépítették a NANO-köré az áramkört, és csatlakoztatva PC-hez, az közölte, hogy ismeretlen eszköz. Majd USB csati ki-be aztán jó lett, előbb-utóbb.
Egy másik topicban, már Robertel beszélgettünk erről, de itt a végleges megoldás, a jó helyen.

Tudni kell, hogy az USB buszról max 500mA vehető le. Általában ez 400 mA-t jelent, de maradjunk idealisták! Anno két csoportba osztották az USB buszról (BUS POWERED) táplálkozó eszközöket. Alacsony és nagy áramú eszközök. Az előző csoport max fogyasztása 100mA lehet, (Itt jegyzem meg, hogy amíg nem történik meg az eszköz azonosítása, HOST (PC)oldalon, addig a buszon 100mA a max. megengedett áram.) a második csoporté 101-500mA-ig.

Az FTDI chipben lehet állítani ezt az értéket és ez gyárilag 90mA. Tehát kis fogyasztású eszközként van kezelve!
Amint ez 101mA, vagy annál nagyobb érték, akkor értelemszerűen nagy áramú eszközként lesz felismerve!

A program amivel ez állítható az FTDI oldaláról letölthető. FT Prog 1.12 névre hallgat. Van egy újabb generáció is a progiból, az M-Prog, de nekem Win7 alatt nem működik, ami azt jelenti, hogy az értékeket ki tudom olvasni, de megváltoztatni nem.

FIGYELEM. AZ FTDI chipet haza lehet vágni könnyen. Óvatosan az állítgatással! Ugyanit, minden egyéb paraméter PID,VID, Serial number , Product description állítható! Ehhez viszont egyedi INF file-t kell a windows-hoz gyártani, mert amúgy nem installálja fel a drivert! Ez is letölthető az FTDI oldaláról!

Üdv:
KN
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Kis kiegészítés:

Ha USB eszközökkel játszunk, akkor két program erősen javasolt:
USBView (MS termék, az USB cuccokat listázza ki tulajdonsákok alapján).
Ismeretlen eszközök esetén a USB alapkommunikáció eredményét is megmutatja (név, VID,PID, serial). Hasznos ha az FT232 chip VID/PID párosát elrontottuk....

A másik az USBDeView. Ezzel a feltelepült drivereket lehet uninstallálni (még ha a rendszereszközök közt nem is látszik). Itt az USB eszközök VID/PIDje is látható!
kovacsna
Pákabűvész

Kis kiegészítés++:

Aki VID/PID páros szeretne hivatalosan az készüljön fel hogy sok $-t kell fizetnie!
Robert
Elektronbűvölő

Kiskapu:
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Co ... ge&pid=135

Így használható az ATMEL-é - megkötésekkel.

A Microchiptől is kérhető fejlesztői VID/PID páros: szintén megkötésekkel.

A www.mcselec.com oldalon is begyűjthető: pénzes. VID: MCSELEC, PID: saját. (ez nem jó)

FTDI esetén: mintha ott is lenne vehető VID/PID

A teljes tartomány VID (Vendor ID) ami 0-65535 PID-t jelent (azaz 65e külön címet), azt hiszem 2.000$. És mintha lenne éves díja is utána....
sleepwalker
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: sleepwalker »

Üdv! Az én problémám is hasonló , annyi kis külömbséggel hogy gyári Arduino Duemilanove panelom van. A hibajelenség a következő : rádugom az USB portra de a gép folyton "ismeretlen eszközt" érzékel , próbáltam frissíteni a legújabb drivereket , másik USB portokon próbálkozni , de a dolog nem váltotott . Lehet hogy az FTDI chip tönkrement? :(
kovacsna
Pákabűvész

Lásd fentebb a megoldást!:)
Robert
Elektronbűvölő

USBView mond valamit?

Ha nem, és továbbra is ismeretlen eszköz -> FTDI chip csere, vagy a környező vezetékek/csatlakozó/szűrőkondi halt le.

Előzménye az esetnek?
kovacsna
Pákabűvész

Vagy USB kábel csere!:)
sleepwalker
DrótVégénSzéndarab

USB kábelcsere megvolt , az sem okoz problémát , az USBView progit nem ismertem , Robertnek köszönet érte , nagyszerű program de sajnos itt is ismeretlen eszközt érzékel (kíváncsiságból teszteltem a telefont , MP3-at , tökéletesen felismer). Amúgy előzménye a dolognak kb. annyi volt hogy pár hete néha-néha eljátszotta az "ismeretlen eszközt" , majd leválaszt-újból csatlakoztat esetleg másik portba átdug után tökéletesen működött . FTDI chip csere nagy munka , gyári panelból SMD-t ki-be forrasztani ...
Robert
Elektronbűvölő

Hőlégpáka - 10 perces munka (a SOIC28-as tokozással).

Esetleg a lábait nézd meg: nem e engedett el a forrasztás a láb és a nyák közt.

A chip nem forrósodott?

Tipp: adatlapja alapján mérj feszültségszinteket a chip lábain.... Hátha a hiba behatárolható...
winnerbt
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: winnerbt »

Szia!
Nem lehet az nálatok probléma hogy újra kellene rakni az FTDI driver-t?

1 hete összeácsoltam egy kb 3 éve fejlesztett sorozatban gyártott cuccot. Vettem FT232RL-t, összeraktam, bedug.
Azt mondja, hogy Nono, ilyet nem ismer.
Mondtam, keressen hozzá valamit. Lehúzta újra az FTDI drivert és kiabált, hogy nem találja az Uninstal-t. Megmutattam, lekapta magát, újra fel és azóta megy az USB. Valamit változtattak volna az FT232-ben?
JAni
sleepwalker
DrótVégénSzéndarab

Hello . A driver újrarakásával már próbálkoztam , a legfrissebb van fent .
Robert : a chip nem melegedett , a feszültségszinteket mérni jó ötlet , ez fog következni :) .
Válasz küldése