nRF24L01+ drótnélküli modul
nRF24L01+ drótnélküli modul
A ZigBee nekem azért nem opció, mert nagyon drága.
Helyette viszont a következő alternatívát olvastam, bár még nem próbáltam:
Nordic nRF24L01+
http://www.sparkfun.com/products/691
Van hozzá Arduino library is:
http://www.arduino.cc/playground/Interf ... e/Nrf24L01
Itt még olcsó is:
http://www.satistronics.com/mini-24ghz- ... p2450.html
5-6 USD/db, szerintem nagyon olcsó.
Helyette viszont a következő alternatívát olvastam, bár még nem próbáltam:
Nordic nRF24L01+
http://www.sparkfun.com/products/691
Van hozzá Arduino library is:
http://www.arduino.cc/playground/Interf ... e/Nrf24L01
Itt még olcsó is:
http://www.satistronics.com/mini-24ghz- ... p2450.html
5-6 USD/db, szerintem nagyon olcsó.
Most ami élesztés és tervezés alatt van: HopeRF modulok.
Ez még jobb:)
A standard modul (~80-100 m átlövés): ~1000 Ft (~3,5 USD)
a pagyteljesítményű (500mW, ~1 km átlövés) ~2500 Ft (~7-8 USD)
Arduino szintén támogatja....
Jelenleg a hazai beszerzéseket nézegetem, de ahogy lesem, egyre jobban EU fele is nyitni kell....
Ez még jobb:)
A standard modul (~80-100 m átlövés): ~1000 Ft (~3,5 USD)
a pagyteljesítményű (500mW, ~1 km átlövés) ~2500 Ft (~7-8 USD)
Arduino szintén támogatja....
Jelenleg a hazai beszerzéseket nézegetem, de ahogy lesem, egyre jobban EU fele is nyitni kell....
A HopeRf megrendelhető és beszerezhető itthon DIP és SMD tokozásban is van).
- Külső antennával, drótantennával is megy.
- 433, 868, 915 MHz-s is van belőle.
- arduino nyák a 7végén lesz belőle.
- pont/multipont kapcsolatot is tud.
Bascom és Arduino alól is használható, mintaprogramok is vannak hozzá.
5-6 helyről is beszerezhető, így nem vagyok kiszolgáltatva sehová
Bascom és Arduino alól is használható, mintaprogramok is vannak hozzá.
5-6 helyről is beszerezhető, így nem vagyok kiszolgáltatva sehová
Elküldve: 2011. Április 5. Kedd, 9:56 Hozzászólás témája:
Csak egy egyszerű érdeklődés, webshop-ban valamikor elérhető lesz?[/b]
Csak egy egyszerű érdeklődés, webshop-ban valamikor elérhető lesz?[/b]
bakter
Igen. Készült és újabb adag is készül.
A fedpanelre a következők kerülnek(tek):
- I2C óra
- I2C EEPROM vagy SPI Flash
- IO kezelés (tranzisztorkapcsolt + kontaktgomb)
- I2C LCD
- HopeRF DIP modul (868 ill. 433 MH-hez)
Mi legyen még?
- 1 hét múlva megy gyártásra (húsvét kedd
)
SD kártya nem fér el a Mega328 chip memóriája kevés már a RF + SD kezeléshez.
A fedpanelre a következők kerülnek(tek):
- I2C óra
- I2C EEPROM vagy SPI Flash
- IO kezelés (tranzisztorkapcsolt + kontaktgomb)
- I2C LCD
- HopeRF DIP modul (868 ill. 433 MH-hez)
Mi legyen még?
- 1 hét múlva megy gyártásra (húsvét kedd
SD kártya nem fér el a Mega328 chip memóriája kevés már a RF + SD kezeléshez.
Lakáson belül szeretnék 2 vagy több atmega328 -at beszéltetni egymással min. half-duplex módon, bár a full duplex kellemesebb lenne. Ehhez keresem a megoldási lehetőséget, hogy merre induljak. Van ugye a vezetékes és a vezeték nélküli út.
Emiatt kérdem, a hogy az nRF24L01+ hogy működik (duplex?) , mekkora távolság lehet áthidalni vele? Van esetleg valami olcsó és jó alternatívája?
Emiatt kérdem, a hogy az nRF24L01+ hogy működik (duplex?) , mekkora távolság lehet áthidalni vele? Van esetleg valami olcsó és jó alternatívája?
