Waveshield és szenzor(gáz)

Processing/Wiring (illetve C) nyelvű programozási fogások, tippek. (AVR-Duino, Arduino, EthDuino, Diecimila, Severino, Nano, LilyPad)
Válasz küldése
tvegyeb
Újonc
Újonc

Waveshield és szenzor(gáz)

Hozzászólás Szerző: tvegyeb »

Sziasztok,

TAVIR-os okos waveshieldet (Adafruitoshoz képest legalább 5 többlet nyomógombja van analóg in-be ha jól emlékszem) és egy gázszenzort szeretnék használni egy 328-as Arduinoval. (addiktív jószág mindegyik, el lehetne lenni velük jó sokáig :-)

A gond: a waveshield tüskesora már elfoglal minden értelmes pin-t, a szenzornak legalább 1 db analóg kellene (+ föld másik lábra, valamint 5V és föld felfűtéséhez), ezt valahogy a waveshield nem használt funkcióiból venném el. Konkrétan valamelyik nyomógombjából, pl. analóg 4-ből.

Próbaképp egy 100kOhm-os potmétert raktam a 4-es analóg lábra a waveshield és az Arduino közé illesztett protoshield segítségével.
Waveshield adott tüskéjét fizikailag nem engedtem kapcsolódni, helyette ment a potméter (gyenge barkács megoldás szigetelőszalaggal :)
A potmétert hiába állítgattam, nem változott az input, és az értékek ugráltak alapból (pl. 350--480 között). Ugyanez az analóg 0-n hasonló, de ott az értékek konzisztensebbek, kb. 899 és 890 folyamatosan.

Ezt az egyszerű áramkört szeretném elkészíteni, csak ledsor helyett waveshield játszana le különböző hangfájlokat, hasonló szenzor, ami kapna egy külön tápot (9V elem+78L05) : http://www.instructables.com/id/Arduino ... /?ALLSTEPS

Tippek:
- kábel/kontakt zűr
- elektromos zajok az áramkörben, ez generál változó értékeket, de ettől még a potméterem hatástalan
- teljesen rossz megközelítés

Van valami egyszerű, hülye- és kezdőbiztos és gyors megoldás arra, hogy az egyik analóg pint tudjam használni a szenzorral?

Megjegyzés: talán érdemes a 922-es leírásban is megemlíteni, hogy >= 1.0 verziójú Arduinó szoftverrel nem fordulnak a régi, AF_wave mintapéldák (WPorgram.h headert átnevezték Arduino.h-ra), hátha valaki nem olvassa el letöltéskor...
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

A nyomógombokat ha nem használod, simán szabadok analóg bemenetre.
A szenzort miért nem az Arduino 5V-járól hajtod? Simán elviszi még...

Szerintem a belső felhúzóellenállás bennmaradt a mintaprogramodban.
Az analognál a reference: Vcc legyen. (0...5V mérsz)

Soros debug-ot hagyd meg! Ott menjenek vissza a részeredmények.

Készülsz a szilveszteri bulira? Csak az alkoholszonda miatt gondolom.....
tvegyeb
Újonc
Újonc

Köszönöm szépen, kicsit fellélegeztem (szorít az idő szokás szerint, de most elég extrém módon..).
Robert írta:A nyomógombokat ha nem használod, simán szabadok analóg bemenetre.
Ez volt a terv, csak megijesztett, hogy a szenzor szimulálásaként tesztelésre rákötött potméter nem változtatta meg a feszültségeket (olyan volt, mintha valami belső zaj ugrált volna csak 100-200-as különbséggel az analóg lábakon, a potmétert hiába csavargattam, nem változtak az értékek).
Robert írta: A szenzort miért nem az Arduino 5V-járól hajtod? Simán elviszi még...
Ez a szenzor: http://www.tme.eu/hu/Document/33e74b1c3 ... S-130A.pdf
(végszükség esetén van egy másik is, de hasonló karakterisztika, azt mondják, hogy az is <800mW).
A leírásban a srác ránézésre elég hasonlóval próbálta, a "klasszikus" MQ-3 szenzorral, és ezt írta:
"If we connect the MQ-3 directly to the arduino , there is a danger of frying it"

Én sem teljesen értettem, mivel Arduino ki tud adni szép kerek 5V-ot. Tudtommal csak a fűtőelemnek kell 5V és föld, szenzorésznek már csak egy analóg és egy föld; előbbihez javasolta egy külön 9V-os elem+7805 kombinációt (egy másik 9V elem hajtja Arduinót).

