az ellenállásos feszosztóra pedig nagyobb értékű ellenállásokat tennék, így nem "húznák el" a méréseket, valamint az ellenállások és a hangkártya közé párhuzamosan 2db antiparalell diódát (0,7V-os nyitófesszültségest). így a diódák 0,7V-nál "levágnák" a jelet, és még a polaritással sem kell bíbelődni
Arduino autós projekt: fedélzeti comp. építése
Re: Arduino autós projekt: fedélzeti comp. építése
szerintem védelemnek kevés (lassú) a zéner, egy szupresszort is tennék oda, meg néhány kondit (pl. 400V-os 100n, 10n, 1n)
az ellenállásos feszosztóra pedig nagyobb értékű ellenállásokat tennék, így nem "húznák el" a méréseket, valamint az ellenállások és a hangkártya közé párhuzamosan 2db antiparalell diódát (0,7V-os nyitófesszültségest). így a diódák 0,7V-nál "levágnák" a jelet, és még a polaritással sem kell bíbelődni
Nos, a "gyári" kód felfogása úgy gondolom több idő lenne mint sajátot írni, így neki is estem a sajátnak.
0-ás megszakításon van az injetor nyitási idő mérése.
1-esen a VSS (sebesség jeladó) impulzusainak számolása.
200ms-enként frissitem az adatokat, ez alatt nézem meg mennyi VSS impulzus jött illetve mennyi ideig volt nyitva az injetor.
Egy másik Arduino-val csináltam neki jó kis jelet 14ms periódus idejű jelet, ami 50km/h-nak felel meg.
50 és 54 km/h közt ugrál a kijelzés.
(200ms alatt vagy 14 vagy 15 jel jön, ezt felszorozva jön ki az eltérés)
Van erre valakinek valami ötlete, hogy lehetne finomítani? Azon kívül, hogy növeljem a frissítés idejét
Vagy simán kerekítsem?
0-ás megszakításon van az injetor nyitási idő mérése.
1-esen a VSS (sebesség jeladó) impulzusainak számolása.
200ms-enként frissitem az adatokat, ez alatt nézem meg mennyi VSS impulzus jött illetve mennyi ideig volt nyitva az injetor.
Egy másik Arduino-val csináltam neki jó kis jelet 14ms periódus idejű jelet, ami 50km/h-nak felel meg.
50 és 54 km/h közt ugrál a kijelzés.
(200ms alatt vagy 14 vagy 15 jel jön, ezt felszorozva jön ki az eltérés)
Van erre valakinek valami ötlete, hogy lehetne finomítani? Azon kívül, hogy növeljem a frissítés idejét
Vagy simán kerekítsem?
Utolsó 5-10 márást átlagold.
Vagy a mérési logoka nem jó:
- mérj inkább 2 impulzus _közti_ időt. Pontosabb....
Utolsó 5-10 márást átlagold.
Igazad van...Robert írta:Utolsó 5-10 márást átlagold.
Átírtam, nem "ugrál" s így km/h-ánként tudok fel-le lépkedni (a periódus idő változtatásával természetesen)
Alakul-alakul!
Köszi!!!
Hol tart a project? Én is valami hasonlót akarok a gépsárkányba. Sikerült már valakinek összehoznia működőképesre?
A saját verzió még 0.01 pre-alpha
szal kb sehol, még mindig a sebesség mérés ami elvileg már jó, meg a "big num" tehát a nagy számokat kiíró függvényt csinosítgatom.
DE!
Ahol az eredeti ötlet jött, ott találtam egy alfórumot, ahol egy kis csapat módosította az eredeti mpg-s gallonos kódot, s csinált belőle kanadai verziót, vagyis minden végre km-ben és literben van.
Ezt is átírtam picit az LCD miatt, összeraktam tesztpadon, hétvégén megy a kocsiba próbára.
(Sajnos picit megszivatott a tav-ir ext-1-es LCD-m, nem szabványos a karakter készlet, ezért kellett belenyúlni az eredeti kódba)

DE!
Ahol az eredeti ötlet jött, ott találtam egy alfórumot, ahol egy kis csapat módosította az eredeti mpg-s gallonos kódot, s csinált belőle kanadai verziót, vagyis minden végre km-ben és literben van.
Ezt is átírtam picit az LCD miatt, összeraktam tesztpadon, hétvégén megy a kocsiba próbára.
(Sajnos picit megszivatott a tav-ir ext-1-es LCD-m, nem szabványos a karakter készlet, ezért kellett belenyúlni az eredeti kódba)
Légyszi számolj majd be hogy mire jutottál mert nagyon érdekel. Én is meg akarom csinálni amint lesz időm. A kocsid injector átersztését honnan sikerült megszerezned? Mert ugye a nyomás nem elég hanem az kell hogy x idő alatt mennyi benya folyik át. Köszi
Kalibrálni kell majd.
Ma kipróbáltam, a VSS-t sikerült belőni egész jól:
http://www.youtube.com/watch?v=_QKCKIZyluw
(Az injektor nyitási ideje még nagyon messze a jótól, ahhoz kell egy legalább 100km-nyi adat)
Még kitalálom a helyét, aztán megy be fixen.
A sajátomon meg dolgozom tovább.
Ma kipróbáltam, a VSS-t sikerült belőni egész jól:
http://www.youtube.com/watch?v=_QKCKIZyluw
(Az injektor nyitási ideje még nagyon messze a jótól, ahhoz kell egy legalább 100km-nyi adat)
Még kitalálom a helyét, aztán megy be fixen.