Még mindig csak tanulási fázisban vagyok. A távlati cél egy lakásvezérlés lenne. De ez túl nagy falat egyszerre, emiatt most csak egy apró részfeladatot szeretnék megoldani:
Van egy központi vezérlő, ethernet interfésszel, RTC -vel. NTP -ről az RTC pontosításra kerül, és a pontos időt szeretném átküldeni a távoli eszköznek (a lakásban a másik szobába).
A távoli eszköz amelyik az idő megjelenítésért felelős (8x8 led matrix), méri az aktuális szoba hőmérsékletet (DS18B20), és visszaküldi a központi vezérlőnek további feldolgozásra.
Ami nagyon fontos, hogy bővíthetőnek kell lennie a kommunikációnak. Pont - multipont kapcsolatra gondolok, ha további távoli eszközzel bővítem a rendszert, akkor gond nélkül illeszthető legyen.
- Cél: Szóval csak mérési adatokat szeretnék átküldözgetni egyik gépből a másikba másodpercenként. Emiatt sebesség igényem gyakorlatilag nincs.
- Hibatűrés??? Ez meg sem fordult még a fejemben, de gondolom kell.
- Áthidalható távolság: max 10 - 20m épületen belül (+1 vas födém)
- Fejlesztési idő: nem számít... magamnak hobbiból csinálom.
- Keretösszeg: A helyzet az, hogy már nagyon sok pénzt elköltöttem Arduino -s tanulásra, és emiatt drága eszköz (pl: XBEE) már szóba sem jöhet (ebbe belejátszik az is, hogy 1 Arduino-t már megöltem, most várom bele az új vezérlőt) (Az ebayen láttam ilyen nRF24L01+ -t nagyon olcsón 4 USD / 2 db.)
Alternatíva képen felmerül még a vezetékes kommunikáció lehetősége is, mivel csövezéssel és CAT5e strukturált kábelezéssel (8 ér) hál istennek egész jól el vagyok látva. A központi AVR a csillag topológiájú strukturált kábelezés központjában lenne, emiatt ha kábelezésben gondolkodok, akkor csillag topológiára kell terveznem.
Távlatilag lehet, hogy kettős kommunikációra lesz szükségem. Ahol megoldható oda húzok kábelt, ahova meg nem tudok, oda marad a vezeték nélküli kommunikáció.
Van egy központi vezérlő, ethernet interfésszel, RTC -vel. NTP -ről az RTC pontosításra kerül, és a pontos időt szeretném átküldeni a távoli eszköznek (a lakásban a másik szobába).
A távoli eszköz amelyik az idő megjelenítésért felelős (8x8 led matrix), méri az aktuális szoba hőmérsékletet (DS18B20), és visszaküldi a központi vezérlőnek további feldolgozásra.
Ami nagyon fontos, hogy bővíthetőnek kell lennie a kommunikációnak. Pont - multipont kapcsolatra gondolok, ha további távoli eszközzel bővítem a rendszert, akkor gond nélkül illeszthető legyen.
- Cél: Szóval csak mérési adatokat szeretnék átküldözgetni egyik gépből a másikba másodpercenként. Emiatt sebesség igényem gyakorlatilag nincs.
- Hibatűrés??? Ez meg sem fordult még a fejemben, de gondolom kell.
- Áthidalható távolság: max 10 - 20m épületen belül (+1 vas födém)
- Fejlesztési idő: nem számít... magamnak hobbiból csinálom.
- Keretösszeg: A helyzet az, hogy már nagyon sok pénzt elköltöttem Arduino -s tanulásra, és emiatt drága eszköz (pl: XBEE) már szóba sem jöhet (ebbe belejátszik az is, hogy 1 Arduino-t már megöltem, most várom bele az új vezérlőt) (Az ebayen láttam ilyen nRF24L01+ -t nagyon olcsón 4 USD / 2 db.)
Alternatíva képen felmerül még a vezetékes kommunikáció lehetősége is, mivel csövezéssel és CAT5e strukturált kábelezéssel (8 ér) hál istennek egész jól el vagyok látva. A központi AVR a csillag topológiájú strukturált kábelezés központjában lenne, emiatt ha kábelezésben gondolkodok, akkor csillag topológiára kell terveznem.
Távlatilag lehet, hogy kettős kommunikációra lesz szükségem. Ahol megoldható oda húzok kábelt, ahova meg nem tudok, oda marad a vezeték nélküli kommunikáció.