Akkor ide írom.
Oly sokat hallani és olvasni elektronikai fórumokon hobbycnc gépekről.
De ez az, hogy csak olvasgatni lehet, mert aki épít is az megörzi a titkát, vagy jó pénzért árusítja.
Arra gondoltam , hogy ki kellene fejleszteni Bascomban egy programot amellyel léptetőmotort lehet vezérelni Step/Dir üzemmódban.
Emlékeimben kutatgattam
De mivel már nem nagyon lehet kapni, arra gondoltam megírom a programot ami leszimulálja a vezérlést. De mivel a programozási szintem megragadt a ledek és LCD-k vezérlésénél és infrajelek dekódolásánál, a ti segítségeteket kérném.
Müködése a dolognak annyira egyszerű, hogy egyszerübb már nem is lehetne, csak sajna az én szellemi szintemet meghaladja.
Adott a PWM jel, ami frekvenciában növekszik, csökken, illetve teljesen leáll és adott egy "DIR" vezérlő láb amely "H" vagy "L" szinten van attól függően, merre forog a motor, "L" egyik irány "H" másik irány.
A motor a PWM jel "H" szintjére lép egyet sttól függően, hogy a "DIR" milyen szinten van . ÉS van amikor a PWM leáll akkor az adott pontban a motor megáll és elkezdi rezegtetni a motor tekercsét, tehát nem adja ki állandóan a feszültséget, mint forgás közben, mert leégetné a motort. <-- Ez sztem a legkomplikáltabb rész.
Ja és a motort half-step-ben kellene működtetni.
Addig eljutottam a konfigurálásokon túl, hogy a motort tudom forgatni PWM jellel ,de csak egy irányban. Már csak a forgásirány és a rezegtetést kellene beépíteni, de nem tom. Mert ha int megszakítást használom a PWM felfutó élére, akkor hogyan fogja venni a Dir parancsot, azt is tegyem megszakításba?
Na ebben kérném a programozózsenik segítségét.
üdv