A sajátomon meg dolgozom tovább.
Hűűűű ez elég jól néz ki, akkor ezek szerint a külhoni progi ketyeg rendesen?
Teljesen az ottani programot (lcd kivételével) és kapcsolást használtad mint az első hsz-ben?
Fogyasztást is sikerült kijeleztetned?
Teljesen az ottani programot (lcd kivételével) és kapcsolást használtad mint az első hsz-ben?
Sikerült kiderítenem az injektorom típusát, és az oldalon található excel fájlban van egy kalkuláció az átfolyás mérés számítására, így sacc/kb már mindent jól mér, de a végleges kariblációhoz kell 1-2 tele tank.joe357 írta:Hűűűű ez elég jól néz ki, akkor ezek szerint a külhoni progi ketyeg rendesen?
Igen, az működik, van másik LCD-m, azzal módosítás nélkül is ment.
Bár én már nyúlkálok a kódba, kezdem végre felfogni, hogy mit miért csinálnak benne.
Módosítottam a kiírásokat, a nagy betűs dolgot, elvileg álló helyzetben L/H-át ír ki L/100km helyett és illetve tervben van egy még hátra lévő liter és KM kiírása is.
Király vagy, lemegy a vizsgaszezonom és én is nekiállok berhelni, addig meg tanulok arduinoul és követem a ténykedésed. Azért néha írj hogy haladsz.
Rég írtam ide.
Haladok szépen, kalibráció kész, egyedi kód alakul.
Alapvető számításokon kívül mindenbe belenyúltam, vagy átírtam.
Kiegészítettem 2 plusz dologgal: "még meglévő benzin" és "még megtehető km".
(nem kellett plusz érzékelő, teljes tank kapacitás - elfogyasztott benya = még hátralévő mennyiség)
(még hátralévő mennyiség * fogyasztás km/l = még megtehető km)
Az egész "LCD::print(format( " vackot kukáztam, s átírtam minden LCD kezelést liquidcrystal fv könyvtárra.
Még a sleep módot szeretném megcsinálni, hogy minél kisebb legyen a fogyasztása.
Hát ennyi eddig
Haladok szépen, kalibráció kész, egyedi kód alakul.
Alapvető számításokon kívül mindenbe belenyúltam, vagy átírtam.
Kiegészítettem 2 plusz dologgal: "még meglévő benzin" és "még megtehető km".
(nem kellett plusz érzékelő, teljes tank kapacitás - elfogyasztott benya = még hátralévő mennyiség)
(még hátralévő mennyiség * fogyasztás km/l = még megtehető km)
Az egész "LCD::print(format( " vackot kukáztam, s átírtam minden LCD kezelést liquidcrystal fv könyvtárra.
Még a sleep módot szeretném megcsinálni, hogy minél kisebb legyen a fogyasztása.
Hát ennyi eddig
Van itt ez a sebesség mérő program ,a kérdésem az lenne hova teszem a szenzort ( analóg vagy digitális bemenetre)
Az EXT 1-en valami jelet kap ,mert állandóan változik a sebesség.
Az EXT 1-en valami jelet kap ,mert állandóan változik a sebesség.
Kód: Egész kijelölése
#include <LiquidCrystal.h>
LiquidCrystal lcd(4,5,6,7,8,9);
float start, finished;
float elapsed, time;
float circMetric=1.2; // kerék kerületét képest érzékelő pozíciója (in meters)
float circImperial; // using 1 kilometer = 0.621371192 miles
float speedk, speedm; // tartja számított sebesség völgyek metrikus és angolszász
void setup()
{
attachInterrupt(0, speedCalc, RISING); // megszakítja meghívásra, ha az érzékelők küld digitális 2 nagy (minden kerék forgási)
start=millis();
circImperial=circMetric*.62137; // Mérföld/óra MPH számítások
lcd.begin(16, 2);
pinMode(13, OUTPUT);
}
void speedCalc()
{
elapsed=millis()-start;
start=millis();
speedk=(3600*circMetric)/elapsed; // km/h
speedm=(3600*circImperial)/elapsed; // Miles per hour
}
void loop()
{
digitalWrite(13,HIGH);
lcd.setCursor(0,0);
lcd.print(int(speedk));
lcd.print(" km/h ");
lcd.print(int(speedm));
lcd.print(" MPH ");
lcd.setCursor(0,1);
lcd.print(int(elapsed)); // eltelt
lcd.print(" ms/rev ");
delay(1110); // Vibrálás beálítása
}Re: Arduino autós projekt: fedélzeti comp. építése
Szia!
Én is akarok tenni egy Arduinot a kocsiba, sebváltó szenzorainak a jelét olvasnám be és szelepeket vezérelgetnék. Leírnád nekem, hogy a zavarjelek ellen meg úgy összességében milyen védelmet érdemes betenni? Neked nem volt még belőle baj? Mikrovezérlő szabadon hagyott lábaival kell valamit csinálni?
Én is akarok tenni egy Arduinot a kocsiba, sebváltó szenzorainak a jelét olvasnám be és szelepeket vezérelgetnék. Leírnád nekem, hogy a zavarjelek ellen meg úgy összességében milyen védelmet érdemes betenni? Neked nem volt még belőle baj? Mikrovezérlő szabadon hagyott lábaival kell valamit csinálni?