De ha te mondod, elhiszem, lehet, hogy nekiesem így kipróbálni :)
Robert írta:Szerintem a belső felhúzóellenállás bennmaradt a mintaprogramodban.
Az analognál a reference: Vcc legyen. (0...5V mérsz)
A fenébe, nagy eséllyel igazad lesz..., emlékeim szerint potmétert simán analóg0 és 5V és GND kombinációba dugva próbálkoztam.. Akkor mégis a rossz kábelezés lesz a ludas, meg a kéz, amelyik csinálta :)
Robert írta:Soros debug-ot hagyd meg! Ott menjenek vissza a részeredmények.

Igen, ez nagyon kell bele, innen láttam, hogy nem ment.
Robert írta: Készülsz a szilveszteri bulira? Csak az alkoholszonda miatt gondolom.....
:D nem teljesen, szülinapi vicces ajándéknak szánom (ezért szorít az idő és a tudáshiány).
Robert
Elektronbűvölő

Nem jó!

A mérés logikája:
1, fűtőfeszöltség. Precízen tartandó, különben a rendszer sérülhet. ha 5V-os, akkor nyert ügy. Az Arduino 5V@500mA-t tud... Ebből a sallangok kb. 40 mA.
2, a mérés nem jó! Ellenállásosztóvá rakd át, szűréssel együtt! E nélkül a mérés igen pontatlan + ugrál! Érdemes 10uF szűrőköndit a GND és az ADC láb közé rakni!
tvegyeb
Újonc
Újonc

Robert írta:Nem jó!

A mérés logikája:
1, fűtőfeszöltség. Precízen tartandó, különben a rendszer sérülhet. ha 5V-os, akkor nyert ügy. Az Arduino 5V@500mA-t tud... Ebből a sallangok kb. 40 mA.
Ezek szerint ez tényleg mehetne alapból, mivel < 800mW, azaz ~ 160mA igénye van 5V-on elméletileg. Remélem ez az egész szenzor fogyasztására igaz, nem csak a fűtésre, adatlapból előbbire tippelek. Waveshield kb. mennyit igényelhet?
Robert írta: 2, a mérés nem jó! Ellenállásosztóvá rakd át, szűréssel együtt! E nélkül a mérés igen pontatlan + ugrál! Érdemes 10uF szűrőköndit a GND és az ADC láb közé rakni!
Nagyon köszönöm a supportot, még ha nem is biztosan boldogulok vele :) 10uF szűrőkondi oké, értem is, még a célját.(Ha csak kb. pontos, az már elég, nem szonda gmk-zás, csak poén a cél szerencsére. Bár egyre jobban érdekel a mérés pontosíthatósága.) De ez önmagában nem elég még ugrálás ellen ha az analógba futó lábára meg megy egy potméter vagy felhúzó ellenállás?
Mármint:
1.láb: 100kOhm (vagy nagyobb, 2- 300kOhm) ellenállás de még inkább egy 100kOhm potméter és az egész be az analóg pin-be
2. láb: GND majd 10uF kondi és úgy a lábhoz
3. láb: VCC (GND szerepű fűtéshez)
4. láb: 5V (fűtéshez)
vagy ez így marhaság?
Robert
Elektronbűvölő

A szenzor maga egy változó ellenállás.

Röviden: a fűtött felületen az alkoholgőz elég, és ez okozza az ellenállásjelemző változását.

Ellenállást értéket nem tudsz direktben mérni, csak ellenállásosztó részeként!
tvegyeb
Újonc
Újonc

Robert írta: Ellenállást értéket nem tudsz direktben mérni, csak ellenállásosztó részeként!
Köszönöm, a működéséről van sejtésem, de a gyakorlatba elég nehezen ültetem át.. (Ha valakit érdekel egy egész érthető leírás az MQ-3 szenzorrol, itt olvashat: http://sensorworkshop.blogspot.hu/2008/ ... ensor.html)

Pihentebben visszanézve tényleg nagy marhaságot írtam tegnap (VCC az nagyon nem GND..).

De nem elég ellenállásosztóként a szenzor "mérő" lábát egy 100kOhm potméteren keresztül vezetni bele az ADC-be? (szenzornak is van ellenállása nyilván, és e kettő arányában osztozkodás adja a mérést, azaz szenzor : poti ellenállás aránya; vagy ugyanezen elven egy sima 100kOhm ellenálláss + szenzor is mehetne, nem?)
Másik szenzorláb pedig kap a GND után egy 10nF kondit zaj ellen (ejszaka ezt rossz helyre rakhattam, mert inkabb csak pufferelt szegeny).
Frissitve: az alaparamkort sikerult viszonylag normalisan osszerakni waveshield nelkul, vegul maradt a kulso 9V elem+7805+1000nF kondi a futeshez, a szenzor pedig egy potmeterrel egyutt kapcsolodik analog labba. Ugralt kicsit, de erzekelt (nem vartam ki beegetesi idot). Ma jon a waveshield, ha minden ok, vegso forrasztas es kesz.
Válasz küldése